Жан Беленюк, олімпійський чемпіон, депутат ВР, кандидат в президенти НОК
Не бачу причин мовчати про відсутність чіткої позиції, непрозорість роботи і розподілення коштів у НОК
16.11.2022 08:00

Жан Беленюк - олімпійський чемпіон з греко-римської боротьби 2021 року на Іграх в Токіо. На парламентських виборах 2019 року він став депутатом Верховної Ради від партії «Слуга Народу». Нині Жан обіймає посаду заступника голови Комітету Верховної Ради з питань молоді і спорту.

31 жовтня спортсмен і депутат вирішив подати свою кандидатуру на вибори президента Національного олімпійського комітету, які відбудуться 17 листопада на звітно-виборній асамблеї НОК. Спортсмен вже встиг презентувати свою програму у ЗМІ і планує реформувати систему олімпійського комітету.

Жан Беленюк розповів Укрінформу про свою команду на виборах, плани на майбутнє, спортивну кар’єру і роботу в умовах російського повномасштабного вторгнення.   

НА АСАМБЛЕЇ НОК ХОЧУТЬ ВЛАШТУВАТИ «ВИБОРИ БЕЗ ВИБОРІВ»

- Ви як спортсмен, потім уже політик, завжди були в інформпросторі. Після нещодавньої заяви про рішення йти на вибори президента НОК про вас знову заговорили з новою силою. Чому ви ухвалили таке рішення? 

- Майже усе моє життя так чи інакше пов’язано зі спортом. Я перебуваю у постійному контакті зі спортсменами та спортивними функціонерами. До мене почали масово звертатися з проблемою, що цьогоріч на асамблеї НОК хочуть влаштувати «вибори без виборів». У результаті прийняв рішення висунути свою кандидатуру на цих виборах. У мене та в моєї команди є чітке бачення того, як можна вдосконалити роботу Національного олімпійського комітету України. 

- Ви не з чуток знаєте про проблеми НОК. Чому раніше не висловлювалися настільки гучно про те, що хвилює?

-Я ніколи не мовчу і не мовчав раніше щодо тих чи інших проблем, гострих питань. Після Олімпійських ігор у спортсменів було чимало запитань до Міністерства молоді та спорту. Нам розповідали про проблемні ситуації, які ми обговорювали. Доводилося проробляти механізми їх усунення на майбутнє.

- З якими конкретно питаннями до вас зверталися?

- Питання були дуже різними: відмова проведення зборів на запитуваних федераціями локаціях для ефективнішої підготовки, відсторонення наших спортсменів від Олімпійських ігор через невчасно здані антидопінгові проби і, найважливіше, – відсутність у деяких спортсменів тренерів. Місця тренерів на Іграх займала велика кількість функціонерів. Війна стала певним каталізатором процесів всередині олімпійської родини. Від самого початку повномасштабної війни я висловлював свою точку зору, яка, можливо, комусь була не до вподоби. Я не бачу причин мовчати про відсутність чіткої позиції, непрозорість роботи, нечіткий розподіл коштів серед усіх федерацій тощо. Як ви могли бачити, велика кількість федерацій публічно заявила про недостатність, а то й відсутність фінансування, про нерозуміння того, як розподіляються кошти, виділені на допомогу українському спорту між федераціями. До мене ще з березня почали звертатися спортсмени та федерації з цими питаннями. Звернення до НОКу жодних прояснень у ці запити не привнесло.

ПРОПОНУЮ СТВОРИТИ САНКЦІЙНИЙ КОМІТЕТ ДЛЯ ВИЯВЛЕННЯ СПРОБ РОСІЯН І БІЛОРУСІВ ОБІЙТИ САНКЦІЇ ТА РЕАГУВАННЯ НА ЦЕ

- Розкажіть, будь ласка, про вашу програму. Що ви можете змінити і які важелі для цього використаєте? Чи є у вас команда, назвіть бодай декількох людей, в чому їх перевага, професійна цінність?

- Я пропоную адаптувати Статут НОК до статуту МОК із урахуванням прогресивних положень статутів топ-5 провідних НОКів світу в частині прозорості виборів. Також хочу повернути посаду Генерального секретаря НОК з метою забезпечення операційного керівництва НОК. Важливо деталізувати напрями роботи та обов'язки відповідних віцепрезидентів, які мають відповідати за чітко визначене коло питань в Національному олімпійському комітеті.

Пропоную створити Санкційний комітет НОК задля об'єднання найкращих фахівців із санкційної політики. Це допоможе організувати системний процес медійного пошуку та оперативної публічної реакції на спроби обходу санкцій спортсменами рф та республіки білорусь. Вважаю за необхідне провести фінансовий та правовий аудит у системі Національного олімпійського комітету. Зокрема, це стосується діяльності Фонду олімпійської солідарності. 

- Які напрями роботи ви визначаєте головними, стратегічними?

- Стратегічними напрямами у програмі пропоную визначити такі: розробка власного бачення НОК стратегії розвитку масового спорту в Україні, напрацювання практичних моделей переходу на клубну систему спорту в Україні, цифровізація спорту в нашій державі тощо. У своїй діяльності я використовуватиму всі доступні важелі впливу та лобізму, у хорошому розумінні цього слова, для оновлення Національного олімпійського комітету та олімпійського руху загалом. Під час презентації моєї програми ЗМІ мали можливість побачити частину моєї команди. Мова про Євгена Проніна (адвокат - ред.) та Георгія Зубка (президент Федерації хокею України - ред.). Не мали можливості з об’єктивних причин бути присутніми Ольга Саладуха, Юлія Хан, Стелла Захарова та багато інших. Їхня головна перевага, але не єдина, звичайно, - це успішний практичний досвід у спортивній галузі нашої держави.

ДО ПИТАНЬ СПОРТИВНОЇ КАР’ЄРИ ПОВЕРНЕМОСЯ ПІСЛЯ ВИБОРІВ

- Чи спілкувалися з Вадимом Гутцайтом, який теж візьме участь у виборах? Чи виходив на зв’язок з вами Бубка? 

- Ні, я не спілкувався ні з Вадимом Марковичем, ні з Сергієм Назаровичем. Я був би радий поспілкуватися і для цього запросив пана Гутцайта на дебати, але він не прийшов.

- Як ви оціните реакцію НОК і Бубки особисто на напад росії на Україну? У чому б полягала ваша відмінність?

- Ви можете подивитися, де хто перебував та що робив. Особисто за себе я можу сказати, що свою позицію я чітко окреслив ще 24 лютого. Весь час я знаходився в Україні, у Києві, на олімпійській базі безпосередньо зі спортсменами. Тоді я сфокусувався на допомозі спортсменам з різних питань. 

- Чи можливо поєднувати посаду президента НОК і депутата ВР? Спортивна кар’єра Беленюка знову на паузі чи це вже фініш?

-Так, звісно, можливо поєднувати. На вибори президента НОК я йду з професійною командою, яка мені допоможе. Наш підхід, по суті, частина нашої програми, полягає у децентралізації і відповідальності усіх суб’єктів діяльності Національного олімпійського комітету в майбутньому за їхні напрями. Це дасть змогу покращити систему роботи НОКу. До питання про спортивну кар'єру ми зможемо повернутися вже після виборів. 

КОМУНІКАЦІЯ З РЕГІОНАМИ ДАЛА ЗМОГУ ЯКІСНО ВИРІШИТИ ГУМАНІТАРНІ ПИТАННЯ ПОПРИ КОЛАПС У ПЕВНИХ СФЕРАХ

- Ви - заступник Комітету молоді та спорту у ВР. З якими труднощами зіштовхнулися як політик після повномасштабного вторгнення?

- Робочий графік змінився, як і обсяг роботи, над якою працювали. Змінилася також кількість питань, які потрібно вирішити. Надходило дуже багато запитів від людей, були певні панічні настрої, та й взагалі колапс у певних сферах. Потрібно було вирішувати поточні питання швидко й ефективно. Разом з іншими депутатами ми намагалися максимально налагодити комунікацію по різних регіонах. Це пришвидшило допомогу з гуманітарних питань, у переміщенні людей з потенційно небезпечних територій тощо. Також ми мали постійну комунікацію щодо виїзду наших спортсменів за кордон для участі у змаганнях або тренувальних зборах. Працювали над офіційними зверненнями та відкритими листами до різних міжнародних організацій, у тому числі до Міжнародного олімпійського комітету. В листах порушували нагальні проблеми: відсторонення спортсменів рф та білорусі від міжнародних спортивних змагань, закриття неба над Україною, надання нам гуманітарної та іншої допомоги. Телефон постійно «розривався» від дзвінків та повідомлень.

- Як добитися ізоляції росіян і білорусів від спортивної арени світу? Як ви плануєте удосконалювати цю тенденцію на посаді президента НОК?

- Питання ізоляції спортсменів рф та білорусі зі світової спортивної арени входить у мою передвиборчу програму і є одним із ключових. У нас має бути створений окремий Санкційний комітет НОКу, робота якого буде спрямована на відслідковування тенденцій щодо бажання представників рф та білорусі потрапити на якісь міжнародні форуми або змагання. Нам потрібно вчасно на це реагувати та проводити постійну роботу з представниками різноманітних міжнародних спортивних федерацій, аби запобігти цьому. Це копітка та складна робота, але вкрай важлива.

ЗІ СВОГО БОКУ, РОБИТИМУ ВСЕ, ЩОБ РОБОТА З МІНІСТЕРСТВОМ БУЛА ЗЛАГОДЖЕНОЮ

- Якщо ви станете президентом НОК, Гутцайт залишиться міністром, як працювати далі?

- Обіймаючи подібні посади, ми передусім повинні керуватися не власними амбіціями чи настроєм, а думати про те, як буде краще для українських спортсменів. Зі свого боку, я робитиму все для того, щоб робота з Міністерством була злагодженою та консолідованою. Сподіваюсь на взаємність. 

- Ви як потенційний президент НОК дайте відповідь на запитання, що повинні робити спортсмени під час війни, яке їхнє завдання? Чи всі вони розуміють головні цілі?

- Гадаю, усі розуміють наші головні цілі зараз. Наші спортсмени виборюють медалі, прославляють країну та підіймають український стяг. Вони мають поширювати проукраїнські наративи. Спортсмени повинні розповідати світу, за що ми боремося, як ми бачимо наше майбутнє. Ще одним їх завданням є донесення правди про війну, яку росія розв’язала в Україні. Це допоможе зміцнювати рівень підтримки серед міжнародної спільноти щодо коаліції навколо нашої країни.

Віталій Ткачук, Київ

Фото: НОК України, facebook.com, Getty Images, особистий архів Жана Беленюка 

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-