У півфінальному матчі претенденток на шахову корону зберігається рівновага

У півфінальному матчі претенденток на шахову корону зберігається рівновага

Укрінформ
Півфінальний матч претенденток на світову шахову корону між українкою Анною Музичук та китаянкою Лі Тінцзе, який проходить у Монако, розпочався з певної несподіванки. 

На традиційний хід Анни 1. е4 її суперниця відповіла сиціліанським захистом. Здавалося, що в цьому незвичайного? Адже, це один з найпопулярніших шахових дебютів. Проте, в попередньому матчі проти Марії Музичук Лі в обох двобоях обирала російську партію. Цей же дебют зустрівся й в партіях Анни з Хампі Конеру (Індія).

Можливо, те, як українка білими трактувала цей початок, справило невигідне враження на китаянку, й вона вирішила змінити дебют. Треба сказати, що на цей сюрприз Музичук відреагувала не найкращим чином.    

Партія перейшла до рівного ендшпілю. І хоча чорні намагалися трохи натиснути на позицію суперниці, наша шахістка суттєвих проблем не мала. І на 46-у ході через повну відсутність бойових одиниць суперниці погодилися на нічию.

Наступного дня прийшла черга вже Анні певною мірою здивувати опонентку. Вона обрала чорними захист Грюнфельда, який жодного разу з чотирьох не зустрічався у неї проти Конеру. Проте це – основний дебют в репертуарі Музичук. Тобто, до нього китаянка мала бути готова у першу чергу.

Білі розіграли дебют вельми акуратно, проте без особливих претензій. В цій партії теж обійшлося без мітельшпілю. На 12-у ході суперниці розміняли ферзів. Обидві вони не дуже наголошували на боротьбі за ініціативу. Тому, нікого не здивувало, що в районі 24-го ходу шахістки стали повторювати ходи і зафіксували мирний результат. 

Після другої партії рахунок став – 1:1. Сьогодні, 3 листопада – вихідний день. А потім мають відбутися дві вирішальні партії. Щоправда, чи насправді вони будуть вирішальними – це ще велике питання. Можливо, доля півфіналу вирішуватиметься на тай-брейку. Цілком вірогідно, що Анну це влаштовує. Адже вона чудово грає у швидкі шахи та бліц. Утім, поживемо – побачимо!

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер.

Фото: FIDE

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-