За мить до тріумфу в матчі проти «королівського клубу»

За мить до тріумфу в матчі проти «королівського клубу»

Укрінформ
«Шахтар» зіграв внічию з «Реалом» в 4-му турі групового етапу Ліги чемпіонів.

Результат матчу мав би задовільнити кожного вболівальника «Шахтаря». Проте, коли втрачаєш перемогу над «Реалом» на останніх секундах, не залишається нічого, окрім смутку. Про спортивну нахабність і зміни в групі F, читайте в матеріалі від Укрінформ.

Дружнє єднання на арені Війська Польського

Вже всі звикли до того, що Польща стає вимушеним домом для українських клубів у Єврокубках. «Шахтар», до прикладу, приймав суперників з Мадриду у Варшаві, на стадіоні Війська Польського. Ясно, що українці не можуть розраховувати на підтримку рівня «Арени Львів», але на самоті не залишаються. Вчора це було видно й пересічному глядачеві.

Перед матчем на трибунах столичного стадіону вболівальники зобразили два прапори: український і польський. На тлі неоціненної допомоги поляків у війні проти росії і їх гостинності до українських біженців перформанс виглядав максимально потужно. «Шахтар» насправді відплатив друзям з Польщі, адже «привіз» у Варшаву «Реал». Ще й ледь не переміг його. Подібні подарунки польські команди поки зробити не в змозі. 

Дзеркальний початок обох матчів

Як і прогнозувалося, мадридці намагалися вирішити всі питання у першому таймі. На щастя, «гірники» змогли витримати натиск суперника і залишили ворота недоторканими. Особливо здивувала гра «Шахтаря» в захисті. Попри відчутний пресинг збоку «вершкових», здавалося, що матч проходить під контролем господарів поля.

Українці наситили центр поля за рахунок відтяжки центральних півзахисників. Степаненко і Бондаренко опускалися до Бондара і Матвієнка. Це дозволило нівелювати комбінаційну гру «Реала» по центру. Тим самим українці не повторили помилок першого матчу, коли Бензема, Вінісіус і Родріго діставалися до воріт, комбінуючи по центру поля. 

Щоб розтягнути нашу оборону, підопічні Анчелотті переводили м’яч на фланги. Там «вершкових» чекали не лише латералі Конопля і Михайличенко, а й вінгери команди, Мудрик і Зубков. Фактично кожного гравця «Реалу» на фланзі зустрічали по двоє «гірників». Це допомогло скувати атакувальні потуги мадридців. Як наслідок, попри статистичну перевагу в ударах, «Реал» не створив жодного хорошого моменту для взяття воріт.

«Ми солідно відіграли в захисті. Перший тайм був вдалим: я бачив, що всі були у грі, ніхто не випадав. Я отримував задоволення кожної секунди і бачив, що є перспективи для позитивного результату.  Наполягали на тому, щоб продовжувати так само, щоб не падав ритм, темп», - сказав після матчу тренер «гірників» Ігор Йовичевич.

Новий нічний жах «Реала»

Після першого тайму «Шахтар» зрозумів, що з таким «Реалом» можна грати. Довго не тягнули: на 46-й хвилині Олександр Зубков відкрив рахунок на табло після подачі Михайличенка. Гол вийшов схожим на той, що Сашко забив у  Мадриді. Подібний розвиток подій мав би завести «Реал», але, на щастя, надав «гірникам» ще більше впевненості.

Молоді й нахабні «гірники» хвилин 20 матчу буквально возили іспанців. Судаков залишав в дурнях Чуамені й Вальверде, а Зубков буквально знущався над Кроосом. Кульмінацією дійства став розіграш «гірників» на фланзі. Судаков зібрав біля себе 3-х гравців у білих футболках і відпасував на Зубкова. Той одним рухом відправив Крооса «в буфет» і, перепасувавшись з Судаковим, наступним доторком до м’яча вивів Траоре на ворота Луніна. Лассіна намагався обіграти українського голкіпера і трошки заплутався. Пробити форвард все ж зміг, але м’яч зрадницьки «ліг» на поперечку.  Опісля, Мудрик пройшов двох і намагався «закрити» матч ударом в ближній кут. Трошки не вистачило.

Ясна річ, мадридці в кінці гри притисли «Шахтар» і намагалися зрівняти рахунок. Дещо навіть нахабні комбінації не проходили, тому Кроос вирішив подати в штрафний майданчик. Рюдігер встиг зорієнтуватися швидше за Трубіна і переправив м’яч у ворота, хоч і отримав від Анатолія у зіткненні. Ціна голу - розсічене обличчя захисника. 

«Просив зіграти їх з куражем, сміливістю, бо проти Мадрида в тебе не повинно бути мандражу. Вдячний хлопцям за гру. Вони зробили гордими багато людей в Україні та на стадіоні.  Згодом ми помітимо, наскільки важливим є це очко. Ми граємо без бразильців, будуємо проект із українськими гравцями та маємо великий потенціал у майбутньому. Зараз ми маємо шанси вийти з групи», - підсумував після матчу Йовичевич.

Читайте також: Йовичевич: Це найкраща гра «Шахтаря»

Все в наших руках

Після 4-х матчів «гірники» мають в активі  5 очок і посідають 3-у сходинку у своєму квартеті. Попереду дві гри: проти «Селтіка» і «Лейпцига». Рівень нинішнього «Шахтаря» за сприятливих умов дозволить українцям перемогти в обох матчах і вийти в плей-оф Ліги чемпіонів. Попри це, не варто забувати, що ми граємо в найкращому євротурнірі, де слабких команд немає. 

Читайте також: «Шахтар» зіграв внічию з «Реалом» у Лізі чемпіонів УЄФА

Об’єктивних причин грати гірше поки немає. А якщо зрадницькі думки все ж заполонять голову українців, то приведуть нас до тями фанати варшавського стадіону у Польщі. Попереду «ель-класико»: у «Реала» з «Барселоною», а у «Шахтаря» з «Динамо».

Фото: shakhtar.com

Віталій Ткачук, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-