П'єдестал без «золота». Українці здобули 6 медалей на ЧС-2022 зі спортивної боротьби

П'єдестал без «золота». Українці здобули 6 медалей на ЧС-2022 зі спортивної боротьби

Укрінформ
У столиці Сербії Белграді пройшов чемпіонат світу з греко-римської, вільної та жіночої боротьби.

«Синьо-жовті» на Балканах здобули шість нагород, серед яких цього разу не було, на жаль, жодної найвищої - золотої.

Читайте також: Андрій Кулик приніс Україні першу медаль на чемпіонаті світу з боротьби в Сербії

Світову першість розпочинали представники греко-римського стилю боротьби.

Лідер українців киянин Жан Беленюк, мабуть, заздалегідь не планував виступати на цих змаганнях. Хоча, була інформація, що чинний чемпіон світу та Олімпійських ігор виграв національний відбір на світову першість у ваговій категорії до 87 кг. Втім, головний тренер збірної України Володимир Шацьких своєчасно поінформував, що Беленюк «сам об'єктивно оцінює свій фізичний стан і не готовий їхати на чемпіонат світу боротися за медалі».

У цій вазі (87 кг) у сербській столиці виступав тернополянин Андрій Антонюк, який після успіху у стартовій сутичці з грузином Роберті Кобліашвілі (4:2) поступився в 1/8 фіналу майбутньому бронзовому призеру Алі Кенгізу з Туреччини (1:3).

«Свої» медалі, втім, українські «греко-римляни» здобули в інших вагових категоріях. Першими серед українців на п'єдестал Белграда-2022 піднялися харків'яни Андрій Кулик (72 кг) та Ярослав Фільчаков (82 кг).

На шляху до світової «бронзи» Кулик по черзі поборов угорця Роберта Фріша (10:4), Кріступаса Шлейву з Литви (8:0) та француза Ібрагіма Ганема (4:3).

Фільчаков у свою чергу дійшов до півфіналу, де поступився тепер вже новому чемпіону світу Бурхану Акбудаку з Туреччини (1:5), а у поєдинку за 3-тє місце поборов грузина Гелу Болквадзе (3:1).

Читайте також: Українець Фільчаков став призером чемпіонату світу з греко-римської боротьби

Жіночу світову першість знову виграли японки.

Представниці країни Сонця, що сходить, і не дивно, завоювали 9 нагород (5 золотих, 1 срібну, 3 бронзові), випередивши збірну США - 7 (3, 2, 2).

Українські борчині здобули три медалі - одну срібну та дві бронзові, посівши у підсумку п'яте загальнокомандне місце серед 43-х країн.

Володаркою «срібла» стала львів'янка Олександра Хоменець (вагова категорія до 55 кг), «бронзу» вибороли Аліна Грушина-Акобія із Полтавщини (57 кг) та Ілона Прокопевнюк із Херсона (62 кг).

Читайте також: Українка Хоменець виграла «срібло» чемпіонату світу з жіночої боротьби

Примітно, що єдиною з українок, яка не поступилася на борцівському килимі суперницям з Японії стала Грушина-Акобія. У чвертьфіналі Аліна лише за додатковими показниками пропустила до 1/2 фіналу чинну чемпіонку світу Цугумі Сакурай (2:2). Трохи згодом Грушина-Акобія забрала «бронзу» в Евеліни Ніколової з Болгарії (10:0).

У вільному стилі боротьби не було рівних збірній США.

В активі американців - по 4 «золота» та «срібла».

Українські «вільники» до п'єдесталу ЧС-2022 дісталися лише одного разу. Це вдалося Василю Михайлову з Одещини (79 кг). У драматичному «малому» фіналі за «бронзу» Михайлов переміг бронзового призера Олімпійських ігор та чемпіонатів світу Бекзода Абдурахмонова з Узбекистану (5:3).

Читайте також: Василь Михайлов став бронзовим призером чемпіонату світу з вільної боротьби

У загальнокомандному заліку збірна України з вільної боротьби стала 11-ю, поступившись 2 очки представникам Індії за місце у топ-10.

Черговий чемпіонат світу зі спортивної боротьби пройде 2023 року. Змагання мав приймати російський красноярськ, однак через повномасштабне вторгнення рф в Україну наступна світова першість відбудеться за межами терористичної країни-агресорки.

Фото: uww.org

В'ячеслав Куркач, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-