«Шахтар» стартує в новому розіграші Ліги чемпіонів 2022/23

«Шахтар» стартує в новому розіграші Ліги чемпіонів 2022/23

Укрінформ
«Гірники» потрапили в групу до «Реала», «Лейпцига» і «Селтіка».

Сьогодні «Шахтар» зіграє перший матч групового етапу Ліги чемпіонів проти «Лейпцига». Оновлена команда Ігоря Йовичевича попри війну і, як наслідок, масову перебудову всередині намагатиметься показати себе на європейській арені. Про шанси «гірників» у матчі з «Лейпцигом», нових лідерів і цілі на євросезон читайте в матеріалі від Укрінформ.

Читайте також: Букмекери дали прогноз на матч «Лейпциг» - «Шахтар» у Лізі чемпіонів УЄФА

Надскладне завдання для «нового» «Шахтаря»

Перші матчі в чемпіонаті України стали своєрідним маркером рівня «гірників». Констатуємо, що від яскравої команди з латиноамериканським обрамленням не залишилося фактично нічого. Команда втратила всіх своїх лідерів. Соломон, Майкон, Тете, Педріньо, Марлон не допоможуть вирівняти рівень команд. Правду кажучи, навіть вони нівелювати рівень у класі не змогли б.

«Лейпциг» - це міцний колектив, який постійно притирається до компанії грандів європейського футболу. За версією авторитетного трансфермаркт вартість складу німців сягає майже 480 мільйонів євро. Лідер «Лейпцига» Нкунку вартує взагалі космічних 80 мільйонів. Саме француз поведе інших не менш іменитих футболістів команди, зокрема Вернера, Сілву, Форсберга, вперед.

«Лейпциг» стабільно виступає в Лізі чемпіонів, кожного сезону змагається за друге місце в Бундеслізі, позаяк перше майже автоматично у «Баварії». Домініку Тедеску не втратив жодного з лідерів у трансферне вікно, тому команда виглядає максимально конкурентною. Швидше за все німці намагатимуться виштовхнути «Реал» з вершини групи. А «Шахтар» для них - це проміжний етап.

Читайте також: Де дивитися матч Ліги чемпіонів УЄФА «Лейпциг» - «Шахтар»

З корабля - на бал

«Шахтар» влітку намагався компенсувати втрату лідерів і збирав добре знайомих нам середняків чемпіонату України по закордонних вояжах. До команди доєдналися Зубков, Петряк, Михайличенко, Швед, Джурасек і Тотовицький. Окрім того, свій шанс отримали Бондаренко і Судаков. «Гірникам», на нашу скромну думку на жаль, вдалося зберегти у себе Михайла Мудрика. Саме він повинен повести команду за собою. Щонайменше, від нього очікують саме так званого лідерства.

Так як Мудрик є чи не найбільш медійним гравцем «Шахтаря», його варто розібрати краще. Влітку про Михайла говорили справді багато. До його персони приписували інтерес низці європейських клубів, зокрема лондонському «Арсеналу». «Шахтар» поставив футболісту цінник в 30 мільйонів євро і тим самим заблокував Михайлу можливість поїхати за кордон. Це мало б мотивувати футболіста виступати в цьому сезоні ще краще, щоб таки поїхати в лігу рівня топ-5. Побачимо згодом.

Читайте також: Хавбек «Шахтаря» Мудрик близький до трансферу в лондонський «Арсенал»

Окрім Мудрика, доводити свою профпридатність повинні Судаков, Бондаренко, Сікан, Конопля, Бондар. І вони матимуть для цього всі шанси. «Гірників» постійно критикували через те, що українські футболісти там не мають шансів проявити себе. Не було б щастя, як то кажуть. Тепер вони можуть проявити себе. Від них цього буквально вимагатимуть. 

Читайте також: «Шахтар» залишається гарною командою - тренер «Лейпцига»

Наша мета - євровесна

«Шахтар» завжди був конкурентним в Європі і ставив собі за мету грати в Лізі чемпіонів. Навіть весною. Зараз варто зменшити апетити і тверезо оцінити ситуацію. Успіхом для підопічних Йовичевича буде третє місце за підсумком групового етапу. Саме цього варто «вимагати» від команди.

Від тренера, який немає досвіду гри в Лізі чемпіонів(рівно як і більшість футболістів «Шахтаря») очікувати дива можна, але не варто.

«Звичайно, у мене немає досвіду гри в Лізі чемпіонів, але я компенсую це божевільною мотивацією та підвищеним адреналіном.  У той же час ми повинні зберігати баланс, щоб грати розумом і серцем.  Щоб команда показала хороший футбол у дебютному матчі, де не завжди досвід грає ключову роль.  Звичайно, це фактор величезний, але іноді молоді футболісти не думають про наслідки, і це може бути одним із наших козирів», - пояснив на передматчевій прес-конференції Ігор Йовичевич.

О 22:00 в Німеччині, на «Ред Булл Арені» оновлений український донецький «Шахтар» зіграє проти «Лейпцига». Ми, як зазвичай, підтримуватимемо свою команду. А хлопці повинні розуміти, що зараз футбол - це ще один спосіб боротьби.

Читайте також: «Шахтар» представив комплекти нової футбольної форми на сезон

«Насамперед ми представляємо не лише футбольний клуб «Шахтар» — ми представляємо Україну. І мінімум, що вболівальники побачать у вівторок, — як ми боремося з першої до останньої хвилини так само, як зараз військові борються за країну та за всіх нас, щоб ми відчували себе вільними. Це і є наша командна відповідальність грати проти таких команд у Лізі чемпіонів, думаючи про спортивні результати, представляючи державу в умовах війни», - підсумував головний тренер «Шахтаря» на передматчевій прес-конференції.

Фото: shakhtar.com

Віталій Ткачук, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-