Україна - у плей-оф Євробаскету-2022

Україна - у плей-оф Євробаскету-2022

Укрінформ
Переможна хода гравців Айнарса Багатскіса на чемпіонаті Європи із баскетболу.

Команда мрії Айнарса Багатскіса, 12-ка найкращих баскетболістів Національної збірної показала 100-відсотковий результат у трьох іграх. Ми на екваторі групового етапу Євробаскету-2022. Про перемогу над Британією, Естонією та Італією, прогнози на найближчі ігри та перспективи команди на чемпіонаті Європи із баскетболу в матеріалі від Укрінформу!

Читайте також: Українець Михайлюк - серед найкращих гравців ігрового дня Євробаскету

Виправданий лідер, який веде за собою команду

«Воїни, з якими можна ходити у розвідку», - саме так характеризує свою команду головний тренер національної збірної України з баскетболу Айнарс Багатскіс. В часи російсько-української війни вкрай компліментарний коментар. Коач зібрав 12-ку найкращих, на чолі із лідерами українського баскетболу, гравцями НБА Святославом Михайлюком та Олексієм Леньом.

Перед Євробаскетом українські ЗМІ в один голос кричали, що саме Михайлюк повинен вести команду, надихати, додавати їй впевненості та креативу. Але в той же час краплю сумніву вносив і той факт, що Свята відрахували з «Торонто». Та він професіонал і це тільки додало йому сил та спортивної злості. В кожному із трьох матчів, які Україна провела на Євробаскеті, Михайлюк ставав найкращим гравцем. Середній показник українця за сумою поєдинків дорівнює 20.

Читайте також: Багатскіс: Моментами ми грали в хороший, агресивний і розумний баскетбол

Ігри без права на помилку

Стартові поєдинки на чемпіонаті світу «синьо-жовті» провели проти збірних Великої Британії та Естонії – команд, які нижчі за Україну в рейтингу.

Матч проти Британії подарував команді наснагу та віру в свої сили. Українці не помітили суперника, перегравши їх  з різницею у 29 очок.

Далі було важче і не так спокійно, як би хотілось. Команда Естонії за всю свою історію на Євробаскеті вигравала лише один раз: у 2015 році обіграла саме Україну (78:71). Тож це протистояння було надпринциповим для обох команд.

Початок зустрічі для України виявився невдалим. Естонія вийшла уперед з рахунком 10:0 і лише після тайм-ауту нам вдалося скоротити відставання до одного очка. На перерву ми пішли з відставанням у два очки - це додавало сподівань на краще. Та по перерві гра не стабілізувалась: Естонія тисла, а наші баскетболісти моментами виглядали розгубленими. Здавалось, все втрачено. На щастя, не цього разу: наприкінці зустрічі Україна таки вигризла перемогу - вирішальний кидок на свій рахунок записав Ілля Сидоров. Україна перемагає нервово, з відривом лише в одне очко (74:73).

Ця звитяга закріпила за командою Багатскіса перше місце в секстеті.

Читайте також: Збірна України перемогла Італію на Євробаскеті-2022

Україна vs Італія – матч за «місце під сонцем»

Цю гру з самого початку характеризували як одну із найважливіших та найскладніших для нашої команди на баскетбольному Євро. За тиждень до Євробаскета команди вже зустрічались на майданчику у кваліфікації на чемпіонат світу-2023. Тоді «синьо-жовті» програли з рахунком 89:97.

Українці прагнули взяти реванш. Приємною новиною і одночасно своєрідною загадкою стала новина про травму одного із найсильніших гравців Італії — Даніло Галлінарі з «Бостон Селтікс». Італія - наддосвідчена команда, швидка та дуже майстерна. Додаткового тиску додав і той факт, що в разі перемоги «синьо-жовті» б остаточно гарантували собі вихід у плей-оф.

Гра розпочалась не на користь нашої команди. Ми помітно нервували, багато втрачали м’яч і дозволили італійцям грати в свою гру. У другій чверті українці тимчасово вийшли уперед, здобувши перевагу в одне очко. Однак,  далі пропустили три поспіль атаки Італії, завдяки чому відставання від суперника зросло до шести очок. Переломним моментом став тайм-аут та вогняний спіч головного тренера національної команди, який точно увійде в історію:

«Ми втрачаємо концентрацію, будь ласка. Ми її втрачаємо! Давайте поважати свою роботу! Не треба, ми клоунами виглядаємо. У нас немає фолів, і ми даємо [забивати] з-під кошика. Вам подобається, що нас возять? Щоразу, коли ми граємо розумно... №55 [Ілля Сидоров], я сказав, що ти граєш з ним [Богданом Близнюком]. Якого чорта Іссуф [Санон] грає?»

Цей спітч повернув свідомість команди і вони зробили, здається, на той момент неможливе. Українці «літали» на майданчику, реалізовували свої моменти і врешті закінчили протистояння розгромом в 11 очок (84:73). Ця третя перемога поспіль, яка гарантує нам вихід у плей-оф.

Найцікавіше попереду

На цьому пригоду України в Мілані не закінчуються. Попереду – найважче! Сьогодні на нашу команду очікує потужна збірна Греції, фаворит групи за словами букмекерів та збірна, яка аналогічно виграла усі три матчі на Євро. Тож сьогодні буде битва за перше місце, битва стратегій, битва витривалостей та битва характерів. Початок поєдинку о 18:00 за Києвом.

Фото: ФБУ

Діана Кондратюк, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-