Формула-1. Ферстаппен знову перший

Формула-1. Ферстаппен знову перший

Укрінформ
Блискуча робота команди «Ред Булл», нестримний Хемілтон та провал «Феррарі».

Остання гонка перед літньою перервою. Гран-прі Угорщини подарувало емоцій на чотири тижні вперед. Напередодні був найщасливіший день професійної кар’єри Джорджа Рассела – британець вперше виграв поул Формули-1. Натомість лідер загального заліку провалив кваліфікацію -  у відборкових заїздах Ферстаппен був лише 10-м. Та гонка все перевернула догори дригом: про найголовніші події Гран-Прі Угорщини у матеріалі Укрінформ.

З любов’ю до України 

Цього тижня Себастьян Феттель оголосив про завершення своєї кар’єри.  Чотириразовий Чемпіон Формули-1 не забув про Україну. Гран-прі Угорщини німець провів у новому шоломі, в якому стільки любові до України. «Головний убір» гонщика виконаний у білому кольорі. Вертикальні смуги по центру утворюють прапор Німеччини, а внизу розташована синьо-жовта стрічка. Але найбільшої уваги заслуговує напис «Let the children play» («Дайте дітям грати») – як «крик душі» кожної цивілізованої людини, яка вимагає закінчити війну та чекає на перемогу України.

Позиції гонщиків після старту

І хоча більшість експертів перегонів говорили про захоплення пелотону пілотами «Феррарі» з перших хвилин, їхні прогнози не справдились. Джорджу Расселу вдалось зберегти лідерську позицію та очолювати гонку цілих 16 кіл, аж до свого піт-стопу, під час якого його і справді перегнали Сайнс та Леклер. Варто відмітити і Льюїса Гемілтона, британець відіграв 2 позиції на старті, а потім спокійно обійшов Норріса, ставши четвертим. Не гаяв часу і Макс Ферстаппен – уже на 12 колі нідерландець їхав п’ятим.

Боротьба за місце під сонцем

Рассел та Леклер довго не могли вирішити, хто буде першим. Після того як до боксів заїхав Шарль – британець знову став лідером гонки. Тож боротьба за перше місце точилась між пілотами аж до 40 кола. Саме тоді обидва пілоти заїхали в бокси, таким чином, пропустивши вперед інших гонщиків з групи лідерів. Тож тепер розташування пілотів на трасі виглядало так: перший Сайнс, другий із відставанням 5 секунд Гемілтон, за ним Леклер. А от Джордж Рассел вмудрився пропустити вперед ще й двох гонщиків «Ред Буллу» Переса та Ферстаппена відповідно. 

Розворот Ферстаппена та позицій гонщиків на 360 градусів у другій частині Гран-Прі Угорщини

Ферстаппен прагнув зробити диво, і вже на 41 колі обійшов свого головного конкурента Леклера. Програму мінімум було виконано, та раптом самого Макса розвернуло на 360 градусів. Цю ситуацію нідерландець пояснив вже після гонки:

«Щодо розвороту, то в мене барахлило зчеплення в машині, передачі включалися не зовсім тоді, коли я очікував, і я відволікся на це на виході з повороту і припустився помилки. Ми всі проаналізуємо та вирішимо цю проблему».

Таким розвитком подій скористався Леклер, який спокійно об’їхав Ферстаппена. Та пілот «Ред Булла» і не думав здаватись, перевівши дух, він продовжив гонку та на 45 колі знову перегнав Шарля. Далі позиції учасників гонки почали стабільно змінюватись, деякі пілоти встигли зробити по три піт-стопи за всю гонку, тож за 10 кіл до кінця боротьба за топ-3 точилася між Ферстаппеном, Расселом, Сайнсом та Гемілтоном.

Розв’язка гонки

Гемілтон заїжджає в бокси та змінює гуму на «софт». Саме це дає йому змогу наздоганяти та переганяти своїх суперників. На 63 колі Льюїс підіймається в топ-3, обігнавши Сайнса, а за 5 кіл до фінішу обходить свого партнера по команді. Між Гемілтоном та Ферстаппеном – лідером гонки – 10 секунд. Маленький відсоток на перемогу британця таки зберігався, якби не віртуальний сейті-кар на 68 колі. Боттас втратив потужність двигуна та закінчив гонку, що унеможливило зміну позицій. Тож врешті, Макс Ферстаппен здійснив камбек, стартувавши 10 він переміг у сьогоднішній гонці. Це звитяга стала 28 для чинного чемпіона світу у кар’єрі. За ним розмістились пілоти «Мерседесу»: Гемілтон та Рассел відповідно. А от провальною гонка стала для «Феррарі»: команда вибрала не правильну стратегію на гру і врешті Сайнс розмістився на четвертій позиції, а Леклер на п’ятій.

До зустрічі за місяць!

Тепер пілоти Формули-1 йдуть на так звані літні канікули, які триватимуть чотири тижні та повернуться 28 серпня. Саме тоді відбудеться Гран-Прі Бельгії.

Фото: Redbull, Getty Images, F1

Діана Кондратюк, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-