На «Мрії» до перемоги: українські веслувальники тренуються в Ганновері

На «Мрії» до перемоги: українські веслувальники тренуються в Ганновері

Укрінформ
Молодіжна збірна України з академічного веслування через російсько-українську війну базується в Німеччині і готується до ЧС.

29 червня цього року гамбурзький веслувальний клуб Фаворит Хаммонія приймав  гостей. До нього завітали спортсмени  молодіжної збірної України з академічного веслування. З березня місяця вони тренуються в Ганновері, де готуються до Чемпіонату світу. Світова першість триватиме протягом 25-30 липня у Варезе (Італія).

Приїзд наших спортсменів до гамбурзького веслувального клубу викликав шквал емоцій. «Не можу повірити, що історії про війну, які розповідали мої дідусі й бабусі, оживуть», - сказав на відкритті зустрічі президент клубу Марк Шрайєр. Декілька місяців тому тренер молодіжної збірної Михайло Гетманцев витягав з підвалів України своїх спортсменів. Сьогодні вони знову тренуються, щоб змагатися за найвищі нагороди. Тренуються і розповідають про національну визвольну війну України проти російських загарбників.

Німці питали дуже багато, а Михайло Гетманцев жваво розповідав. Німецьких колег найбільше цікавило, на яких водах, річках і водоймах тренувалися їхні колеги в Україні. 62 - річний тренер Михайло Гетманцев, Президент Харківської обласної федерації академічного веслування, розповів, що стартували у Харкові на однойменній річці Харків. Команда швидко вийшла на певний якісний рівень і розпочала брати участь у змаганнях по всій Україні. Пану Михайлу є, що розповісти, адже за 25-річну кар'єру він встиг потренувати спортсменів з багатьох міст України. Поряд з тим, події 24-го лютого стали новим випробуванням.

Міністерство молоді та спорту України дало розпорядження вивезти збірну України для тренування за кордон. Він їздив різними містами України, збираючи своїх підопічних.    «Спортсмени сиділи по підвалах. Приїжджав, збирав їх з Дніпра, Херсону, Харкова, Ізюму, міста і села обстрілювали. На щастя, мені вдалося їх вивезти», - розповідає Гетманцев. Розв'язана росією війна торкнулася кожного українця. На початку березня в Україні всі спаковували «тривожні» валізи. Люди залишали міста і бігли в села, рятуючись від бомбардувань. З собою брали лише найнеобхідніше. Про спортивну форму мова навіть не йшла. 

Для 30 веслувальників із тренерами й «тривожними» валізками шлях в невідоме тягнувся через Львів. Кінцевого пункту призначення не було. Італія, Польща… Німеччина? По дорозі постійно змінювалися  плани. Приїхавши до Польщі, збірна почала розглядати різноманітні варіанти: Гамбург, Дюссельдорф, Ганновер. Кінець-кінцем, зупинилися на німецькому веслувальному клубі міста Ганновер. Команда досі оговтується від вибухів, долає стрес від атак, бомбардувань. Окрім цього, примудряється збирати нагороди у престижних міжнародних змаганнях. Команда юніорів  тренується завдяки підтримці веслувальних клубів та численним небайдужим  людям в Німеччині. Компанія Empacher надала новий човен олімпійського класу, фірма Concept2 - нові весла. 

Читайте також: Академічне веслування: українська вісімка виграла регату у Мюнхені

Пізніше до команди приєднався другий тренер молодіжної збірної України з веслування, заслужений тренер України Віталій Раєвський. Він жив у Миколаєві, де тренувався на річці Інгул. З початком війни займався волонтерством. Сім’я тренера, дружина та діти, приїхали до Ганновера разом з ним. Водночас, багато родичів досі живуть у Миколаєві. Його племінник і зять захищають Україну на фронті. Дорога пана Віталія в Німеччину тягнулася через Молдову. Після приїзду Раєвський одразу розпочав жорсткі тренування своєї «вісімки». Результат не змусив чекати: «золото» й «срібло» на Міжнародній юніорській регаті у травні 2022 у німецькому Мюнхені. На чемпіонаті Європи з академічного веслування серед юніорів до 19 років у місті Варезе українська «вісімка» виборола «срібло».

Читайте також: Українські юніори виграли три медалі на Євро з академічного веслування

Віталій Раєвський розповідає, як тренуватися під час війни в іншій країні. «На тренуванні ти працюєш, як раніше все життя працював, зібрано і сконцентровано. Але після цього одразу думаєш, що зараз відбувається вдома в Україні? Спортсмени так само тренуються, виступають на змаганнях, а в голові…Останні новини з рідного Миколаєва жахливі. Місто постійно бомблять, за день прилітає по 10-15 ракет. Миколаїв стирають з лиця землі», - каже тренер.

Попри все, спортсмени не втрачають надію. Свій новий човен молоді українські веслувальники назвали «Мрія» на честь літака Антонов 225  (Ан-225) «Мрія» - найбільшого вантажного літака у світі, який російські війська знищили на початку війни. Також «Мрія» - це нова колекція поштових марок «Укрпошти», присвячених знищеному літаку Ан-225, ескіз яких зробила 11-річна Софія Кравчук із міста Любомль на Волині ще до війни. 

Читайте також: У Вінниці пройшов чемпіонат України з веслування на байдарках і каное

Не зважаючи на війну, вимушений переїзд  і важкі обставини,  команда залишається згуртованою та сильною, працюючи заради своєї «Мрії» - здобути перемогу для України і повернутися з нею на рідну землю. «Якби всі були спортсменами, у світі не було б війни», - сказав на завершення зустрічі президент веслувального клубу Фаворит Хаммонія Марк Шрайєр.

Фото: Михайло Гетманцев, Юлія Марушко

Юлія Марушко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-