Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Новий старт українських команд в єврокубках

Новий старт українських команд в єврокубках

Укрінформ
Через віроломний напад росії київські динамівці починають його не в Україні, а в Польщі

Київське «Динамо» першим з українських клубів починає виступ у єврокубкових змаганнях нового сезону. На превеликий жаль, через підступний, жорстокий,  нічим не спровокований напад росії свій домашній матч другого кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів динамівці проведуть 20 липня не в Києві, а в Польщі.  Щиро бажаючи киянам за нинішніх непростих обставин подолати стартовий бар’єр, ми б хотіли коротко нагадати про історію виступів титулованої команди столиці України у єврокубкових турнірах.

Суперкубок - у Динамо
Суперкубок - у Динамо

Ці турніри започатковані в 1955 році. Але в колишньому срср їх впродовж десяти років чомусь не визнавали. І тільки в 1965-ому абсурдне «ембарго» було зняте. Правда, зняте частково: москва прийняла рішення взяти участь лише у змаганні за Кубок володарів кубків європейських країн. А оскільки перед цим у 1964 р. кубок в союзі виграло київське «Динамо», то саме воно й дебютувало на континентальній клубній арені.

Перед матчем Колрейн - Динамо. Справа - Андрій Біба
Перед матчем Колрейн - Динамо. Справа - Андрій Біба

Нещодавно я мав розмову про цей дебют з тодішнім динамівським капітаном Андрієм Бібою. За його словами, до матчу з «Колрейном» (Північна Ірландіця) – першим суперником «Динамо» -- команда готувалася з особливою відповідальністю і великим бажанням перемогти. Стартова гра на виїзді пройшла за явної переваги динамівців і закінчилася з розгромним рахунком 6:1. Цей матч запам’ятався Андрієві Андрійовичу ще й тим, що він у ньому забив два м’ячі (відзначилися також Серебреников – теж двічі, та Базилевич і Хмельницький). Повторна гра в Києві також була для киян переможною – 4:0. Не встояв перед киянами і наступний опонент: норвезький «Русенборг» був обіграний в обох матчах – удома 4:1 і в гостях 2:0. Динамівці вийшли до вісімки найсильніших кубкових команд Європи.

Але шлях до півфіналу їм перекрив шотландський «Селтік». Тоді ця команда була на піднесенні (досить сказати, що у наступному після цього євросезоні 1966 – 1967 рр. вона виграла Кубок європейських чемпіонів). Кияни взяли реванш у «Селтіка» у розіграші Кубка європейських чемпіонів сезону 1967 – 1968 років. Їхня перемога виглядала як сенсація. У першому матчі в Глазго «Динамо» обіграло господарів поля (і фаворитів) 2:1. Зрозуміло, що ажіотаж напередодні повторного матчу був неймовірний. На той час мені, тоді вже першокурснику факультету журналістики Київського університету, вдалося купити квиток на цю гру, для цього довелося провести вечір і безсонну ніч біля кас оновленого тоді (з добудовою другого яруса) київського стотисячника. Реваншуватися діючим чемпіонам Європи не вдалося. Матч у Києві завершився внічию 1:1. На жаль , розвинути цей очевидний успіх динамівці не змогли. У наступному раунді вони поступилися  польському «Гурніку» із Забже (1:2 в Києві і 1:1 у Хожуві).

Відтоді динамівці із завидною постійністю грали в євротурнірах. Починаючи з 1965 року, вони тільки п’ять разів не брали в них участь. Лічені команди на нашому континенті можуть похвалитися таким показником. І що особливо відрадно зазначити: переважно динамівці виступали в Кубку європейських чемпіонів, який з 1992 року був перейменований у Лігу чемпіонів УЄФА. Найвищі досягнення киян у цьому найпрестижнішому клубному турнірі світу – три виходи у півфінал (у сезонах 1976 – 1977, 1986 – 1987, 1998 – 1999 років).

Динамівці рідко грали в Кубку володарів кубків європейських  країн, але саме в цьому турнірі в них два найвищі досягнення: в  1975 і в 1986 роках вони вигравали цей почесний трофей. І, звісно, в історію клубу вписана червоним рядком перемога у Суперкубку УЄФА. Тоді, у 1975-ому, кияни двічі переконливо обіграли чинного володаря Кубка європейських чемпіонів «Баварію»: у Мюнхені завдяки шедевральному голу Олега Блохіна 1:0 і в Києві 2:0 (обидва м’ячі теж провів наш видатний форвард).

Перемога в Барселоні
Перемога в Барселоні

З якими командами найчастіше випало грати євротурнірні  матчі киянам? Лідер серед них – «Барселона». Наша команда провела з нею 14 матчів. По 12 разів динамівці виходили на поле проти вже згаданої «Баварії» і мадридського «Реала». Далі в цьому списку стамбульський «Бешикташ» (10 матчів), віденський «Рапід» (8), португальський «Порту» (8), румунська «Стяуа» (7). По шість матчів зіграли наші земляки з лондонським «Арсеналом», туринським «Ювентусом», паризьким ПСЖ», шотландським «Селтіком», італійською «Фіорентиною». Неслабкі, відомі у футбольному світі команди.

Хто найчастіше засмучував суперників киян, у тому числі й найтитулованіших? Найбільше голів (причому всі у матчах Ліги чемпіонів) забив Сергій Ребров – 31. На другому місці – Андрій Шевченко (25), на третьому – Олег Блохін. До шести найкращих наших бомбардирів входять також Максим Шацьких (23), Андрій Гусин (22) і Андрій Ярмоленко (19). З футболістів, які продовжують грати за «Динамо», тринадцять голів на рахунку Віталія Буяльського і десять – Віктора Циганкова.

На нинішньому етапі змагань у Лізі чемпіонів, в другому кваліфікаційному раунді, динамівцям протистоятиме відомий на європейській футбольній арені клуб – турецький «Фенербахче». Кияни вже зустрічалися з цією командою у Лізі чемпіонів. У 2005 році кияни один матч виграли – 3:1, а в другому задовольнилися нічиєю – 0:0. Приблизно такий же підсумок обох ігор у 2008 році: перемога 1:0 і нічия 0:0.

Як буде цього разу? Чекати залишилося недовго.

Нагадаємо, що слідом за киянами у попередньому кваліфікаційному раунді Ліги конференцій стартує полтавська «Ворскла». У другому кваліфікаційному раунді цього турніру зіграє луганська «Зоря». На «Дніпро» чекає раунд плей-оф Ліги Європи. А в донецького «Шахтаря» євроматчі почнуться тільки у вересні: наша команда отримала перепустку у груповий турнір Ліги чемпіонів.

Усім нам дуже хотілося б, щоб  наші команди, не зважаючи на всі викликані війною труднощі й проблеми, достойно представили наш футбол на європейській арені і порадували українських уболівальників, а передовсім захисників України яскравою переможною грою.

Михайло Сорока

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-