Вімблдон. Зустрічайте переможницю жіночого турніру

Вімблдон. Зустрічайте переможницю жіночого турніру

Укрінформ
Історичний фінал, який вже переріс у скандал, та битва характерів Джокович vs Кіріос. 

Попри усі спроби організаторів Вімблдона ізолювати країну-терориста від турніру, росія  свою лепту в змагання внесла. Переможницею змагань стала тенісистка з неоднозначною репутацією.

Скандал на Вімблдоні

Не будемо нікого звинувачувати, але історія доволі таки сумнівна. Перемогу у жіночій одиночці здобула Олена Рибакіна. Так-так, та сама тенісистка, яку наша Еліна Світоліна перемогла у матчі за «бронзу» Олімпійських Ігор у Токіо. Рибакіна, дійсно, представляє Казахстан, щоправда, з 2018 року. До того Олена захищала «триколор».

Сама ж Рибакіна мовчить. На запитання журналістів чи, дійсно, вона живе в росії, відповідає, що «живе в Турі і постійно подорожує». Сюрреалізм: росію не допускають до турніру, а уродженка москви спокійно грає на турнірі.

Рибакіна – чемпіонка Вімблдону-2022

Цей матч – вже історія. У фіналі жіночої одинички зустрілись дві дебютантки. Онс Жабер – друга ракетка світу, уродженка Тунісу та Олена Рибакіна, про яку ми вже розповіли вище.

Читайте також: Рибакіна стала переможницею одиночної жіночої сітки

Перший сет прогнозовано пройшов за сценарієм Жабер. Вона була холоднокровною та вкрай рішуче підійшла до прийому м’яча. У першій партії їй вдалось зробити два брейки, які врешті принесли їй перемогу у першому сеті. Цікаво, що з 2006 року жодна тенісистка, яка програвала у першій партії фінального матчу на Вімблдоні, не вигравала титул. Та не цього разу.

Непереконливий перший сет Рибакіної різко змінився на самовпевнений стиль гри у другій партії. Так, коронна подача Олени і справді була не такою вишуканою та потужною, як протягом турніру. Попри це, її бажання перемогти читалось в очах. Незважаючи на свій зріст – 1.84 м. – Олена показувала високу швидкість та діставала м’яч у найнезручніших частинах корту. Вона багато грала біля сітки і все ж переламала хід подій.

Рибакіна змусила Жабер нервувати, кидатись ракеткою і перестати контролювати свої емоції. В представниці Тунісу виникли проблеми з ментальним здоров’ям, що зіграло злий жарт. 23-річна Рибакіна оформила дебютну перемогу на турнірах серії Гренд Слем у трьох сетах: 3:6, 6:2, 6:2.

Цікаво, що цій перемозі, схоже, не були раді, ані глядачі, ані сама Олена. Після переможного матчболу запанувала тиша. Сама ж Рибакіна мовчки попрямувала до своєї групи підтримки.

Додамо, що 23-річна «казашка»  стала наймолодшою ​​чемпіонкою Вімблдону з 2011 року, коли у 21-річному віці тут перемогла Петра Квітова.

Читайте також: Надаль не зіграє у півфіналі Вімблдону

Кіріос vs Джокович: від ненависті до любові

У фіналі Вімблдону зустрінеться абсолютний дебютант фіналів Нік Кіріос та володар 20 Гренд Слемів Новак Джокович.

Мало хто знає, але історії Кіріоса та Джоковича розпочалась ще в далекому 2010 році. Тоді Новак запропонував австралійцю свою допомогу, вони проводили багато часу разом, тренувались і підтримували один одного. Вся ця «романтика» тривала 9 років. Раптом, у 2019 році неочікувано для всіх Нік Кіріос накинувся на серба із шквалом критики, мовляв той веде себе показово і хоче всім подобатись. Нік навіть піддав сумнівам величність Джоковича: «Я двічі грав з ним, і двічі перемагав. Вибачте, але якщо він не може мене перемогти, то в чому його величність?», - сказав Кіріос.

Та життя таке бентежне і непередбачуване, що після усіх цих розбірок тенісисти знову почали ладити. Кіріос один із небагатьох, хто підтримав серба в ситуації, що склалась на Відкритому Чемпіонаті Австралії. Джоковича тоді затримали і депортували прямо з Мельбурна через його історії з вакцинацією. «Уявіть як він (Новак Джокович) себе почуває. Йому потрібна підтримка інших гравців, і я хочу його підтримати», - сказав Кіріос.

Тож після цього вони знову разом. Джокович навіть написав австралійцю лист під час цього розіграшу Вімблдона: «На початку тижня він сказав: «Сподіваюсь, ми побачимось в неділю». У нас щось на кшталт «роману» і це дивно.», - розповів Кіріос після перемогу в 1\4 турніру.

Фінал. Чого чекати: сенсації чи стабільності

Тенісисти двічі зустрічались на корті і двічі перемогу святкував австралієць. Та й взагалі для нього цей фінал – матч усього життя.

«Я ніколи не думав, що буду на цьому місці. Я думав, що мій час вже минув. Особливо, враховуючи, в якому стані я був кілька років тому. Але очевидно, що я все подолав, я дуже пишаюся собою та своєю командою, рівнем тенісу, який я показую.

Був певний момент, коли я практично закінчив зі спортом. Тобто я вже говорив про свої психологічні проблеми. Що у мене були різні думки у 2019 році на Australian Open, думки про те, щоб завдати собі шкоди, суїцидальні думки тощо. А зараз я тут. Це особливе досягнення для будь-кого, а тим більше для мене», - сказав Кіріос після перемоги над Крістіаном Гаріним. Варто сказати й про фізичні показники: Кіріос мав більше часу на відпочинок, адже не грав у півфіналі.

Натомість для Джоковича це вже 8 фінал на Вімблдоні. 6 разів, він тріумфував у Британії, тож зробить все аби не просто нарешті обіграти Кіріоса, а й оформити 7 звитягу на трав’яному «мейджорі».

Читайте також: Джокович зіграє у фіналі Вімблдонського турніру

Хай там як, а австралієць не гає часу і вже підвищує градус завтрашнього матчу. У своєму Інстаграмі він звернувся до Джоковича і запитав, чи друзі вони зараз. Відповідь Новака не змусила чекати на себе. Серб зауважив, що, якби Нік запросив його пообідати, то він погодився б. Щобільше, Джокович запропонував розрахуватися за обід тому, хто переможе у фіналі турніру(враховуючи призові цьогорічного Вімблдона, це не було б проблемою для тріумфатора – ред.). Австралієць погодився й «анонсував» спільний із сербом похід до нічного клубу. Саме так тенісисти готуються до фіналу Гренд Слему.

Очевидно, на нас очікує багато емоцій, нервів та прекрасний теніс. Старт поєдинку Кіріос-Джокович вже завтра, о 16:00 за Києвом.

Фото: Wimbledon, Getty Images, btu.org.ua, Instagram

Діана Кондратюк, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-