Про футбол у напівголоса: Київ напередодні матчу з шотландцями

Про футбол у напівголоса: Київ напередодні матчу з шотландцями

Фото
Укрінформ
Ми погуляли центром Києва і дізналися, які настрої в містян перед матчем України і Шотландії.

До головного матчу року для національної збірної України залишилася доба. 1 червня в Глазго українці зіграють проти Шотландії в плей-офф відбору на чемпіонат світу. Поки команди чекають на зустріч один з одним в Глазго, ми вирішили дізнатися, як Київ готується до перегляду матчу, і чи готується взагалі.

Читайте також: Шотландія – Україна: 4 аргументи на нашу користь

Самотній Лобановський і порожній фан-шоп «Динамо»

Україна продовжує захищатися від російської навали. Київ витримав удар, але не припиняє укріплюватися на майбутнє. На стадіоні «Динамо» імені Валерія Лобановського незвично мало, фактично немає людей. Великий тренер з квітами незворушно сидить при вході на арену, цього разу з квітами в руках. Його погляд направлений на клубний магазин київського клубу.

«Зараз взагалі не до футболу. Я, якщо чесно, цього року вперше в житті не подивився фінал Ліги чемпіонів. Всі думки з фронтом, з нашими захисниками. Збірну постараюся глянути. Дивитимусь у себе вдома. Світло, ясна річ, не вмикатиму, влаштую собі кінотеатр», - розповів самотній консультант магазину «Динамо».

В столиці розпочався дощ. Під шум зливи ми спустилися до Українського дому. Недалеко від нього, на галявині, були маленькі українські прапори. «Постав прапорець, якщо твого знайомого убив путін», - закликали на стенді. Горбочок був синьо-жовтим.

Читайте також: Матч Шотландія - Україна розсудять голландці

Військовим не до матчу - безпека перш за все

Обійшовши танкові «їжаки» Майдану, ми вийшли на Хрещатик. Вулицею в зливу гуляли  сотні цивільних і десятки військових. Якщо перші не йшли на контакт через психологічний бар’єр на фоні війни, то військовим було ніколи. Вони всі (а ми зустріли щонайменше 30 осіб ) або не цікавляться футболом, або просто пропускають поза увагою все, що не стосується безпеки столиці. Спробу сфотографувати барикади центру Києва військові не оцінили. «Не займайтеся дурнею і подивіться новини», - відповіли вони холодно, але правильно.

Потім ми, почувши заклик молодого русявого хлопця, пішли подивитися на виставку спаленої російської техніки на Михайлівській площі. Він йшов притупуючи ногою і наспівуючи пісень під ніс. На середині «Ой у лузі червона калина» хлопчина дістався до російського брухту і скрикнув до нас голосно: «Ми чекаємо тільки перемоги: на Євробаченні була, над росією - в процесі, над Шотландією - хочеться, хоча зараз точно не до футболу».

Читайте також: Шотландські фанати співатимуть гімн України на матчі відбору ЧС-2022

Похмурий НСК, футбол усі дивитимуться вдома

В найбезпечнішому місці Києва було тісно. Метрополітен обмежив рух поїздів: вони прибували з інтервалом в 15 хвилин. Як наслідок, сотні людей в підземці. Такої тісняви рідко можна зустріти й після матчу Ліги чемпіонів у Києві.

Біля «Олімпійського» людей не було. Взагалі. Футбол у Києві поставили на паузу. В пивних барах ситуація схожа. Початок матчу України з Шотландією - о 21:45, за 75 хвилин до комендантської години. Через це про атмосферу під час перегляду і, власне, самого перегляду матчу годі й говорити. Всі пивні ще о дев’ятій припиняють свою роботу.

«Раніше атмосфера у нас була, як на «Вемблі». Люди метушилися, вболівали, співали футбольних пісень. You’ll never walk alone взагалі звучала регулярно. Тепер - суцільна тиша, який би матч не транслювали, а Україну з Шотландією кожен дивитиметься в себе вдома», - сказав бармен одного зі столичних барів.

Настрій Києва відповідав погоді: стримано і похмуро. Про футбол - лише пошепки: всі чекають на перемогу у війні.

Віталій Ткачук, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-