Як Кличко допоміг WBC

Як Кличко допоміг WBC

Укрінформ
У 2004 році Всесвітня боксерська рада була на межі банкрутства через судовий позов.

Президент WBC Ukraine Микола Ковальчук розповів, як виникла ідея створити представництво найавторитетнішої боксерської організації світу у Києві та пригадав цікавий епізод, як українці допомогли Всесвітній боксерській раді в дуже скрутний для неї час, передає Укрінформ. 

«Все почалося з 56-го Конгресу WBC, який відбувався у Києві в 2018 році.  Саме на ньому ми познайомилися з президентом Ради Маурісіо Сулейманом. Було дуже багато подій: відкриття Зали слави українського боксу, відвідування багатьох офіційних заходів з легендами світового боксу – Леноксом Льюїсом, Евандером Голіфілдом, Роберто Дюраном, Марко Антоніо Баррерою, Еріком Моралесом, Оскаром Де Ла Хойею та багатьма іншими. Тоді WBC показала своє справжнє ставлення до боксу.

Стало зрозуміло, що організація – це не лише один професіональний  бокс. Це ще багато інших напрямків, які стосуються спорту, виховання молоді, удосконалення правил. Саме WBC свого часу додала четвертий канат у ринг, вони першими з міркувань гуманності після смерті професіонального боксера у 80-х роках скоротили кількість раундів до 12-ти для того, щоб зберегти здоров’я боксерів. WBC зробила можливим відеоповтори, якщо виникла спірна ситуація. Саме ця організація щорічно в рамках своєї програми WBC University навчає рефері, удосконалює їхні навички, звертає увагу на ті моменти, що можуть зберегти здоров’я боксера», - пригадує Микола Ковальчук.

Читайте також: Кличко подарував Усику пояс WBC

В рамках WBC Cares надається допомога діючим боксерам і тим, які вже вийшли на пенсію та не мають фінансової можливості лікуватися або просто гідно жити. Тренінги WBC University проводить не тільки для суддів та рефері, але й для тренерів, медпрацівників, які обслуговують поєдинки, дієтологів, супервайзерів та інших осіб зі сфери боксу. Тобто це цілий комплекс заходів. Не кажучи про те, що покійний Дон Хосе Сулейман отримав особливу подяку від ООН за свій внесок у соціально-політичне життя суспільства.

Також президент WBC Ukraine розповів і про інші факти, які його вразили і надихнули: «Я знав, що WBC має особливе ставлення до Віталія Кличка. Свого часу він взяв участь у вирішенні дуже серйозної проблеми, що виникла в організації. Рада була на межі банкрутства. У 2004 році Дон Хосе Сулейман разом з Маурісіо та цілою командою прилетіли до Києва та за допомогою Віталія Кличка, Михайла Михайловича Зав’ялова та після перемовин із боксером, який був чемпіоном WBC, вирішили питання позитивно для організації. Завдяки цій допомозі Всесвітня боксерська рада і зараз продовжує свою успішну діяльність. WBC – найпрестижніша організація, яка існує у боксі. Цю організацію всі поважають і люблять, бо знають, що з нею асоціюються такі легенди, як Мухаммед Алі, Майк Тайсон, Флойд Мейвезер та багато інших легендарних боксерів.

Саме тоді й зародилася ідея відкриття в Україні представництва Всесвітньої боксерської ради, яку ми обговорювали разом із президентом Національної ліги професіонального боксу України Михайлом Зав’яловим та послом WBC Франциско (Чіко) Лопесом. Ми почали розвивати цю тему, тому що це потрібно боксерам. Я бачив, що багатьом українським хлопцям важко вирватися на світовий рівень.

Дуже часто чудові аматори не можуть проявити себе у професіоналах. Чому? Є проблема старої школи радянського боксу. З одного боку, вона несе позитив у плані технічного навчання боксерів, але з іншого – наші тренери не готові на 100% до професіонального боксу. Саме тому, за винятком Ломаченка, Усика та Далакяна тренери наших чемпіонів – іноземці».

Читайте також: WBC відкрила своє представництво в Україні

«Професіональний бокс – це стратегія бою на 12 раундів і це трохи не та школа боксу, якої вчили в СРСР, оскільки вона була спрямована лише на аматорський бокс. Безумовно, радянська школа боксу має цілу низку переваг та чудової техніки. Це і неповторний рух на ногах наших боксерів, ухили від ударів, робота з «човником» та багато іншого, що робить українських боксерів особливими, але це стосується аматорського боксу. Професіональний бокс – це зовсім інша стратегія на бій, тактика і мета самого поєдинку. Насамперед це 12 раундів. Ні для кого не таємниця, що професіональний бокс – це шоу, в якому інші цілі на поєдинок. Кожен боксер намагається показати гарний бокс, нокаути, чудову техніку – хто на що здатен.

Як ми бачимо, у професіональному боксі у США та Латинській Америці – боксери мають зовсім інші стійки. Як, наприклад, у Флойда Мейвезера, з однією опущеною рукою, що зовсім відрізняється від норм вітчизняної школи боксу та багато інших нюансів, які необхідно передавати нашим українським тренерам. Коли систематично відбиваються плечі, біцепси, що ми, до речі, нещодавно бачили у поєдинку Канело зі Смітом. Це стратегія та тактика проведення бою: план А, план В, план С. Професіональний бокс – інший. Покликанням нашої організації є побудова цього мосту між аматорським та професійним боксом в Україні.

Наразі, ми займаємося адаптацією перекладу на українську програми навчання для суддів, рефері та тренерів для платформи WBC University. Це фундамент. Пізніше навчальний матеріал для WBC University буде надано українською мовою супервайзерам, медичному персоналу, дієтологам та іншим учасникам процесу в профі боксі. Не кожен суддя чи тренер може дозволити собі відвідати щорічну конвенцію WBC, пройти там навчання. Тому ми робитимемо це в Україні на платформі WBC Ukraine. Спочатку ми адаптуємо це для українців, потім буде адаптація російською мовою, після чого зможемо приймати у себе навчання всіх діячів боксу з пострадянських країн», - розповів про найближчі плани WBC Ukraine Микола Ковальчук.

Як повідомляв Укрінформ, в 2021 році в Києві відкрили офіс Всесвітньої боксерської ради (WBC).

Фото: прес-служба WBC Ukraine

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-