Російська шахова місія провалилася

Російська шахова місія провалилася

Укрінформ
Перед початком матчу на першість світу між чемпіоном норвежцем Магнусом Карлсеном та претендентом росіянином Яном Непомнящим було чимало галасу. «Повернути корону в Росію» - таким було гасло наших сусідів. 

Коли матч закінчився з рахунком 7,5:3,5 на користь Карлсена їхнє розчарування було надто великим. Як водиться, почали шукати винних. І вони швидко знайшлися. Це два російських гросмейстери: сам Непомнящий та Данило Дубов. Виконавчий комітет Федерації шахів Росії (ФШР) збереться для підведення підсумків матчу за  корону. На засіданні планують обговорити, чи відповідає рівень гри Яна Непомнящего званню гросмейстера.  

У федерації вельми незадоволені розгромним програшом Непомнящего. Очільник ФШР Андрій Філатов вважає, що російський шахіст не може так слабко грати проти представника країни-засновниці НАТО. На думку Філатова, поразка претендента нанесла серйозну репутаційну і геополітичну шкоду Росії.

«Ми уважно спостерігали за грою Яна, і в нас склалося враження, що це були не шахи, а піддавки. Різниця в рейтингу між чемпіоном і претендентом лише 70 пунктів, а по грі здавалося, що між ними прірва у 70 років. Незрозуміло, як Ян взагалі виграв турнір претендентів! Ти можеш плутати іспанську та італійську партії, але коли ти прогавив подвійне фіанкетто на проході (що це значить знає лише пан Філатов. - Ред.), то це явно не рівень гросмейстера», - заявив голова ФШР.

Непомнящему хочуть заборонити виступати на закордонних турнірах протягом трьох років та понизити у шаховому званні до міжнародного майстра. Згадується відома фраза літературного героя: «Бендер шаліє!»

Позбавляти гросмейстера його звання явно не є в компетенції РШФ. Так само, як заборонити йому виступати на закордонних турнірах. Нагадаємо, що Ян автоматично має право грати в наступному турнірі претендентів. І ніякий Філатов не в змозі йому це завадити.

Тільки-но трохи вщухлі розмови про гру Непомняего, з’явився новий об’єкт  для переслідування. Це - російський гросмейстер Данило Дубов. Після того, як матч закінчився стало відомо, що він допомагав норвезькому чемпіону готуватися до протистояння з росіянином. Дубова тут же звинуватили у зраді, а дехто (наприклад, відомий шаховий коментатор гросмейстер Сергій Шипов) припустив, що Данилу більше не знайдеться місця у національній збірній Росії. 

«Ех, Даня, Даня… Ну навіщо? За скільки? Невже неможливо було один матч відпочити? А тепер насіння розбрату кинуті до збірної Росії. Виходить класична ситуація «чужий серед своїх». Гадаю, що Дубов не гратиме за збірну Росії. Й це вірно», - пише Шипов. 

Не лишився осторонь гнівного засудження й одіозний Сергій Карякін, який допомагав Непо під час матчу. 

«Мені б таке і в голову не приийшло, - рвав на собі волосся головний шаховий патріот Росії. - Я б такого навіть не розглядав, рівно як і не намагався б переманити когось із норвежців. Я б так ніколи в житті не вчинив, але нехай це буде на його сумлінні. Даня - сильний гросмейстер, але його дії не знаходять в мене розуміння». 

Особливо розчулює пасаж про те, що Карякін не став би переманювати норвежців. Звичайно, там просто немає, кого переманювати…

Даня Дубов досить зрозуміло пояснив свої дії. На питання, звідки у людей беруться такі погляди про його зраду, він зауважив: «Не знаю звідки. Не від великого розуму, мабуть. Є якісь імперські амбіції - усі проти нас, усі - вороги. Особливо, якщо у нас щось не виходить. Взагалі логічно на це поглянути з іншого боку. З точки зору збірної Росії, один із найкращих шахістів Росії, відносно молодий, попрацював з найкращим шахістом, набрався досвіду, який допоможе в кар‘єрі...».  

Щоправда, знайшлися й нормальні люди, які підтримали Дубова. Наприклад, гросмейстер Костянтин Маслак: «Можна було б його сварити, якби він ніколи не працював з Магнусом і уклав контракт на підготовку рівно на один матч.  Але це не так, Даня допомагав йому й раніше, задовго до того, як Ян відібрався на матч».

Петро Марусенко, міжнародний майстер.

Фото: fide.com. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-