Шахова ера Карлсена триває

Шахова ера Карлсена триває

Укрінформ
Магнус Карлсен  зберіг звання чемпіона світу з шахів. Норвежець розгромив росіянина Яна Непомнящего з рахунком 7,5:4,5.

Наш прогноз, що серія з трьох партій стане останньою, виявився абсолютно точним. Хоча, звичайно, важко було передбачити, що росіянину достатньо буде лише однієї зустрічі, щоб остаточно оформити такий жахливий результат.

Ян повернувся до улюбленого першого ходу 1.е2-е4. Щоправда, цього разу він надав перевагу італійській партії.  Як і у більшості партій, Непо отримав невеличку перевагу після дебюту. Боротьба набула дуже в’язкого характеру.  

Магнус, як завжди, робив логічні ходи і мало-помалу зрівняв гру. Але психологічний стан росіянина був дуже вже складним. Видається, що йому просто огидно було дивитися на шахівницю. Чим іще можна пояснити той факт, що на 22-у ході Ян раптом зробив чергове «харакірі». Причому у нього лишалося понад годину часу. Але, продумавши десять хвилин, він за відомим рецептом, образно кажучи, пустив собі кулю в лоба.

Що це було? Тимчасове запаморочення? Наприклад, коментатор гросмейстер Євген Глейзеров, зауважив, що Ян його серйозно збентежив. Неймовірний нервовий зрив. Чи зможе Непо відновитися і продовжити кар’єру після такого?.. 

Важко сказати. Дійсно, такий шок пережити важко. А про те, як Ян зможе продовжувати шахову діяльність, незабаром дізнаємося.

Сам Магнус після цього отетерів до того, що почав робити одну помилку за іншою. Але ніде перемоги не випустив. У підсумку чорні перевели гру до виграшного турового закінчення. Отож, четверта перемога визначила й остаточний рахунок матчу - 7,5:3,5. 

Уесь двобій можна розділити на дві частини. Перші п’ять партій пройшли за рівного рахунку і в рівній боротьбі. Причому, деякі фахівці навіть видавали перевагу Непо. Але потім була фантастична шоста партія, де Ян певного моменту випустив хороші шанси у кращій позиції і програв на 136-у ході. 

Після цього претендент перетворився із сильного гросмейстера у слабкого першорозрядника. У восьмій партії він проґавив пішака, а з ним програв і партію. 

Читайте також: Шаховий матч за корону: російський претендент «розвалився» на очах

У десятій зустрічі Ян просто загубив фігуру, а в одинадцятій був останній мазок, як кажуть художники.  Нагадаємо, що Карлсен виграв уже п’ятий двобій за корону! Ера норвежця триває!

Петро Марусенко, міжнародний майстер. 

Фото: fide.com. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-