Шаховий матч за корону: російський претендент «розвалився» на очах

Шаховий матч за корону: російський претендент «розвалився» на очах

Укрінформ
У Дубаї триває матч на першість світу з шахів між чемпіоном норвежцем Магнусом Карлсеном та претендентом росіянином Яном Непомнящим. 

Дев’ята партія матчу, здається, остаточно розставила усе на свої місця. Непо, який відставав на два пункти мусив намагатися скоротити розрив. Тим більше, що він грав білими. Уперше Ян відмовився від першого ходу королівським пішаком. 

Суперники розіграли англійський початок, і білі отримали невеличку перевагу. Проте, Карлсен мав, по суті, один недолік - погане розташування білопольного слона. Чемпіон грав дуже уважно та сконцентровано.  А от Непо не витрачав багато часу на роздуми. І це призвело росіянина до фатальної помилки. 

На 27-у ході Непомнящий дав можливість чорним захопити в пастку свого слона. Власне, вже тоді Ян міг би здатися. Але він продовжував чинити спротив до 41-го ходу. Втім, то була лише формальність. Претендент склав зброю.

У наступній партії Карлсен продемонстрував цинічний підхід. Він із самого початку став сушити гру, запропонував розміняти ферзі вже на п’ятому ході… І протягом партії відкидав спроби грати на виграш, надаючи перевагу чіткій нічиїй. Зрештою, Ян нічого не зміг проти цього вдіяти. Та й, здається, не дуже вже й хотів. Він просто кинув весла…

Отож, нічия на 41-у ході. Рахунок матчу став 6,5:3,5. І Магнусу тепер треба набрати 1 очко з 4-х, аби стати переможцем. Якщо зважити, що чемпіон програє «раз на рік за обіцянкою», втілити бажане в життя йому буде неважко.

Читайте також: Шаховий матч за світову корону: Карлсен збільшує перевагу

Сьогодні, 9 грудня, на матчі вихідний день. Завтра розпочнеться серія з трьох партій, яка може стати заключною…

Петро Марусенко, міжнародний майстер. 

Фото: www.fide.com.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-