Матч за корону Карлсен - Непомнящий: «нічийна смерть шахів» скасовується

Матч за корону Карлсен - Непомнящий: «нічийна смерть шахів» скасовується

Укрінформ
Рахунок у поєдинку за світову шахову корону між чемпіоном світу норвежцем Магнуом Карлсеном та претендентом Яном Непомнящим (Росія), що проходить в Дубаї, відкрито!

Чемпіон світу взяв гору у по-справжнньому запеклій боротьбі. Для цього знадобилося поліпшити рекорд усіх матчів на першість світу, починаючи з 1886 року. У  шостій партії суперники зробили аж 136 ходів!

Після перших п’яти зустрічей нинішнього матчу відновилися розмови про нічийну смерть шахів. Нагадаю, що такі розмови були вже у першій половині ХХ століття. Це було пов’язано з феноменальною грою кубинця Хосе-Рауля Капабланки. Але 1927 року видатний Олександр Альохін, який представляв тоді Францію, переміг у матчі геніального Капу з рахунком 6:3.

Потім теза про кінець шахів повторювалася час від часу, але це виявлялося, як тепер модно казати, фейком. Тепер, коли у трьох останніх матчах за корону з 29-ти партій (12 - у матчі Карлсена з одіозним росіянином Сергієм Карякіним, 12 - у двобої з американцем Фабіано Каруаною та 5 - у стартових зустрічах матчу 2021 року) 27 закінчилися унічию, багато хто знову оголосив по нічийну смерть.

Ці настрої навіть підсилилися після дебюту шостої партії матчу в Дубаї. Претендент (чорні), у каталонському початку впевнено зрівняв гру. Зокрема, він відмовився від жертви пішака, яку запропонував Магнус, а терапевтичними засобами здобув  рівну позицію.

Десь, ближче до 25-го ходу коментатори засумували й упевнено передбачили чергову нічию. Але невдовзі Ян почав помилятися. Через сім ходів його позиція була дуже близькою до критичної. Проте, чемпіон світу, який потрапив до цейтноту, і сам грав не без помилок. Перевага перейшла до претендента. Потім взаємні помилки перед першим контролем призвели до позиції з перевагою білих, але з великими шансами на порятунок у чорних.

Проте усім відомо, що Карлсен має здібність з каменю видобувати воду. Шляхом трансформації позиції він нарешті перевів гру у закінчення, де у білих були тура, кінь та два пішаки проти одинака-ферзя. На той момент на шахівниці зроблено вже зробили 114 ходів. 

Теоретично така позиція вважається нічийною. Але на ділі зробити її дуже важко. І росіянин не зміг… На 136-у ході він склав зброю. Рахунок став 3,5:2,5 на користь Карлсена.

Читайте також: Матч на першість світу з шахів: наразі лише нічиї

Треба також сказати, що четверта партія виявилася вельми якісною, а п’ята - відверто нецікавою. 

Сьогодні сьомою партією закінчиться перша половина матчу. 

Петро Марусенко, міжнародний майстер.

Фото: fide.com.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-