Матч на першість світу з шахів: наразі лише нічиї

Матч на першість світу з шахів: наразі лише нічиї

Укрінформ
У Дубаї стартував матч за світову шахову корону між чемпіоном Магнусом Карлсеном (Норвегія) та претендентом Яном Непомнящим (Росія).

Зіграно три перші партії цього двобою. Усі вони закінчилися унічию. Це мимоволі нагадує два останніх матчі Карлсена з одіозним росіянином Сергієм Карякіним (2016) та американцем Фабіано Каруаною (2018).  У 24 основних партіях цих змагань було лише дві (!) результативні. Всі інші завершилися мирно.

Узагалі я не вважаю, що нічия мусить вважатися поганим результатом. Усе залежить від змісту, яким наповнені партії.  А що можна сказати про перші три зустрічі найсильніших шахістів планети?

Ян надав перевагу першому ходу 1.е2 – е4. Магнус обидва рази обирав  1… е7 –е5.  У свою чергу претендент обирав іспанську партію. А чемпіон світу варіював системи гри. У першій партії Магнус обрав варіант з жертвою пішака. Упевнений, що великий досвід змагань на вищому рівні дозволив йому грати досить розкуто. Хоча треба сказати, що це не був надмірний ризик. Адже в компенсацію за пішака чорні отримали так звану перевагу двох слонів.  

Читайте також: Карлсен – Непомнящий: матч за першість світу з шахів

Суперники розміняли ферзів, але знайти спосіб реалізувати пішака у закінченні не  представлялося можливим. Дуже швидко позиція стала цілком прісною. А коли Карлсен відіграв пішака символічна перевага перейшла на його бік.  Але не таке, яка б дала йому шанси на перемогу. Нічию суперники зафіксували на 45-у ході.

У третій партії Непо змінив варіант іспанської партії. До певного моменту грали слідом за двома шахістками, але потім першим звернув із торованого шляху чемпіон. Потім сталися суперечки в центрі та серія розмінів. Здавалося, що у білих все ж таки є мінімальна перевага. Проте, це був зверхній погляд на сутність позиції.

Коли партія перейшла до слонового закінчення, Магнус продемонстрував чіткий план утримання рівноваги. Спортсмени виконали свій професійний обов’язок, тобто дограли до 41-го ходу і погодилися на нічию.

Безумовно, найцікавішою була друга партія, де білими грав саме норвежець. Очевидно, він вважав, що після першого ходу королівським пішаком, йому важко буде нав’язати справжню боротьбу. І він зіграв від ферзя.

Читайте також: У Дубаї відкривається матч на першість світу з шахів

Можливо, Магнус очікував гострий захист Грюнфельда, який є основним у дебютному репертуарі претендента. Але Непо вирішив поки що грати стримано. Він запропонував супернику перейти до захисту Німцовича. Але тут білі обрали каталонський захист.

Чорні відповіли різко, і, можливо, трохи збили свого суперника з пантелику. На восьмому ході білі необачно зіграли конем замість того, щоб потривожити пішакову структуру чорних на ферзевому фланзі.

 Це дало змогу Яну перехопити ініціативу. Одного моменту він навіть виграв якість, та, склалося враження, що він поставив перед собою завдання чітко досягти нічиєї. Непо повернув якість і досяг миру зовсім не з позиції сили. Він перейшов до закінчення тура та два пішаки проти тури та трьох пішаків на одному фланзі. Мирну угоду суперники підписали на 58-у ході.

Рахунок матчу – 1,5:1,5.

Завтра, 29 листопада – на матчі вихідний день.

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер 

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-