Карлсен – Непомнящий: матч за першість світу з шахів

Карлсен – Непомнящий: матч за першість світу з шахів

Укрінформ
У Дубаї найсильніші шахісти планет розіграють титул і 2 мільйони євро.

Сьогодні, 26 листопада, стартує матч за світову шахову корону серед чоловіків між чемпіоном світу норвежцем Магнусом Карлсеном та росіянином Яном Непомнящим. Обом шахістам виповнився 31 рік. Цей матч пройде у Дубаї з 26 листопада по 16 грудня. Організатори матчу є партнерами з ЕКСПО-2020. Тому місцем зустрічі є Виставковий центр у Дубаї, передає Укрінформ.  

Чим цей двобій відрізняється від попередніх? Число зіграних партій буде збільшено – 14 замість 12. Вихідних днів на матчі менше. Грають по схемі – три партії, вихідний; дві партії, вихідний. Динамічніший графік дозволяє зробити ігровими усі вихідні. Початок партії о 14:30 за Києвом.

Контроль часу 120 хвилин на 40 ходів, потім 60 хвилин – на 20 ходів і 15 хвилин до кінця партії з додаванням 30 секунд на кожний хід, починаючи з 61-го.

Ян Непомнящий
Ян Непомнящий

У разі нічийного підсумку матчу проводиться тай-брейк: 4 партії з контролем часу 25 хвилин + 10 секунд на хід. Якщо рахунок лишається рівним, то грається 2 партії з контролем 5 хвилин плюс 3 секунди – за кожний зроблений хід. І далі при необхідності ще чотири бліцматча з двох партій. Якщо 10 партій не виявлять переможця, то грається остання зустріч (армагеддон), у якій білим (колір визначає жеребкування) дається 5 хвилин, а чорним – лише 4, з додаванням 2 секунд на хід, але починаючи з 61-го. Нічия – на користь чорних.

Призові досить високі: 2 мільйони євро. 60 відсотків підуть переможцю (або 55 – в разі виграшу на тай-брейку). Пропонувати нічию можливо лише після 40-го ходу. Це правило, мені особисто, здається досить безглуздим. Адже це - справжній двобій, і те, що вигідно одному – те невигідно його суперникові.    

Читайте також: У Дубаї відкривається матч на першість світу з шахів

Які ж прогнози на цей матч? Сам Карлсен вважає, що для нього є «хорошим розкладом» - зустрітися з Непо, а не з Фабі (Фабіано Каруаною – США) або з Діном (Дін Ліреном з Китаю). Підготовка Магнуса до матчу виглядає досить незвичайної. Після повернення до Норвегії після тренувального табору на півдні Іспанії, він зіграв тисячу партій в бліц та по одній хвилинці.

Магнус Карлсен
Магнус Карлсен

Норвежець заявив, що готовий принаймні фізично, що є важливим фактором у матчі, який триватиме три тижні. Чемпіон світу підкреслив, що його суперник сильно грав на турнірі в Норвегії 3-4 партії, а потім одна невдала партія вибили його з колії.  Це не те, що він може дозволити собі в матчі на першість світу. А про себе Магнус кращої думки: «Я не збираюся падати, навіть, якщо мене один раз вдарять по обличчю. Можливо, це й буде його найбільшою проблемою – впоратися з труднощами, котрі виникатимуть, незалежно  від того, чи буде у нього гарна позиція, яку йому не вдалося  реалізувати, або партія, в якій він мусив втримати нічию, але у підсумку програв, або дебютна підготовка, яка виявилася невдалою, то буде величезною проблемою для нього.    

Карлсен є володарем титулу чемпіону після 2013 року, коли він переміг у матчі Віші Ананда (Індія). Непомнящий здобув право на участь в матчі, коли переміг у турнирі претендентів, який тривав два роки (2020 та 2021) у Єкатеринбурзі.

Як багато чого у Росії, ідея повернути туди корону носить маніакальний характер, хоча сам Ян виглядає нормальною людиною. Серед його тренерів є одіозний Сергій Карякін.

Завтра шахісти сядуть за шахівницю. Білими гратиме Ян.

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер

Фото: Shutterstock

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-