Найкращий матч Де Дзербі проти посереднього «Динамо»

Найкращий матч Де Дзербі проти посереднього «Динамо»

Фото
Укрінформ
«Шахтар» виграв Суперкубок України-2021.

«Шахтар» розгромив київське «Динамо» 3:0 у матчі за Суперкубок України. Команди провели рівний поєдинок за статистичними показниками. Попри це, «Шахтарю» ця перемога потрібна була більше і вони її здобули. Про ідею в грі «гірників» і пасивність киян - в матеріалі Укрінформу.

Читайте також: «Шахтар» переміг «Динамо» і виграв Суперкубок України

Сюрпризи в стартових складах команд

В Європі Суперкубок вважають найважливішим трофеєм з когорти найменш важливих, адже його по факту розігрують задля видовищного старту нового сезону. Цьогоріч в українському футболі значення цього кубку було дійсно великими. Для Де Дзербі - це шанс реабілітуватися за «беззубу» гру з «Шерифом», для Луческу - можливість вкотре довести динамівським ультрас свій рівень.

Через це обидва тренери виставили бойовий склад на гру. Мірча Луческу випустив з перших хвилин Миколенка, Сироту, Забарного, Кендзьору в лінії захисту. В центрі поля фігурував звичний трикутник Сидорчук – Шапаренко - Буяльський. На флангах в нападі грати Де Пена й Циганков. Місце центрфорварда несподівано зайняв розкритикований навіть Мірчею Супряга (хлопець намагався видати матч життя). Місце в воротах зайняв Денис Бойко, хоч перший номер киян Георгій Бущан міг зіграти.

«Мої гравці не мали необхідної мотивації.  Я знав, що вони не піднімуться на той рівень мотивації, який був у суперника. На жаль, ми не реалізували свої моменти, а суперник реалізував.  Довелося сміливіше йти в атаку, швидкі гравці «Шахтаря» скористалися цим і забили. З'явилася нервозність», - скаже після матчу головний тренер «Динамо» Мірча Луческу.

Тренер «Шахтаря», натомість, виставив Ісмаїлі, Матвієнка, Марлона і Додо в захисті. Півзахист представлений трійкою Степаненко – Майкон – Алан Патрік. Лінія нападу була представлена Педріньйо, Марлосом і Траоре. Травмований Анатолій Трубін вкотре звільнив місце для ветерана «гірників» Андрія П‘ятова.

Читайте також: «Шахтар» - «Динамо». Текстова трансляція

Обидві команди грали у футбол - перемогли бразильці

Статистичні дані показують, що команди майже порівно володіли м’ячем (56:44 на користь «Шахтаря»). Гра складалася з відрізків, протягом яких явно агресивно в атаці діяла або одна, або інша команда. Старт поєдинку в актив можуть записати кияни. Супряга намагався довести свою профпридатність (на жаль, вистачило його лише на початок матчу). Він влучив в стійку після індивідуальних дій, щоправда судді зафіксували офсайд. Потім після прострілу Кендзьори Віталій Буяльський перевірив реакцію П’ятова. Далі «Шахтар» заволодів м’ячем і почав плести мереживо на підступах до карного майданчика киян.

Марлос і Педріньйо опускалися в півзахист, створюючи при цьому чисельну більшість в центрі поля. Тим самим вони розв’язували руки Алану Патріку, який не цурався за потреби бути довгим форвардом разом з Траоре. «Гірники» перераховувалися через короткі/середні паси і легко знаходили шпаринки в захисті киян. Окрім того, фланги «Шахтаря» перевершували своїх візаві в технічному плані. Додамо до цього помилки в грі з м’ячем Сидорчука й  Бойка. «Гірники» в матчі були приречені на успіх. Після колотнечі в штрафному майданчику Траоре першим встиг до м’яча і відправив його за комірець Бойку - 1:0.

Після забитого голу здалося, що все йде за планом Де Дзербі. Не здалося. «Шахтар» з холодною головою продовжував нарощувати темп. Кількість атак (106:70 на користь підопічних італійця) красномовно про це свідчить. За рахунок технічної майстерності «гірники» організовували швидких перехід з оборони в атаку і тим самим спантеличили суперника. Важливу роль в цих переходах, як зазвичай, зіграв Тарас Степаненко. Футболіст не лише відбирав м’яч, а і вчасно передавав його партнерам по команді. Після закидання за спину захисникам «Динамо» м’яч дійшов до Ісмаїлі. Той прострелив і вивів Траоре на порожні ворота - 2:0.

Третій гол і подальший розвиток матчу вказують на те, що план Де Дзербі спрацював. Сидорчука вчергове «обікрали». Патрік на лише відібрав м’яч, а і протягнув його через все поле, завдавши удар у верхній кут воріт - 3:0. Після цього піднесені результатом гравці «Шахтаря» відверто «возили» опонентів.

В розіграшах на своїй половині поля брав участь навіть П’ятов. Динамівці огризалися після кожного з пропущених голів. Не фарт разом із зайвою агресивністю заважали відігратися. Як наслідок, «Динамо» навіть перевершило опонентів за ударами по воротах - 8:7, але «гірники» були виваженими і витискали максимум з  більшості моментів (6:3 на користь «Шахтаря» за ударами в площину воріт.

«У мене дуже гаряча кров. Не все вирішують ноги. Потрібна голова і гаряче серце. Без цього немає команди, немає великих футболістів. Я дуже люблю працювати над тактикою та технікою футболістів, але якщо не додавати емоцій, це не працює, немає необхідного ефекту», - сказав головний тренер «гірників» Роберто Де Дзербі після матчу.

Читайте також: «Шахтар» і «Динамо» сьогодні розіграють Суперкубок України з футболу

Точка неповернення для «Шахтаря» і повернення інтриги

Перемога в Суперкубку справді була важливішою саме для «гірників». Роберто Де Дзербі привів команду до перемоги в матчі з запеклим суперником після фіаско в Лізі чемпіонів. Окрім того, в грі «гірників» нарешті простежується взаємодія між гравцями на належному рівні. 

Мірча Луческу міг приберегти сили на надскладні матчі в групі Ліги чемпіонів. Чи правильно нехтувати Суперкубком - покаже час. А сам факт впевненої перемоги «Шахтаря» може стати черговим викликом для Мірчі Луческу. Як ми знаємо, виклики він полюбляє, а ми полюбляємо спостерігати за видовищним футболом в УПЛ. Конкуренція двох спеціалістів точно додасть фарб в український чемпіонат.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-