Чому Україна така успішна на Паралімпіадах?

Чому Україна така успішна на Паралімпіадах?

Укрінформ
Програма підтримки дитячого спорту, фінансування, сучасні бази та віддані своїй справі люди.

В Токіо завершилась літня Паралімпіада-2020 де наша команда посіла 6-е місце в медальному заліку. Українська збірна зупинилася на позначці в 98 медалей (24 «золота», 47 «срібла», 27 «бронзи»). Це другий результат в історії Паралімпіад для України. Більше було лише в 2016 році в Ріо – 117. В Атланті-1996 було 7 медалей, в Сіднеї-2000 - 37, в Афінах-2004 - 55, в Пекіні-2008 - 74, в Лондоні-2012 - 84.

Читайте також: Україна завершила Паралімпіаду в Токіо: 98 медалей

Інше досягнення України в Токіо – плавець Максим Кріпак став найтитулованішим спортсменом Паралімпіади-2020, який завоював 7 нагород. На Паралімпіаді-2020 Кріпак здобув 5 золотих нагород: в комплексному плаванні на 200 м, на 100 і 400 м вільним стилем, а також на стометрівках на спині і батерфляєм. Також він завоював «срібло» на 50 м вільним стилем і «бронзу» в естафеті. Також Максим став найуспішнішим українцем за кількістю нагород на Паралімпіадах. Всього в активі Кріпака 15 медалей Паралімпіад (10 з них - золоті).

Секрет успіху України в паралімпійському спорті лежить на поверхні. Це професіональне керівництво Національного комітету спорту інвалідів України на чолі з Валерієм Сушкевичем, стабільне фінансування, мережа спеціалізованих спортивних шкіл та будівництво сучасних спеціалізованих баз. Сьогодні наші паралімпійці мають можливість готуватися в трьох реабілітаційно-спортивних центрах. Скажімо, центр на Львівщині взагалі вважають одним з найпередовіших спортивних об’єктів в України. «Створюються всі умови, щоб паралімпійці відчували, що вони нормальні люди, що вони займаються спортом і борються свої нагороди», - зазначив міністр молоді та спорту Вадим Гутцайт.

Читайте також: Українські спортсмени повернулися з Паралімпіади в Токіо

Ставлення держави до паралімпійського спорту, як до повноцінного спорту і пріоритетного напрямку підтримки, і стало передумовою того, що Україна міцно входить в топ-10 світових лідерів Паралімпіад. Наші паралімпійці фаворити у всіх основних видах спорту – легкій атлетиці, плаванні, фехтуванні на візках, пауерліфтингу, веслуванні, настільному тенісі, стрільбі, велоспорті, дзюдо. Усі наші медалісти Паралімпіади-2020 отримають винагороду на рівні олімпійських призерів – а це також чималий стимул для людей з вадами професіонально займатися спорту.   

Також фактором успіху української паралімпійської збірної Вадим Гутцайт назвав наявність великої кількості ветеранів, які йдуть в спорт. «У нас нещодавно проводилися Warrior Games. Це найбільші змагання серед військовослужбовців і ветеранів, які отримали травми, поранення і захворювання в результаті виконання службових обов'язків в зоні бойових дій. За результатами змагань сформована Національна збірна України з 40 учасників бойових дій, яка вперше представить нашу країну на міжнародних змаганнях Warrior Games у вересні 2021 року в Орландо (США)», - розповів міністр.

Читайте також: У Токіо офіційно завершилася XVI літня Паралімпіада

Нарешті, за кожним успішним українським паралімпійцем стоять люди – батьки, друзі, тренери, меценати, представники місцевої влади. Їх відданість та небайдужість і роблять цю систему працюючою.

Святослав Василик, Київ    

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-