Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Еліна Світоліна. Історія сходження на олімпійський п’єдестал

Еліна Світоліна. Історія сходження на олімпійський п’єдестал

Укрінформ
Бронза Токійських Ігор на вагу золота

На старт турніру тенісисток 24 серпня в Токіо вийшло 64 учасниці з 30 країн, і тільки три з них піднялися 31 серпня на олімпійський п’єдестал. На третій його сходинці стояла українка Еліна Світоліна. Вона не приховувала своїх радісних почуттів і виглядала щасливою. Це був, думається, один з найбільших тріумфів у її тривалій і непростій тенісній кар’єрі, хоча на цьому шляху у Світоліної не бракувало помітних віх, визначних досягнень. Вона народилася в Одесі у спортивній сім’ї і з п’яти років почала тренуватися на тенісному корті, йдучи по стопах свого старшого брата Юліана (саме його бачили батьки професійним тенісистом). Еліна прогресувала на очах і вже на юніорському етапі виграла Відкритий чемпіонат Франції і того ж 2010 року вийшла в парний фінал Уімблдонського турніру, а ще через рік здобула перший свій титул в турнірі ITF, другому за значимістю змаганні тенісистів світу. У сімнадцять років вона дебютувала і в головному змаганні – турі WTA. Відтоді виграла 17 турнірів WTA (15 в одиночному розряді і 2 в парному). Двічі доходила до півфіналів і чотири рази до чвертьфіналів на найпрестижніших турнірах Великого шолома. Була третьою ракеткою світу (нині в рейтингу найсильніших тенісисток займає шосте місце).

Стартовий поєдинок у Токіо / Фото: Getty Images
Стартовий поєдинок у Токіо / Фото: Getty Images

Але є в спортивній біографії Еліни Світоліної два окремих епізоди, пов’язані з її виступами на Олімпійських іграх. Про ставлення найбільш титулованої української тенісистки до Олімпіад ми ще скажемо, а зараз розповімо про те, як складалася її олімпійська історія. Вона почалася п’ять років тому на Олімпійських іграх в Ріо-де-Жанейро і як свідок цього початку в якості акредитованого від Укрінформу журналіста можу стверджувати, що нинішній бронзовий успіх у Токіо закладався тоді, на Олімпіаді в Ріо.

* * *

…Йдучи на цей матч, ми не сподівались на його сенсаційний результат. Нам було відомо, що до цього поєдинку суперниці — перша на той час ракетка світу Серена Вільямс і наша Еліна Світоліна — зустрічалися чотири рази, і кожного разу за явною перевагою перемагала знаменита американка. Остання їхня зустріч була на Уімблдонському турнірі, і в ній Вільямс переграла українку з розгромним рахунком — 6 : 1, 6 : 1. Втім Серена тоді похвалила (можливо, з поблажливістю) гру Еліни, зазначивши, що в неї  добре майбутнє. 

Що ж, крок до цього майбутнього Світоліна зробила саме в матчі із своєю іменитою суперницею. І не де-небудь, а на центральному корті Олімпіади в Ріо-де-Жанейро. Після гри Еліну переповнювали радісні емоції: «Мені дуже хотілося виступити тут, у Ріо, успішно. Звичайно, я розуміла, як непросто перемогти Серену Вільямс. Але вирішила для себе, що це мій шанс і чому б ним не скористатися. Спочатку було нелегко. Але Серена грала нерівно: то демонструвала високий клас, який усім відомий, то несподівано робила помилки, котрими я намагалася скористатися. Я настроювалась на боротьбу за кожну подачу й прагнула не нервувати, адже мені нічого було втрачати».

Перемога над Сереною Вільямс в Ріо / Фото: НОК
Перемога над Сереною Вільямс в Ріо / Фото: НОК

Перед появою Еліни у мікст-зоні я мав розмову із Ольгою Савчук, яка виступала разом з Еліною Світоліною у парному турнірі Олімпіади (на жаль, вони вибули із змагань на їхній початковій стадії). Ольга щиро раділа за подругу і оцінила її перемогу, як справжню сенсацію. На її думку, Еліна продемонструвала на корті свої найкращі якості, високу майстерність і психологічну врівноваженість. Мабуть, Серена Вільямс не чекала від Еліни такого спротиву, такої класної гри.

Привітавши Еліну Світоліну з її яскравою перемогою, яка, безперечно, є подією в її спортивній кар’єрі, я запитав, як вона оцінює свою наступну суперницю — чеську тенісистку Петру Квітову.

–Це дуже серйозна суперниця, адже вона входить до елітної групи тенісисток. Вона лівша, до її манери гри нелегко пристосуватися. Але я спробую. Вважаю, що краще вигравати у фавориток, ніж поступатися менш іменитим. 

* * *

Як відомо, Квітова тоді у чвертьфіналі перемогла Світоліну. Через п’ять років у Токіо українській тенісистці знову не вдалося подолати «чеський бар’єр». Цього разу вона програла Маркеті Вондроушовій. Але це вже був матч у півфіналі, і в нашої спортсменки залишився шанс поборотися за бронзову медаль Олімпіади.

Слід сказати, що тенісні змагання в Токіо, причому в усіх розрядах, були надзвичайно напруженими. Багато матчів закінчилися сенсаційно. Ми пам’ятаємо, що честі запалити вогонь Токійської Олімпіади удостоїлася саме тенісистка – гордість японського спорту Наомі Осака. На неї, звісно, в Японії покладали великі сподівання. Але вона вибула з турніру ще в одній восьмій фіналу, поступившись тій же Вондроушовій – 1:6, 4:6. Ще раніше, в першому турі змагань, вилетіла перша ракетка світу австралійка Ешлі Барті. В другому раунді зійшла з дистанції турніру третя в рейтингу найкращих тенісисток білоруска Аріна Соболенко. Не витримала конкуренції і Петра Квітова, бронзова медалістка Олімпіади в Ріо. Жодна з першої десятки рейтингу WTA, крім Світоліної, до півфіналу Ігор в Токіо не вийшла.

Максимальна концентрація
Максимальна концентрація

Та й для Світоліної, як ми знаємо, шлях до вирішального поєдинку за бронзову медаль не був встелений трояндами. Досить пригадати, що в трьох перших матчах їй довелося виривати перемоги в трьох сетах. Нагадаємо їхні результати: Світоліна – Зігемунд (Німеччина) – 6:3, 5:7, 6:4. Світоліна – Том’янович (Австралія) – 4:6, 6:3, 6:4. Світоліна – Саккарі (Греція) – 5:7, 6:3, 6:4. І тільки чвертьфінал проти італійки Каміли Джоржі Світоліна завершила перемогами у двох сетах – 6:4, 6:4. До цих протокольних результатів додамо, що всі ці матчі тривали близько трьох годин, у немилосердну спеку, як правило, серед білого дня. У Вондроушової перед поєдинком із Світоліною був лише один, у першому раунді, матч із трьох сетів, а в чвертьфіналі її суперниця іспанка Паула Бадоса через травму припинала змагання ще після першого гейму. На мій погляд, саме втома позначилася на діях українки в її півфінальному матчі з чешкою.

Перші миттєвості після перемоги
Перші миттєвості після перемоги

Щаслива мить
Щаслива мить

Нелегким видався для Світоліної і її поєдинок за третє місце олімпійського турніру. Перший сет вона програла казахській тенісистці Олені Рибакіній з розгромним рахунком – 1:6. У другому Еліна вирвала перемогу ціною неймовірних зусиль, перегравши суперницю у тай-брейку 7:6 (7:5). А як драматично розвилася для нашої тенісистки події в вирішальному сеті! У першій його половині Світоліна відчутно поступалася 1:4. Поразка за крок до медалі? Мабуть, мало хто вірив, що в цій ситуації Світоліній вдасться круто змінити хід «бронзового» матчу. Але, як часто кажуть у голлівудських бойовиках, вона це зробила! Світоліна виграла всі наступні гейми, а з ними і увесь матч. Перемога! Не тільки завдяки майстерності, великому досвіду, спортивному таланту, а й твердому, непоступливому, бійцівському характеру, максимальній концентрації зусиль , насамперед, вольових. Так Світоліна виграла заповітну медаль, першу олімпійську нагороду українського тенісу. Поки що бронзову. Але ми сподіваємось і віримо, що через три роки в Парижі вона знову вийде на олімпійський корт і переможно зіграє у фіналі.

* * *

Насамкінець ще один спогад про розмову зі Світоліною в Ріо. Вона тоді зізналася, що олімпійський турнір ставить вище, ніж змагання серії «Великого шолому». Цих змагань кожного року по чотири, а Олімпіада буває раз на чотири роки. І в Україні, додала Світоліна, ті ж «шоломи» не викликають такого інтересу, як Олімпійські ігри. Отже, олімпійські тенісні турніри вона розглядає, як визначні події її спортивного життя. А це значить, що, з урахуванням наполегливого й твердого характеру нашої видатної тенісистки, її олімпійська історія триватиме.

Михайло Сорока

Перше фото: ITF

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-