Наш волейбольний успіх

Наш волейбольний успіх

Аналітика
Укрінформ
Чоловіча збірна України вперше в історії вийшла у чвертьфінал чемпіонату Європи.

«Результатом задоволені. Зіграли 7 ігор, 6 з яких провели на дуже високому рівні. Хлопці показали себе дуже гідно і добре. Пишаюся командою і роботою, яку ми виконали. Потрапити в топ-8 Європи - дуже хороший результат. Нас помітили з вищих ешелонів волейбольного світу. Ми можемо додати в усіх елементах: в тактиці, виконанні, психології», - так підсумував виступ збірної України з волейболу її головний тренер Угіс Крастіньш. Зробимо кілька головних висновків і ми.

Читайте також: Волейбол: Україна вперше пробилася до чвертьфіналу чемпіонату Європи

Насамперед, нагадаємо, що наша чоловіча збірна не грала у фінальній частині чемпіонату Європи з 2005 року. При цьому ми вперше пробились у плей-офф і вперше дійшли до чвертьфіналу! З усіх матчів на ЧЄ Україна провалила лише гру проти чемпіонів світу – поляків. На той момент цей поєдинок вже нічого не вирішував. Натомість, команда Крастіньша виграла ключові матчі в групі проти Чехії, Чорногорії і Естонії і на рівних зіграла з голландцями.

В 1/8 фіналу Україна на класі і характері обіграла одного з господарів Євро – Бельгію (3:2), а в чвертьфіналі в абсолютно рівній боротьбі поступились топовій Сербії (2:3). Якщо говорити футбольною мовою, то ми на рівних зіграли і ледь не обіграли умовних іспанців. Результат наших волейболістів українські ЗМІ назвали фантастичним, хоча тут доречніше казати про максимально використані шанси.

Читайте також: Українські волейболісти поступилися сербам у чвертьфіналі чемпіонату Європи

Головний фактор нашого успіху – блискуча робота Угіса Крастіньша. Він дуже розумно розподілив сили і завдання на майданчику наших лідерів, а також неймовірно виконав роль мотиватора. Як у роздягалці, так і під час матчу. Причому, говорив Крастіньш ніби банальні речі про «разом ми зможемо» чи «підійміть голови», але робив це настільки переконливо, що гравці реально запалювалися настроєм.

Угіс Крастіньш
Угіс Крастіньш

Контракт Крастіньша з федерацією волейболу України (паралельно він очолює ще й львівський клуб «Барком-Кажани») завершується в цьому році. Втримати його хоча б ще на два роки до волейбольного Євро-2021 – головне завдання нашої федерації. Зробите це буде дуже важко. Крастіньш вже зробив собі ім’я і не приховує, що мріє працювати в сильному чемпіонаті. Скажімо, в Італії.

Читайте також: Українець Семенюк - кращий блокуючий гравець ЧЄ з волейболу

За умови потенційної втрати наставника збірної нам залишається сподіватися на подальший прогрес наших лідерів. Олег Плотницький і Дмитро Вієцький – основні фігури в команді. Перший грає в Італії за «Перуджу» і має можливість зростати до зіркового статусу. Вієцький виступає в Сербії і потенційно також є гравцем топового рівня. Обоє вони є віце-чемпіонами молодіжного Євро-2016, тому мають чималий досвід успішних матчів на міжнародній арені.

Усі шанси вирости у світових майстрів є також у Владислава Діденка, Гордена Брови, Юрія Семенюка, Тимофія Полуяна. Наприклад, Діденку необхідно оперативно знайти перспективний клуб в Європі, так само як і Брові. У Семенюка, який на Євро був одним з найкращих блокуючих, неймовірний талант, йому також слід в найближчі сезони робити успішну кар’єру і допомагати збірній.

Нарешті, маємо велику надію і на український чемпіонат. Прорив у топ-8 кращих команд Європи повинен стимулювати наші клуби і школи. Адже, волейбол в Україні не лише є, він ще й крокує вперед.  

Святослав Василик, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-