На Кубку світу з шахів завершився четвертий раунд

На Кубку світу з шахів завершився четвертий раунд

Укрінформ
Четвертий раунд Кубка світу, що триває у Ханти-Мансійську, пройшов у запеклій боротьбі. Цей журналістський штамп для описання перебігу змагань є вельми доречним. 

В основний час (тобто за дві перші партії) лише троє шахістів взяли гору над опонентами. Відмінну гру продемонстрував Микита Вітюгов із Санкт-Петербурга. Білими він у чудовому стилі позиційно переграв одного з фаворитів американця Веслі Со, а у другій зустріч не дав супернику жодного шансу відігратися. 1,5:0,5 на користь Ввтюгова.

Француз Максим Ваш'є-Лаграв скористався з тактичного промаху росіянина Петра Свідлера і довів партію до перемоги. Загальний рахунок такий самий - 1,5:0,5.

Що називається, віддав матч інший росіянин Ян Непомнящий. Першу партію проти китайця Ю Янчжі він зіграв унічию, а чорними спромігся виграти два пішаки і дістати вельми перспективну позицію. Та раптом, маючи запас часу, став грати швидко, але неякісно. Ян потрапив під розгромну атаку і поступився. 

У п’яти інших парах усе вирішувалося на тай-брейку.  Лише перший номер рейтингу Дін Ліжень двічі легко обіграв ще одного росіянина Кирила Алексеєнка. Загальний рахунок – 3:1 на користь фаворита.

Олександр Грищук (Росія) взяв гору над американцем Леньєром Домінгесом (2,5:1.5). Азербайджанські шахісти Шахріяр Мамед'яров та Теймур Раджабов відмовилися від боротьби у перших двох партіях – дві швидких нічиї. А на тай-брейку вправнішим виявився Раджабов – 3,5:2,5.

Просто казково пощастило Левону Ароняну. Він лишився без фігури проти в'єтнамця Ле Куанг Льєма. Програш цієї партії одразу означав і поразку в матчі. Але, зазвичай холоднокровний Льєм раптом надмірно розхвилювався і повністю розгубив перевагу. Нічия.Після цього дався взнаки відомий принцип ігрових видів спорту: "не забиваєш ти, забивають тобі". Аронян "добив" свого суперника – 3,5:2,5.   

Читайте також: На Гран-прі володарка шахової корони припустилася неймовірної помилки

Найдраматичнійшим виявився матч між молодими шахістами – поляком Єжи Дудою та американцем Джефрі Сюном. Для того, аби виявити переможця, знадобилося аж 8 партій. Причому, була лише одна нічия. Суперники по черзі виходили вперед, відігравалися, але врешті-решт Фортуна посміхнулося Сюну – 4,5:3,5.

Петро Марусенко, міжнародний майстер.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-