Сюрприз Фонсеки і подарунок від «Шахтаря»

Сюрприз Фонсеки і подарунок від «Шахтаря»

Аналітика
Укрінформ
Український клуб переміг і зберіг шанси на вихід у плей-офф ЛЧ

«Шахтар» у надзвичайно емоційному та видовищному матчі обіграв німецький «Гоффенгайм» 3:2. Переможний м’яч забив Тайсон на другій компенсованій хвилині. При цьому «гірники» грали у більшості. Перед останнім туром «Шахтар» посідає третє місце у групі, набравши 5 очок. На другому місці «Ліон» (7 очок) і саме з французьким клубом команда Паулу Фонсеки завершуватиме груповий турнір. Перемога над «Ліоном» виведе «Шахтар» у плей-офф Ліги чемпіонів.

Головною несподіванкою перед грою стало рішення Фонсеки зіграти в три центральних захисника (Кривцов, Хочолава, Матвієнко). Така схема означала, що крайні захисники Данченко та Ісмаїлі мали активно підключатися до атак. Так у результаті і вийшло. Саме крайні захисники розганяли більшість атак «Шахтаря», а Ісмаїлі ще й забив перший м’яч гостей.

Читайте також: "Шахтар" вирвав перемогу в Німеччині у "Гоффенгайма" у Лізі чемпіонів УЄФА

На 15-й хвилині «Шахтар» був попереду 2:0 (відзначились Ісмаїлі і Тайсон), але знову, як і в гостьовому матчі проти «Ліона», команда розгубила перевагу. Голи Крамарича і Цубера дозволили «Гоффенгайму» піти на перерву за нічийного рахунку 2:2.

Головним враженнями від першого тайму було те, що Фонсека добре вивчив суперника і обрав максимально незручну модель для «Гоффенгайма». Скажімо, сюрпризом для господарів стала ідеальна взаємодія на лівому фланзі Ісмаїлі і Тайсон. Не чекали німці і того, що Мораес і Майкон будуть такими ефективними в організації атак.

А от що неприємно вразило нас, то це прохідний двір в захисті «Шахтаря». Команда Фонсеки давала багато простору і часу супернику біля власних воріт. На початку другого тайму гості повністю програвали центр поля. Степаненко і Коваленко не встигали за переміщеннями суперників. Помилялись усі захисники та Пятов.

Читайте також: "Гоффенгайм" - "Шахтар": текстова трансляція

Швидше за все, це був зворотній бік авантюрної схеми португальського тренера – він ризикував в цьому матчі, оголюючи інколи фланги. На щастя, авантюра спрацювала і тут для «Шахтаря» усе зійшлося як в покері – вилучення нападника «Гоффенгайма» Солої, фантастичні промахи господарів, майстерність Тайсона у вирішальний момент матчу.

Безперечно, не варто зараз ідеалізувати гру українського чемпіона. Адже навіть у меншості гості серйозно тиснули на ворота «Шахтаря» і мали мінімум три стовідсоткові моменти. Але нам пощастило. Так само згодом пощастило і «Гоффенгайму», коли мали забивати Тайсон та Ісмаїлі. Ну, а те, що все завершилось голом Тайсона і перемогою «Шахтаря» - це можливо великий презент Паулу Фонсеці за його відданість атакуючому футболу.

Святослав Василик, Київ

Фото: shakhtar.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-