На жіночому чемпіонаті світу з шахів розпочалася битва за півфінали

На жіночому чемпіонаті світу з шахів розпочалася битва за півфінали

Укрінформ
Українки Марія та Анна Музичук продовжують переможну ходу на жіночому чемпіонаті світу з шахів у Ханти-Мансійську. У третьому колі, однак, не обійшлося без пригод…

У першій партії відмінну перемогу білими проти Антоанетти Стефанової здобула Анна Музичук. У російській партії українка зіграла за прикладом Віші Ананда (Індія), який взяв гору над американцем Фабіано Каруаною. Видно було, що болгарська шахістка не була обізнана з тонкощами цього варіанту. Вона робила якісь невиразні ходи, і львів’янка розгромила її на 27-у ході. Це була вже п’ята перемога українки поспіль.

Здавалося не буде проблем у Анни і в другій партії. Насправді, після дебюту вона здобула невеличку перевагу, а її ж влаштовувала нічия. Але нерви, виявляється, є й у найсильніших. Львів’янка зробила необережний хід пішаком. Послабила позицію свого короля, чим чудово скористалася Стефанова і зрівняла рахунок.

На тай-брейку Анні не вдалося виграти білими, але чорними вона провела партію просто блискуче і оголосила суперниці чистий мат. Рахунок матчу - 2,5:1,5 на користь українки.

А от Марія Музичук у першій партії проти іранської шахістки Мобіни Алінасаб просто горіла. У ферзевому ендшпілі її суперниця мала вирішальну перевагу, але українка наполегливо вишукувала шанси. І, коли Алінасаб необережно просунула пішака, Музичук оголосила її вічний шах.

У другій зустрічі львів’янка уперше на турнірі почала партію від ферзевого пішака. І здобула перевагу після дебюту. Неточна гра суперниці допомогла упевнено перемогти її на 42-у ході. Рахунок - 1,5:0,5 на користь Марії.

Уперше на турнірі справа дійшла до Армагеддону (бліц-партії з контролем 5 хвилин на 4). Харіка Дронваллі з Індії двічі відігравалася проти росіянки Олександри Костенюк. Та у вирішальній зустрічі Костенюк взяла гору.

Сьогодні на чемпіонаті стартував чвертьфінал. У ньому зіграють по дві шахістки з України, Китаю та Росії, а також по одній з Узбекистану та Казахстану. Склалися такі пари: Ю Веньюнь (Китай) - Гулрухбегим Тохіржонова (Узбекистан), Анна Музичук - Олександра Костенюк (Росія), Марія Музичук - Жансая Абдумалік (Казахстан), Катерина Лагно (Росія) - Лей Тіндзе (Китай).

Читайте також: Хто забере шахову корону: знову Карлсен чи претендент Каруана?

Значення чвертьфіналу важко переоцінити. Поки що неофіційно, але майже напевно: має змінитися формула проведення розіграшу чемпіонату світу. Планується турнір претендентів з восьми учасниць у два кола. І троє з них визначаться саме нині. Учасниці півфіналу (крім майбутньої чемпіонки) гратимуть у турнірі претенденток. Отож, чвертьфінальні двобої є битвою за участь у наступній першості світу.

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-