Хто очолить шахове королівство?

Хто очолить шахове королівство?

Аналітика
Укрінформ
На президентське крісло ФІДЕ претендують Георгіос Макропулос і Аркадій Дворкович.

Поки на 43-ій шаховій Олімпіаді вихідний день, є підстава нагадати про іншу значну подію, яка станеться 3-го жовтня в Батумі. Це вибори наступного Президента ФІДЕ.

ШІСТЬ ПРЕЗИДЕНТІВ ЗА СТО РОКІВ

Всесвітня шахова Федерація існує з 1924 року, тобто майже 100 років. І за весь цей час було лише шестеро президентів. Олександр Рюб (Голландія, був на чолі організації з 1924 по 1949), Фольке Рогард (Швеція, 1949 – 1970), Макс Ейве (Голландія, 1970 -1978),  Фрідрік Олафссон (Ісландія, 1978 – 1982), Флоренсо Кампоманес (Філіппіни, 1982 – 1995), Кірсан Ілюмжинов (Росія, 1995 – 3 жовтня 2018).

Якщо перші четверо керманичів це солідні поважні люди із Західної Європи, то останні двоє такої бездоганної репутації вже не мали. Проте, на користь Ілюмжинова можна сказати, що створена ним нокаут-система боротьби за першість світу заслуговує на повагу.

Проте було у нього багато негативних моментів. Зокрема, на них звернули увагу в США, і в листопаді 2015 року щодо нього  запровадили санкції. Це призвело до бунту в його команді, і його багаторічний помічник Георгіос Макропулос із Греції перебрав фактичне керівництво на себе. Грек спромігся, аби етична комісія ФІДЕ прийняла необхідне рішення і відсторонила Ілюмжинова від керівництва Федерації.

Кірсан Ілюмжинов і Георгіос Макропулос
Кірсан Ілюмжинов і Георгіос Макропулос

Треба сказати, що Кірсан майстерно брав участь у виборах цієї організації. Він переміг одного за одним Анатолія Карпова та Гаррі Каспарова. Завдяки по-справжньому демократичній системі, де один голос маленьких і зовсім не впливових шахових федерацій дорівнює одному голосу потужних, з великим числом гросмейстерів.

Отож, Кірсан майстерно стимулював потрібні йому країни, і кожного разу здобував переконливу перемогу на виборах. Однак санкції стали потужним ударом по «вождю калмиків», і він змушений був відмовитися цього разу від боротьби.

ДВОРКОВИЧ ЧИ МАКРОПУЛОС?

Тим більше, що його господарі з Кремля вже мали іншу, потужнішу, на їхню думку, кандидатуру – Аркадія Дворковича.

Ким є ця людина? Це – син відомого шахового арбітра Володимира Дворковича, досить впливової людини в радянських шахах. Дворкович-молодший зробив феєричну кар’єру чиновника. У 28 років він став працювати радником міністра в уряді РФ. Потім був помічником президента Дмитра Медвєдева, в тому числі й за часів окупації Грузії 2008 року.

Спочатку Федерація шахів Росії висунула на пост президента ФІДЕ  Ілюмжинова. Це сталося на початку травня, але вже в червні вони передумали і зробили ставку на Дворковича. Ілюмжинов, ясна річ, підтримав таке рішення.

Другим претендентом на високу посаду є вже згаданий Макропулос. Георгіос є віце-президентом ФІДЕ аж з 1986 року. Теж досвідчений царедворець, якого багато хто позиціонує як корупціонера. Його звинувачували в тому що він брав у ФІДЕ нечувані суми на своє лікування, але довести це, а тим паче відкрити карне провадження його ворогам не вдалося.

Георгіос Макропулос
Георгіос Макропулос

І, нарешті, третій кандидат є авторитетний англійський гросмейстер, претендент на шахову корону Найджел Шорт. Особисто мені, а також багатьом шахістам саме він здавався найкращою кандидатурою.

ПРАГМАТИЗМ УКРАЇНСЬКОЇ ФЕДЕРАЦІЇ

Але довідаємося, що стосовно цього думає президент Федерації шахів України Віктор Капустін. У своєму відкритому листі він зазначив, що Шахова федерація України підтримуватиме саме Макропулоса. Бо Дворкович, мабуть, вестиме ту ж деструктивну політику, що й Ілюмжинов. Про це свідчать хоча б методи передвиборчої компанії Дворковича. А саме за допомогою російських держструктур, амбасад та інших установ просовувати кандидатуру Дворковича і «переконувати» національні Федерації голосувати за  нього. Тк, що за кандидатурою Дворковича стоїть Кремль, навіть не викликає сумнівів.

Можна з упевненістю сказати, якщо Дворковича оберуть, ФІДЕ стане певною корпорацією, основним акціонером якої стане путінська Росія. Ну, а вибори Президента ФІДЕ на багато десятиріч перетворяться на фарс, як це сталося із президентськими виборами у самій Росії.

Капустін зауважив також, що  деякі з наших колег підтримали Найджела Шорта. Але треба дивитися правді в очі: на цих виборах Шорт не може розраховувати на перемогу. «Також я усвідомлюю, що кандидатура теперішнього виконуючого обов’язки президента ФІДЕ Георгіоса Макропулоса викликає неоднозначну реакцію серед наших колег… Однак, враховуючи усі обставини і будучи реалістом, я змушений заявити, що лише Макропулос здатний захистити незалежність ФІДЕ і протистояти спробі Росії підім’яти під себе Міжнародну шахову федерацію», - резюмував Президент ШФУ.

Не всі погоджувалися з такою позицією. Український гросмейстер і журналіст Михайло Голубєв вважає підтримку Макрополуса аморальною, якими б причинами вона не пояснювалася.

ПЕРЕДВИБОРНІ ІГРИ

Треба зазначити, що з думкою Голубєва неможливо сперечатися, адже моральна позиція завжди вірна. Проте, вже на Олімпіаді в Батумі з’явилися фотографії Дворковича і Шорта разом. І пояснення Найджела. Виявляється, що його погляди на шахи багато в чому спільні з Дворковичем, а головна перевага російського чиновника в тому, що він – не Макропулос.

Отож, виявляється, що Шорта не варто і розглядати як серйозного претендента на посаду. Словом, вибори реально пройдуть між двома кандидатами.

А шахові дотепники вже трансформували до ситуації недавній анекдот. Дворкович налив Шорту стакан горілки. Той випив, замахав руками і знявся з пробігу. «Новачок», - подумав Дворкович.

Треба відзначити, що деякі шахісти віддали належне інтуїції Віктора Капустіна. А між Макропулосом та Дворковичем почалася справжня (а може імітована) війна. Грецький кандидат подав скаргу на Дворковича одразу в дві інстанції, які опікуються питаннями етики – ФІДЕ та МОК.

Серед іншого він звернув увагу на два випадки не правочинних дій російської бригади:

1. Згідно письмовій заяві колишнього делегата від Сербії, в посольстві Росії в Белграді відбулися збору, а через кілька днів Сербській шаховій федерації запропонували 220 тисяч євро з тим, щоб замінити делегата на Конгресі ФІДЕ.

2. Ізраїльський випадок, коли на зустрічі з Беньямином Нетаньяху Володимир Путін попросив, щоб Ізраїль підтримав російського кандидата. Після цього з ізраїльського Міністерства іноземних справ до місцевої шахової федерації прийшов відповідний лист. Утім, на думку Дворковича, це не є тиском.

Крім того, юристи команди Макропулоса звернуться до Інтерполу та до влади Швейцарії та Грузії, щоб відслідкувати незаконні угоди конкурентів та усіх, хто до них залучений.

Аркадій Дворкович
Аркадій Дворкович

На підставі цього грецький кандидат вимагає відлучити Дворковича від шахів на вісім років. Звісно, росіянин усе спростовує, натомість пише, що омана недосвідчених федерацій, брехня та залякування – фірмовий стиль команди Макропулоса. В неділю комісія з етики відкинула звинувачення Макропулоса, і допустила Дворковича до виборів

Кожен з претендентів не сумнівається у своїй перемозі і запевняє, що саме у нього найбільша кількість голосів.

ХТО Ж ПЕРЕМОЖЕ?

Що ж Віктор Капустін передбачив події, коли не підтримав Шорта. Але чи не може статися того, ці два кандидати об’єднаються? Звичайно, після серії звинувачень різкого характеру важко й уявити про перемир’я.

Але, якщо вони знайдуть взаємовигідні умови, то якось вже позичать очі у Сірка і дійдуть до обопільної вигоди. На це є певні натяки. З’явилося вчорашнє фото цих достойних людей, які сидять поруч і приязно посміхаються. До того ж, президент Федерації шахів Росії Андрій Філатов ще весною заявляв про високі моральні якості Макропулоса і про його підтримку.

То може Віктору Капустіну слід було б знову проявити інтуїцію і проголосувати проти обох?

Петро МАРУСЕНКО, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-