П'ятеро українських шахісток зіграють на чемпіонаті світу-2019

П'ятеро українських шахісток зіграють на чемпіонаті світу-2019

Укрінформ
У Великих Татрах (Словаччина) закінчився чемпіонат Європи з класичних шахів серед жінок. 

Серед 144-х учасниць було й одинадцять українок. У цілому можна сказати, що змагання закінчилися достатньо позитивно для наших співвітчизниць.

Екс-чемпіонка світу Анна Ушеніна завоювала "бронзу". Причому запорукою її успіху стали чотири перемоги поспіль з другого по п'ятий тури. Цікаво, що серед її суперниць була й діюча на той момент чемпіонка континенту грузинка Нана Дзагнідзе. Велику перевагу мала Анна і в партії шостого раунду проти майбутньої чемпіонки Валентини Гуніної (Росія), та, на жаль, не реалізувала свої шанси - нічия. 

Після цього Ушеніна заграла достатньо надійно. Виграла ще одну партію (проти досвідченої вірменської шахістки Еліни Даніелян), а решту - закінчила унічию. Це дозволило їй набрати 8 очок з 11-ти.

На пів-очка менше у молодої киянки Юлії Осьмак, яка щойно відзначила своє двадцятиріччя. У вихованки тренера Володимира Баклана відзначимо бойовитість, жагу до перемоги, уміння швидко оговтатися після невдач. Цікаво, що в обох програних зустрічах Юля поступилася білими у захисті Німцовича. Це відносно новий для киянки дебют, вона лише засвоює його, і не все йде, як хотілося б.

Зокрема, в партії третього туру проти грузинки Бели Хотенішвілі Осьмак зробила достатньо відомий хід, але відомий він тим, що жертва фігури у відповідь дає чорним виграшну позицію… Проте подібне "харакірі" не завадило Юлії відмінно виступити.

На жаль, протягом турніру лихоманило екс-чемпіонку світу Марічку Музичук. Рейтинг-фаворитка турніру відмінно розпочала змагання. Після 7-ми турів мала шість очок. Але у восьмому раунді поступилася Гуніній у ситуації, де могла б зробити нічию.

Наступного ігрового дня у львів'янки була повна домінація проти полячки Клаудії Кулонь. Але перед контролем Музичук-молодша занервувала і замість заслуженої перемоги дістала гірку поразку. Проте, це не згнітило українку, вона відповіла двома перемогами, але на фініші турніру знову поступилася. У підсумку - 7 очок та 14-е місце. Що ж, причини не зовсім вдалої гри видатної шахістки зрозумілі. Вони лежать в площині психології. Як тільки Марія подолає внутрішні проблеми, я певен, вона знову вийде на найвищий рівень жіночих шахів.

Стільки ж очок набрала й досвідчена Інна Гапоненко, яка посіла 20-е місце. Щось дивне коїлося з Наталією Жуковою. Дворазова чемпіонка Європи розпочала турнір з двох перемог, а потім додала до них лише 1,5 очка з дев'яти. Причини цього фіаско може знати лише сама Наталія.

Чемпіонкою Європи стала Гуніна - 8,5 очка. Це був її третій континентальний успіх. Друге місце у Дзангідзе - 8 очок. 

Читайте також: Непередбачуваний Каспаров

На Євро відбиралися шахістки, які гратимуть на чемпіонаті світу наступного року. Серед наших - це Ушеніна та Осьмак. Але минулого року це право здобули Марія Музичук та Жукова. Крім того, гратиме на світовому форумі й віце-чемпіонка світу Анна Музичук. Сподіваємося, що до цієї п'ятірки приєднається й Інна Гапоненко, яка і минулого року, і нині розділила вихідні місця, але за додатковими показниками не потрапила на чемпіонат. Можливо, ФІДЕ зважить на це й дасть Інні персональне місце…

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

На фото: Анна Ушеніна.    

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-