Шаховий супертурнір у Німеччині: двобій Карлсен - Каруана пройде вже сьогодні

Шаховий супертурнір у Німеччині: двобій Карлсен - Каруана пройде вже сьогодні

Укрінформ
У суботу, 31 березня у Німеччині розпочинається міжнародний шаховий супертурнір. 

Після пісного шахового лютого у березні проходить ціла низка цікавих змагань. Тут і турнір претендентів, і чемпіонат Європи, і континентальна першість серед жінок у швидких шахах та бліці (про які ми поговоримо після їхнього закінчення). 

 Grenke Chess Classic проходитиме в двох містах Німеччини: Карлсруе (1-3 тури) та Баден-Бадені (6-9 раунди). Тут гратимуть 10 учасників за коловою системою. 

Жеребкування дало такі результати: 1. Фабіано Каруана (США, 2784), 2. Маттіас Блюбаум (Німеччина, 2631). 3. Георг Маєр (Німеччина, 2648), 4. Аркадій Найдич (Азербайджан, 2701), 5. Віші Ананд (Індія, 2789), 6. Хоу Іфань (Китай, 2654), 7. Максим Вашьє-Лаграв (Франція, 2789),  8. Левон Аронян (Вірменія, 2794), 9. Микита Вітюгов (Росія, 2735), 10. Магнус Карлсен (Норвегія, 2794).

Під час розподілу місць діятимуть такі додаткові показники: 1. Кількість перемог, 2. Кількість перемог чорними, 3. Особисті зустрічі.  У разі розподілу першого місця пройде тай-брейк. 

Контроль часу - 1 година 40 хвилин на 40 ходів, потім 50 хвилин - на 20 ходів та 15 хвилин до кінця партії з додаванням 30 секунд на кожний зроблений хід, починаючи з першого. 3 квітня - вихідний день. Початок гри о 16.00 за київським часом.

Викликає велику увагу участь двох учасників турніру претендентів, який щойно закінчився у Берліні - Каруани та Ароняна. Там вони зіграли полярно: перше місце у Фабіано, останнє - у Левона. Якщо у стартовому рейтингу турніру між ними є різниця в 10 пунктів на користь вірменського шахіста, то в новому листі, який надрукують першого квітня, перевага в 37 балів буде вже на боці американця…

Обидва ці гросмейстери гратимуть на тлі великої втоми. Але якщо Каруана навіть не із власної волі скоріш за все, розслабиться, то Аронян захоче довести всьому шаховому світу, і, перш за все, самому собі, що він ще здатний на більше.

Вашьє-Лаграв та Ананд, які не потрапили до турніру претендентів, напевно захочуть переконати усіх, що це прикра випадковість, і боротимуться за перемогу з усіх сил. Ну й головний фаворит всіх змагань, в яких бере участь, чемпіон світу Карлсен. Найімовірніше, саме він стане переможцем. 

Та є кілька "але". Саме тут він уперше перед чемпіонським матчем зійдеться з Каруаною, і той не захоче поступатися. По-друге, нерівний склад турніру дозволить його конкурентам теж набрати велику кількість очок…

І нарешті, Хоу Іфань. Китайська шахістка остаточно пішла з жіночих шахів. Але в чоловічих її досягнення не вельми вражають. Її останній турнір закінчився провалом, і якщо станеться друге фіаско, Хоу просто не запрошуватимуть на супертурніри. Грати ж у "швейцарках" - то велика лотерея…

Читайте також: На шаховому Євро-2018 з українців найкраще виступили Коробов та Шевченко

Отож, сьогодні - початок. І одразу ж ключова зустріч турніру: Каруана - Карлсен.

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.  

На фото: чемпіон світу Магнус Карлсен. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-