Олександр Усик, чемпіон світу з боксу за версією WBO
Брієдіс – гідний суперник, але я вірю в свою перемогу
26.01.2018 10:52

У професійному боксі одна з поширених моделей поведінки – театральна агресивність. Скандали на прес-конференціях, лайка на адресу суперника: «Я вирву твою печінку і засмажу на сніданок!» (Інший популярний варіант: «І зжеру за вечерею!»).

Пара Усик-Брієдіс – зовсім інша. Спокійний, зосереджений, коректний Майріс Брієдіс. Людина суто позитивна – жертвує гроші в медичний фонд, раніше працював простим охоронцем, тепер – старший лейтенант поліції. Улюбленець Латвії – завдяки йому популярність боксу в країні різко зросла. Він багато в чому схожий на Кличка-старшого, який на початку кар'єри теж був чемпіоном з кікбоксингу. І, до речі, приїжджав на тренування до братів Кличків, коли вони готувалися до важливих боїв. Майріс прораховує бій, як комп'ютер, і веде його дуже прагматично.

Тому, незважаючи на те, що букмекери ставлять на нашого Усіка, на його суперника потрібно дивитися з повагою. Поєдинок легким не буде. Український боксер на фоні суперника – справжній вогонь, живчик з іскрами в очах, любить пожартувати. До речі, рухливість вважається однією з сильних сторін Усика, яка повинна допомогти в суботу на рингу. І в сенсі позитивності Олександр не поступається Майрісу – зразковий сім'янин, щиро віруюча людина, мріє про те, щоб люди жили за його заповідями.

Словом, це той випадок, коли немає bad guys. Обидва хлопці – хороші. Але один з них – наш, що виходить на ринг під синьо-жовтим прапором і який прославляє своїми виступами Україну. Тому ми будемо вболівати за нього.

I'm FEEL MY HEAD

- Як ви готувалися до цього бою?

- Була спеціальна підготовка три місяці.

- Спортивне харчування – як зазвичай чи щось з місцевої кухні скуштували?

- Моя команда мене годує тією їжею, яка необхідна при підготовці до бою. Тому нічого такого незвичайного я тут не пробував. Але можу сказати, що тут смачне м'ясо і смачна риба.

- Наскільки ви зараз готові до поєдинку з Майрісом Брієдісом?

- Я готовий. (злегка посміхаючись) Я дуже готовий!

- Упізнаю... Ваш фраза, сказана перед минулим боєм з Марком Хуком, стала крилатою (На запитання англійською «Як ви себе почуваєте?» Усик впевнено відповів «I'm feel. I'm very feel! / Я почуваюся. Я дуже почуваюся!»), чим привів у захват оточуючих, – О. До.). Навіть був випущений музичний кліп з її обігрування. Плануєте творчий розвиток тієї фрази?

- Ага, (посміхаючись). Зараз на язиці крутиться «I'm feel my head» (Я відчуваю свою голову).

- І що це означає?

- Що я спокійний. І налаштований тільки на щось хороше.

- Скажіть, будь ласка, як ви відпочиваєте, розслабляєтеся?

- А я не напружуюся!

- Ну да, бачив на відкритому тренуванні, як ви не напружуєтеся. І все ж – наскільки вам допомагають для релаксу кіно, музика, книги?

- Я дивлюся кіно, я читаю книги, і я слухаю музику. От коли ми їхали сюди, як раз слухав музику в машині. Вчора ввечері почав дивитися, а сьогодні закінчив фільм, який називається «Олександр. Невська битва» (російський фільм 2008 року, найзірковіший актор в якому – Богдан Ступка, який зіграв псковського князя Ярослава Володимировича, – ред.).

- 25 січня в Україні розпочався прокат гарного британського-французького фільму «Смерть Сталіна». Коли повернетеся до Києва, можете подивитися.

- Ви знаєте, я дуже рідко відвідую кінотеатри. Якщо що, я можу щось в інтернеті подивитися чи у телекінотеатрі, це дуже зручна і доступна послуга. Якщо кіно платне, то плачу через картку – і дивлюся. Буває, з дружиною разом сідаємо і дивимося.

ХОЧУ, ЩОБ НАШЕ ЖИТТЯ СТАВАЛО КРАЩИМ

- Так, а про книги ви недоговорили.

- Є книга, читав перед фільмом. Це книга про двох афонських старців.

- Що для вас означає віра в Бога?

- Я вірю в Ісуса Христа. Я вірю, що Бог направляє нас. Хочу, щоб наше життя ставало кращим. Щоб люди змолоду не витрачали стільки сил і часу на безглузді речі, на алкоголь. Розумієте, хочеться позитивного прикладу. Щоб люди розумно жили – навчалися, розвивалися, займалися спортом. Проявляли взаємовиручку, а не топили один одного.

- Так. Чудові побажання... Можливо, хтось із молодих українських боксерів, які тільки починають кар'єру в професійному боксі, привернув вашу увагу?

- В Україні достатньо хороших боксерів. Але мені складно про це говорити – не зважуся комусь видавати аванси.

- Ваш кум – інший знаменитий український боксер, одесит Василь Ломаченко. Наскільки ви цікавитеся його кар'єрою?

- Звичайно ж, я стежу за нею. Завжди уважно дивлюся його поєдинки. Хочу вам сказати, що багато корисного у нього побачив, дещо переймаю.

- Як цікаво. Адже він у зовсім іншій ваговій категорії... Кілька слів про зимові види спорту. Чи плануєте ви стежити за Білою Олімпіадою в Пхенчхані, яка розпочнеться вже зовсім скоро?

- Знаєте, я взагалі телевізор не дивлюся. Але думаю, що в інтернеті, коли будуть виступати наші українські спортсмени, я щось буду дивитися. В онлайні або у запису, по телефону або ноутбуку.

Дружина і мама приїдуть ДО РигИ

- Ригою вже погуляли?

- Так, у нашої сім'ї тут є хороші друзі. Ми вже трохи центром тут походили – у середу, у четвер.

- Які у вас враження?

- Рига – європейське місто, справжня європейська столиця. Добре, що люди тут так цікавляться майбутнім матчем, боксом. Приємно було побачити стільки людей, які прийшли на наше відкрите тренування (пройшло у вівторок на рингу, встановленому в одному з торгових центрів Риги, – ред.).

- Повідомлялося, що на ваш бій з Брієдісом в «Арену Рига» може приїхати до п'яти тисяч українських уболівальників (місткість залу – понад 10,3 тисячі, – ред.). Чи є у вас якісь дані про це?

- Думаю, буде велика кількість моїх друзів, фанів. Скільки точно – не знаю.

- Під час відкритого тренування ви запрошували українських уболівальників приїжджати до Риги, обіцяли поспілкуватися з ними після бою.

- Так, звичайно, обіцянка в силі. Постараюся зробити все, щоб її виконати. Але, сподіваюся, ви розумієте: не завжди є можливість поспілкуватися з кожним індивідуально.

- А хто приїде до Риги з ваших близьких, друзів, можливо, відомих?

- Те, що я знаю: приїде моя сім'я – дружина, мама. Це з відомих людей – вони мені дуже добре відомі.

ВІРЮ У СВОЮ ПЕРЕМОГУ

- Чи сподіваєтеся ви, що хтось з ваших спадкоємців теж може стати боксером?

- (з тривогою) Ви маєте на увазі моїх двох синів? (У Усика троє дітей, сини Кирило, Михайло та донька Єлизавета; у попередніх інтерв'ю він говорив, що не хоче привчати Лізу до боксу, незважаючи на те, що «боковушечка» у неї хороша, – О. К.)

- Ну чому ж тільки їх. Це, ймовірно, не останні ваші спадкоємці.

- Так, це точно – не останні! Я вам так скажу: якщо вони цього захочуть, то я буду сприяти. Але я не ставлю перед собою завдання обов'язково зробити з них чемпіонів з боксу.

- Повертаючись до вашого бою з Брієдісом. Багато згадують про те, що ви назвали його стиль бою нудним, що вам його стиль не подобається.

- Та про це вже занадто часто говорять. Я не можу сказати, що мені його стиль не подобається, я можу сказати, що мені подобається мій стиль. Він – гідний суперник. Але я вірю в свою перемогу.

Олег Кудрін, Рига.

Фото автора

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-