Спорт-2018: Що подарує нам цей рік?
Зимова Олімпіада, київський фінал Ліги чемпіонів УЄФА, чемпіонат світу ФІФА, дебют Ліги націй УЄФА, шахи, бокс...
02.01.2018 09:00

Головною спортивною подією 2018 року стане ХХIII зимова Олімпіада, яка вперше в історії пройде на Корейському півострові. Втім, і до, і після Ігор у Пхьончхані увага багатомільйонної аудиторії українських шанувальників спорту, безсумнівно, буде прикута до інших захопливих баталій, серед яких – старт кваліфікації дебютної Ліги націй УЄФА, Всесвітня шахова Олімпіада, чемпіонат світу з футболу...

БОКС

27 січня відбудеться півфінальний поєдинок Всесвітньої боксерської супер серії (WBSS). Українець Олександр Усик та Майріс Брієдіс із Латвії зійдуться в об'єднавчому бою за титули чемпіона світу за версіями Всесвітньої боксерської ради (WBC) і Всесвітньої боксерської організації (WBO) у першій важкій вазі.

*  *  *

Василь Ломаченко після дострокових перемог у 2017 році над американцем Джейсоном Сосою, колумбійцем Мігелем Марріагою та кубинцем Гільєрмо Рігондо протягом 2018-го продовжуватиме захищати титул чемпіона світу за версією WBO у другій напівлегкій вазі.

ФУТЗАЛ

30 січня – 10 лютого Любляна (Словенія) прийматиме 12 учасників фінального турніру чемпіонату Європи з футзалу. У числі претендентів на нагороди буде срібний призер континентальної першості 2001 і 2003 років – збірна України.

"Синьо-жовті" у групі С стартують 2 лютого поєдинком із командою Румунії, а 4 лютого зустрінуться зі срібним призером Євро-2010 – збірною Португалії.

Групу A склали Сербія, Італія та Словенія, групу В – Росія, Польща і Казахстан, групу D – Іспанія, Франція і Азербайджан.

По дві кращі команди кожної групи вийдуть до чвертьфіналу (5-6 лютого), півфінали призначені на 8 лютого. Матч за третє місце і фінал відбудуться 10 лютого.

Цікавий факт: дебютний чемпіонат Європи з футзалу УЄФА організував у сезоні 1995-1996 років. Перший відбірковий матч відбувся 23 жовтня 1995 року – в ньому Україна розгромила югославів із рахунком 9:5, причому перший м'яч в історії турніру забив українець Сергій Усаковський.

*  *  *

ГОЛОВНА ПОДІЯ ЧОТИРИРІЧЧЯ

XXIII зимова Олімпіада відбудеться у Пхьончхані (Республіка Корея) з 9 по 25 лютого. Очікується, що на Іграх-2018 виступить понад 2,5 тисячі спортсменів із 90 країн. Атлети розіграють понад 98 комплектів нагород у 7 видах спорту.

Українська команда робить ставку на жіночу біатлонну естафету, в якій олімпійські чемпіонки 2014 року Юлія Джима, Віта Семеренко, Валя Семеренко та Олена Підгрушна будуть одними з фаворитів. Є шанси у нас на медалі й в особистих гонках. Втрутитися у розподіл олімпійських нагород може й фрістайліст Олександр Абраменко – у лижній акробатиці.

Через місяць після Олімпіади – 9-18 березня – у Пхьончхані пройдуть XII зимові Паралімпійські ігри. На Паралімпіаді-2014 збірна України завоювала 25 медалей: 5 золотих, 9 срібних і 11 бронзових, посівши четверте місце в загальнокомандному заліку.

Чергові Олімпійські та Паралімпійські ігри пройдуть без участі збірної Росії через систематичне застосування допінгу в російському спорті. Поїхати на Ігри зможуть тільки ті спортсмени, які не були помічені у вживанні допінгу, але лише під нейтральним прапором у команді ОАР – "Олімпійські атлети з Росії".

*  *  *

"ОЛІМПІЙСЬКИЙ" ФІНАЛ ФУТБОЛЬНОЇ ЛІГИ ЧЕМПІОНІВ

26 травня на 70-тисячному стадіоні НСК "Олімпійський" у Києві, вперше в історії України, пройде фінальний матч Ліги чемпіонів УЄФА 2017/18 років, 63-го сезону найпрестижнішого клубного футбольного турніру під егідою УЄФА, і 26-го сезону після перейменування Кубка європейських чемпіонів у Лігу чемпіонів. Шанс стати учасником київського фіналу має чемпіон країни донецький "Шахтар", який вийшов до 1/8 фіналу Ліги чемпіонів, де двічі зіграє з римською "Ромою".

Шість років тому, під час чемпіонату Європи з футболу в Україні та Польщі, на "Олімпійському" пройшли три матчі групового етапу, один із чвертьфіналів та фінал Євро-2012.

*   *   *

ЧС-2018

З 14 червня по 15 липня на 12 стадіонах 11 російських міст пройде фінальний турнір XXI  чемпіонату світу з футболу. У матчі відкриття ЧС-2018 господарі зіграють з командою Саудівської Аравії. Титул чемпіонів світу захищатиме збірна Німеччини, якій на груповому етапі протистоятимуть команди Мексики, Швеції та Республіки Корея. На мундіалі-2018 вперше буде використана система відеоповторів.

Збірна України не змогла подолати кваліфікаційний бар'єр. Національна команда під керівництвом головного тренера Андрія Шевченка завершила відбірковий цикл на третьому місці у групі I услід за Ісландією та Хорватією. Примітно, що жереб знову звів суперників "синьо-жовтих", яким у квартеті D компанію складуть збірні Аргентини та Нігерії.

Росія могла втратити право на проведення чемпіонату світу через корупційний скандал, пов'язаний із виборами країн-господарів ЧС – Росії-2018 та Катару-2022. Росія і Катар підозрювалися у тому, що право на проведення чемпіонату світу вони отримали тільки завдяки купленим голосам. На тлі цього скандалу в 2015 році очільник ФІФА Зепп Блаттер оголосив про свою відставку – лише за кілька днів після того, як його переобрали на пост президента.

*   *   *

СУПЕРКУБОК УЄФА

43-й розіграш Суперкубка УЄФА традиційно пройде між переможцями Ліги чемпіонів і Ліги Європи. Цей футбольний матч відбудеться 14 серпня на "А. Ле Кок Арені" у Таллінні – домашній арені збірної Естонії та ФК "Флора".

Естонія вперше побачить принциповий єврокубковий поєдинок. Таллінн прийме естафету у Праги (2013), Кардіффа (2014), Тбілісі (2015), Тронгейма (2016) і Скоп'є (2017), яким було довірено проведення Суперкубка УЄФА після того, як він змінив свою постійну прописку в Монако. У 2019-му поєдинок за почесний трофей пройде на "Водафон Арені" у Стамбулі.

Матчі за Суперкубок УЄФА проводяться з 1973 року. Тричі їх учасниками були українські клуби. У 1975 році почесний Кубок завоювало київське "Динамо", обігравши мюнхенську "Баварію" (1:0, 2:0). У 1986 році "біло-сині" поступилися "Стяуа" (0:1), а в 2007-му донецький "Шахтар" у додатковий час пропустив єдиний м'яч від "Барселони".

ОЛІМП І КОРОНА ШАХІВ

Грузія на два тижні стане Меккою шахового світу. З 23 вересня по 6 жовтня в Батумі відбудеться 43-тя Всесвітня шахова олімпіада, в якій візьмуть участь понад 180 чоловічих і 140 жіночих команд. На минулій Олімпіаді-2016 в Баку (Азербайджан) чоловіча збірна України у складі Павла Ельянова, Руслана Пономарьова, Юрія Криворучка, Антона Коробова та Андрія Волокітіна виграла "срібло", а жіноча команда (Анна Музичук, Марія Музичук, Анна Ушеніна, Наталія Жукова, Інна Гапоненко-Яновська) втретє поспіль стала бронзовим призером.

Ще одну шахову топ-подію року прийматиме Лондон (Велика Британія), де з 9 по 28 листопада відбудеться матч за звання чемпіона світу з шахів. Суперник чинного володаря титулу норвежця Магнуса Карлсена в матчі за світову корону визначиться 10-28 березня в Берліні на турнірі претендентів. У столицю Німеччини приїдуть Левон Аронян з Вірменії, американці Фабіано Каруана і Веслі Со, китаєць Дін Ліжень, росіяни Сергій Карякін, Олександр Грищук і Володимир Крамник, а також Шахріяр Мамедьяров з Азербайджану.

*   *   *

ЛІГА НАЦІЙ УЄФА

24 січня в Лозаннському центрі SwissTech Convention відбудеться жеребкування першого етапу дебютного турніру – Ліги націй УЄФА. Формат нової сторінки у європейському футболі передбачає підвищення і пониження в класі й розподіл збірних по чотирьох лігах відповідно до позиції в рейтингу національних асоціацій. У лізі А гратимуть збірні з найвищими коефіцієнтами, в лізі D – з найнижчими. Україна представлятиме другий за рейтингом дивізіон В, до якого також увійшли Австрія, Вельс, Росія, Словаччина, Швеція, Ірландия, Боснія та Герцеговина, Північна Ірландія, Данія, Чехія і Туреччина.

Ліги A і B складатися з чотирьох тріо, ліга C – з одного тріо і трьох квартетів, ліга D – з чотирьох квартетів. Чотири переможці груп кожної ліги отримають підвищення в класі, а чотири гірші команди в наступному розіграші турніру 2020 року зіграють лігою нижче. Підсумкове становище команд в Лізі націй визначить склад кошиків для жеребкування наступної кваліфікації чемпіонату Європи.

Матчі групового етапу Ліги націй УЄФА будуть розбиті на шість ігрових днів, в які суперники проведуть спарені поєдинки у вересні, жовтні й листопаді 2018 року. Фінальний турнір за участю переможців чотирьох груп елітної ліги відбудеться в червні 2019 року.

*   *   *

ОБОЙМА ІНШИХ СПОРТИВНИХ ТОП-ПОДІЙ 2018-го:

- січень – тенісний турнір серії Великого шлема Australian Open (Мельбурн, Австралія), Кубок світу з біатлону: 4-й етап (Обергоф, Німеччина), 5-й етап (Рупольдинг, Німеччина), 6-й етап (Антхольц-Антерсельва, Італія);

- лютий – чемпіонати світу зі стрільби з лука в закритих приміщеннях (Кортіна-д'Ампеццо, Італія), велотреку (Апелдорн, Голландія); Ліга Європи УЄФА, 1/16 фіналу "Динамо" (Київ) – АЕК (Греція); Ліга чемпіонів УЄФА, 1/8 фіналу, перший матч, "Шахтар" (Донецьк) – "Рома" (Італія);

- березень – Кубок світу з біатлону: 7-й етап (Контіолахті, Фінляндія), 8-й етап (Холменколлен, Норвегія), 9-й етап (Тюмень, Росія); чемпіонати світу з легкої атлетики в приміщенні (Бірмінгем, Велика Британія), фігурного катання (Мілан, Італія); Ліга чемпіонів УЄФА, 1/8 фіналу, матч у відповідь "Рома" (Італія) – "Шахтар" (Донецьк);

- квітень – чемпіонат Європи з дзюдо (Тель-Авів, Ізраїль);

- травень – чемпіонат світу з хокею (Копенгаген, Хернінг, Данія); тенісний турнір серії Великого шлема "Ролан Гаррос" (Париж, Франція);

- липень – тенісний турнір серії Великого шлема Вімблдон (Лондон, Велика Британія); чемпіонат світу з фехтування (Усі, Китай);

- серпень – чемпіонат Європи з легкої атлетики (Берлін, Німеччина), чемпіонати світу з кульової стрільби (Чханвон, Республіка Корея), веслування на байдарках і каное (Ріо-де-Жанейро, Бразилія); тенісний турнір серії Великого шлема US Open (Нью-Йорк, США);

- вересень – чемпіонати світу з сучасного п'ятиборства (Мехіко, Мексика), баскетболу серед жінок (Тенеріфе, Іспанія), стрільби з лука (Кортіна-д'Ампеццо, Італія), волейболу серед чоловіків (Італія/Болгарія), маунтінбайка (Ленцерхайде, Швейцарія), волейболу серед жінок (Японія), академічного веслування (Пловдив, Болгарія), художньої гімнастики (Софія, Болгарія), дзюдо (Баку, Азербайджан);

- жовтень – чемпіонати світу зі спортивної гімнастики (Доха, Катар), спортивної боротьби (Будапешт, Угорщина);

- листопад – чемпіонати світу з важкої атлетики (Ліма, Перу), боксу серед жінок (Нью-Делі, Індія), тхеквондо (Китайський Тайбей), самбо (Бухарест, Румунія);

- грудень – чемпіонат світу з плавання на короткій воді (Ханчжоу, Китай), клубний чемпіонат світу з футболу (ОАЕ).

В'ячеслав Куркач, Київ

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-