На чемпіонаті світу зі швидких шахів переміг 48-річний Віші Ананд

На чемпіонаті світу зі швидких шахів переміг 48-річний Віші Ананд

Укрінформ
Перша частина скандального чемпіонату світу з шахів з рапіду і бліцу в Саудівській Аравії закінчилася. Про цей захід взагалі, про тих, хто відмовився грати в ньому, ми докладніше поговоримо після закінчення усього чемпіонату.

А поки що зазначимо, що швидкі шахи тривали протягом трьох днів - по п’ять турів. У чоловіків взяли участь 134 шахісти, у жінок - 100. Серед них 12 українців та 5 українок.

Утім, у безпосередній боротьбі за чемпіонство участь наші не брали. У першій половині турніру наперед вийшов Володимир Федосєєв з Росії. Але серед переслідувачів був чемпіон світу з класичних шахів норвежець Магнус Карлсен, який дещо забарився на старті. І в дванадцятому турі Магнус чорними дав показовий урок майстерності молодому гросмейстеру із Санкт-Петербурга Федосєєву. У абсолютно рівній позиції чемпіон ставив одну за одною проблеми перед своїм молодим суперником. І зрештою Євген не витримав і програв. Одноосібним лідером вперше став екс-чемпіон світу саме Карлсен.

Здавалося, він уже не віддасть свого. Але раптом розігрався ветеран, екс-чемпіон світу Віші Ананд з Індії. Додамо, що иху дев’ятому раунді досвідчений гросмейстер подолав свого старого суперника чорними. Також йому вдалося взяти гору над росіянином Олександром Грищуком. Отож, перед останнім туром Магнус та Віші Ананд очолювали таблицю. На пів-очка позаду йшло ще шестеро шахістів. На жаль, українців серед них не було.

В останній зустрічі мудрий Ананд вирішив не ризикувати і швидко зробив нічию. Карлсен завжди бореться за перемогу, але цього разу він не лише не зміг подолати Грищука білими, а взагалі поступився йому. Цим скористалися Федосєєв та його співвітчизник Ян Непомнящий, які здобули перемоги. Отож перше-третє місця розділили Ананд, Федосєєв та Непомнящий, які набрали по 10,5 очка з 15 можливих. Додаткові показники були кращими у ветерана. Але долю титулу вирішував тай-брейк між Анандом та Федосєєвим. І тут 48-річний шахіст подолав суперника, який був на 26 років молодший за нього, з переконливим рахунком 2:0.

Таким чином багаторазовий чемпіон світу із шахів Віші Ананд додав до свого титулу ще й звання чемпіона світу із рапіду. Цікаво, що чемпіонську естафету він перейняв у свого однолітка українця Василя Іванчука.  

А українці зазнали фіаско. Найсильніші наші шахісти Іванчук та Ельянов набрали менше 50 відсотків. Відповідно 6,5 очка та 7 очок з 15. Гра Василя була не схожа на його кращі взірці. Й єдиною втіхою для багаторічного лідера українських шахів є те, що завтра буде бліц, де все може скластися по-іншому.

Павло розпочав турнір зовсім непогано. Подолав чорними претендента на корону - одіозного росіянина Сергія Карякіна. А в третьому раунді теж чорними зіграв унічию з традиційно незручним для себе суперником - Карлсеном. Причому, радіти цьому результату мав саме Магнус. Адже Павло у ендшпілі мав велику перевагу, але не реалізував її. А от після цієї партії харків’янина неначе підмінили. Він став грати невпевнено, звідси і результат. 

Лише 50 відсотків (7,5 очка з 15) на рахунку Руслана Пономарьова. Він також був несхожий на раннього Пономарьова, легкого, технічного, непоступливого. Найкращим з українців став Володимир Онищук, визнаний спеціаліст по грі у швидкі шахи та бліц. Він набрав 9,5 очка і посів 30 місце. Утім, нічого дивного в цьому немає. Адже Володимир зіграв згідно своєму рейтингу в рапіді. 

На півочка менше у Антона Коробова. Він змусив похвилюватися своїх прихильників. Якби Антон не віддав кілька партій, що називається, від себе, то міг би й поборотися за перші призи. Наверху турнірної таблиці були також Мартин Кравців та Юрій Кузубов. Але для Мартина тяжким ударом стала партія дванадцятого туру білими з Грищуком. Здобувши велику перевагу, Мартин міг втілити її у ціле очко, але програвати аж ніяк не повинен був. Мабуть, хвилювання, підвело його і львів’янин взагалі поступився. А перемога ж виводила його до чільної групи... Після того Кравців зазнав ще дві поразки і лише в останньому турі виграв заключну партію. У підсумку - 8,5 очка.   

А Кузубов після відмінного старту (мав 5 очок з 6) програв Федосєєву та зовсім розклеївся - 7,5 очка. Відзначимо ще відносно непогані результати Олександра Моїсеєнка та Андрія Волкитінна - по 8 очок.

Читайте також: Анна Музичук: Готова боротися за свої принципи і втратити чемпіонські титули

У жінок за відсутності сестер Анни та Марії Музичук чемпіонкою досить легко стала китаянка Ю Веньюнь - 11,5 з 15-можливих, друге місце в її співвітчизниці Лей Тiнцзе - 11, а третє - за німкенею Елізабет Петч - 10,5. Кращий результат серед українок у Анни Ушеніної - 9 очок.

Що ж, у п'ятницю починається перший день бліцу. В обидва дні буде зіграно по 11 партій у чоловіків та жінок.

Петро Марусенко, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-