Чемпіонат Європи з шахів: Українські команди здобули дві

Чемпіонат Європи з шахів: Українські команди здобули дві "бронзи" на Криті

Укрінформ
Несподівані події на фініші командного чемпіонату Європи з шахів, який щойно закінчився на Криті (Греція), принесли чоловічій та жіночій збірним України бронзові нагороди. Причому сталося це тоді, коли ми, палкі уболівальники "синьо-жовтих", вже і не сподівалися на успіх.

Але почнемо по порядку. У шостому турі нервовим виявився матч українців з французами. Павло Ельянов невдало розіграв дебют і потрапив у дуже неприємну позицію. На інших шахівницях зберігалася рівновага, яка зрештою призвела до трьох нічиїх.

А Павло винахідливо продовжував шукати шанси, спочатку на рівновагу, а коли його суперник занервував і почав помилятися, шальки терезів хитнулися на бік білих.

І українець довів партію до перемоги, а з ним і до виграшу матчу - 2,5:1,5.

У сьомому та восьмому раунді наші хлопці з однаковим рахунком (2,5:1,5) подолали збірні Румунії та Угорщини. У першому випадку переможне очко приніс Ельянов, а в другому - Мартин Кравців.

І перед останнім туром у наших гросмейстерів зберігалися навіть шанси на "золото". Для цього треба було обіграти азербайджанців, які розбили перед цим росіян (3:1), а також, щоб північні сусіди не подолали німців.

Проте, сталося не зовсім так, як гадалося. На білих шахівницях Криворучко проти Теймура Раджабова та Юрій Кузубов - проти Рауфа Мамедова зіграли лише унічию.

Ельянов, який чорними грав проти третього шахіста світу Шахріяра Мамедьярова, не знітився. Він упевнено зрівняв гру, а потім захопив ініціативу. Павлу вдалося виграти пішака, але на шахівниці виник туровий ендшпіль. За словами гросмейстера - дотепника Савелія Тартаковера - такі закінчення не виграються. Так і сталося. Нічия.

Пономарьов чорними пішов на гостру боротьбу з Аркадієм Найдичем, але той грав у відмінному наступальному стилі й здобув матеріальну перевагу. Здавалося б, Найдич легко доведе партію до перемоги. Але тут Руслан нагадав себе часів свого чемпіонства. Він захищався відчайдушно, на кожному кроці створюючи суперникові проблеми. І Аркадій не витримав. Одна помилка, потім інша, і гра перейшла до нічийного закінчення. А нічия в матчі - 2:2 принесла українцям "бронзу" (13 очок).

Ось результати українських шахістів: Ельянов - 3,5 очка з 6, Криворучко - 5 з 8, Пономарьов - 5,5 з 8, Кузубов - 4,5 з 7, Мартин Кравців - 4,5 очка з 7. Капітан команди - Олександр Сулипа. Руслан Пономарьов показав найкращий результат у команді.

Доля ж "золота" вирішувалася, як кажуть, "на фотофініші". Азербайджанці і росіяни набрали по 14 очок, і тепер усе вирішували додаткові показники. Вони виявилися кращими у азербайджанців, які втретє стали континентальними чемпіонами за останні вісім років.   

Жіноча збірна України у стикових зустрічах зазнала фіаско. У шостому раунді українки не змогли здобути жодної перемоги проти збірної Грузії. Три нічиї. А Наталія Жукова поступилася Ніно Баціашвілі, хоча мала білими непогану позицію.

Щоб зберегти шанси на медалі, треба було обігрувати збірну Польщі. Відмінно провела партію проти Моніки Сочко лідер команди Анна Музичук (білі). У гострому варіанті французького захисту вона ще на початку гри прихопила пішака. А реалізувала його у ендшпілі. Але наша юна Юлія Осьмак чорними не витримала натиску Клавдії Кулонь. Унічию зіграли Жукова та Анна Ушеніна.

Підсумок матчу - 2:2. Отож, з прямими конкурентками наша збірна набрала одне очко з шести.

На фініші українські шахістки здобули дві перемоги - над іспанками - 2,5:1,5 та над збірною Туреччини - 4:0. А нашим на фініші несподівано допомогли румунки, які подолали польських шахісток - 3:1. Це і принесло бронзові медалі українській збірній, очолюваній Михайлом Бродським.

Індивідуальні результати нашої команди: Музичук - 6,5 очка з 9, Жукова - 6 з 9, Анна Ушеніна - 3 з 7, Гапоненко - 4,5 з 6, Осьмак - 3 з 5. Відмінно зіграла Анна Музичук, яка додала до свого рейтингу ще 6 пунктів. І зміцнила свою позицію другої шахістки світу.

Підсумки турніру: Росія - 17 очок, Грузія - 14, Україна - 13.

Петро Марусенко, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-