Анна Музичук  поповнює колекцію шахових нагород і вилітає на Крит

Анна Музичук поповнює колекцію шахових нагород і вилітає на Крит

Укрінформ
Українська шахістка Анна Музичук стала чемпіонкою Європи зі швидких шахів. Першість проходила у Монако 21-22 жовтня. У ньому взяла участь 91 шахістка. Учасниці змагалися в 11 турів за швейцарською системою. Контроль часу 15 хвилин на всю партію плюс 10 секунд за кожний зроблений хід.

Непросто склався цей чемпіонат для Анни. Після першого дня на її рахунку було 4 очка з 5-ти. І вона на очко відставала від росіянки Валентини Гуніної, яка перемогла в усіх п'яти зустрічах. Старт другого дня склався не дуже вдало. Музичук зіграла білими унічию з Монікою Сочко (Польща) та чорними - з Ольгою Гирею (Росія).

Мабуть, найважче для львів'янки склалося партія восьмого туру проти місцевої шахістки Тетяни Дорнбух. Білими Анна не дістала переваги у захисті Альохіна. Більш того, якби Тетяна забрала пішака білих, львів'янці довелося б боротися за нічию. Та чорні пройшли повз цю можливість і розгубили перевагу. А в ендшпілі Музичук упевнено переграла суперницю.

Наступного раунду відбулася ключова партія Гуніна - Музичук. Анна застосувала захист Грюнфельда і не лише зрівняла гру, а й захопила ініціативу. Валентина остаточно розгубилася й поступилася майже без боротьби.

Але боротьба за першість тривала. Наступна суперниця - "продіджі" з Росії Олександра Горячкіна. Але львів'янка вже знайшла свою гру. Вона буквально розтрощила позицію чорних і упевнено перемогла.

Фото: David Llada
Фото: David Llada

Перед останнім туром Аня ділила перше місце з росіянкою, вихованкою українських шахів Катериною Лагно. Остання у зустрічі зі своєю новою землячкою та подругою Олександрою Костенюк швидко погодилася на нічию. Отож, шлях до першого місця був для українки відкритий? Але для цього треба було чорними подолати француженку Пауліну Гішар, яка на цьому турнірі зробила сенсацію. Проте, цього разу Музичук вже було не спинити. Вона упевнено здобула четверту перемогу поспіль і з результатом 9 очок з 11-ти посіла перше місце.

Друге місце - у Лагно - 8,5 очка. Третє-п'яте - розділили Горячкіна, Гішар та Костенюк. У змаганнях брали участь ще три українки. Інна Гапоненко набрала 7 очок, Анастасія Кольба - 6, а Євгенія Долуханова - 5,5 очка з 11-ти.

Нагадаємо, що напередодні нового, 2017 року, Анна Музичук зробила дубль, перемігши у швидких шахах та бліці на жіночому чемпіонаті світу. Та й звання віце-чемпіонки з класичних шахів, яке вона здобула весною, поганим досягненням не назвеш.

Наступного дня, 23 жовтня, відбувся чемпіонат Європи з бліцу. 76 учасниць змагалися з контролем три хвилин на партію, плюс 5 секунд за кожний зроблений хід. 

На жаль, цього разу Анна не змогла зробити дубль. Мабуть, надто багато сил вона віддала напередодні. Гра львів'янки була далека від її найкращих зразків. Достатньо сказати, що вона кілька разів на фініші випустила перемогу. У підсумку Музичук набрала 8 очок з 13-ти й посіла скромне 15-е місце. Трохи краще виступила Гапоненко - 8,5 очка (9-е місце). В активі Долуханової - 6,5 очка, Кольби - 6.

Читайте також: Українець Коробов здобув шаховий Кубок європейських клубів

Чемпіонкою стала Костенюк - 10,5 очка, друге місце посіла Лагно - 10 очок, третє - Гуніна - 9,5 очка.

Тепер Анна вилетить прямо на Крит, де 27 жовтня розпочнеться командний чемпіонат Європи. Про нього читайте в наступних матеріалах.

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-