"Нескорені" повернулися з Торонто

Фото, відео
Укрінформ
Національна збірна команда України, яка брала участь на  «Іграх нескорених» в Торонто, 2 жовтня повернулась до Києва.

В аеропорту "Бориспіль" у вівторок, 2 жовтня, урочисто зустріли українських героїв, які з 24 по 30 вересня у Торонто (Канада) взяли участь у III Іграх нескорених. Збірна України привезла із Торонто 14 нагород - 8 золотих, 4 срібних та 2 бронзові медалі.

Вітчизняних атлетів на рідній землі вітали побратими, рідні, близькі, представники ветеранських спілок, громадських організацій, повідомляють кореспонденти Укрінформу.

Віце-прем'єр-міністр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе, яка перебувала разом із командою у Торонто, після повернення зазначила у "Борисполі", що свою головну перемогу українці здобули ще до старту, коли дуже наполегливо готувалися до Ігор-2017, перемагаючи усі життєві обставини.

"Спортсмени з інших країн були просто у захваті від українців, які вперше брали участь у цих змаганнях і відразу показали такі високі результати. При цьому хочу наголосити, що на Ігри нескорених організатори запрошують лише представників країн-членів НАТО та їхніх партнерів, які захищають демократичні цінності у всьому світі", - підкреслила Климпуш-Цинцадзе.

Честь України на прем'єрних для неї Іграх нескорених захищали 15 "синьо-жовтих" представників, які змагалися у 6 дисциплінах - пауерліфтингу, плаванні, легкій атлетиці, веслуванні на тренажері, стрільбі з лука та велоспорті на шосе.

До української команди увійшли ветерани та чинні військовослужбовці Збройних сил, Національної поліції, Національної гвардії, Прикордонної служби та добровольчих батальйонів.

Мультимедалістом у складі української збірної став військовослужбовець Збройних сил України Павло Будаєвський. Змагаючись у плаванні, він додав у скарбничку збірної України одразу чотири золоті медалі, вигравши запливи на 50 та 100 метрів вільним стилем, а також 50 метрів на спині та 50 метрів брасом.

Очікуючи на приліт команди в аеропорту, кореспонденти Укрінформу розговорилися з однокласницею Павла Юлією Логвиненко із Полтави. За її словами, протягом Ігор вона дуже переживала за свого товариша і його побратимів, та нескінченно рада такому фантастичному виступу.

"Я упевнена, що перемогти Павлу не лише майстерність допомогла, а й величезний оптимізм, активний спосіб життя. Цьому ми завжди у нього вчилися", - сказала вона.

Приблизно за годину літак з українськими "нескореними" вже був на посадковій смузі "Борисполя".

Наш мультимедаліст формулу свого успіху розшифрував так: наполеглива праця та підтримка. "У спорті я з п'яти років, тренуватися звик щоденно й наполегливо. Що стосується Торонто - там для себе планував стати призером. Готувався серйозно. Але скажу, що наш успіх був би не повним, якби не підтримка Президента України, держави, української діаспори в Канаді", - вважає Павло Будаєвський.

Важливу роль нашої діаспори відзначив і головний тренер збірної України на Іграх нескорених Євген Мазур.

"Ви знаєте, наші суперники були в шоці. Ніхто нікого так не підтримував в Торонто, як українців. Наша команда була малочисельною, а підтримка найбільша від усіх. Ми вже розпочинаємо підготовку до наступних Ігор. Сподіваємося, що у Сіднеї нам допомагатимуть й австралійські українці", - сказав Мазур.

Зустріч "нескорених"/ Фото: Євген Любімов

Читайте також: Ігри Нескорених: українці везуть додому 14 перемог

Золоту медаль у стрільбі із лука виборов 22-річний Роман Панченко - боєць 25-ї повітряно-десантної бригади Збройних сил України. Він був тяжко поранений у бою під Красним Лиманом - пробиті печінка, селезінка, ушкоджений хребет. Переніс ряд складних операцій, після яких лишився прикутим до інвалідного візка.

Під час розмови Панченко зазначив, що сумлінно готувався до Ігор-2017 півроку і дуже хотів "не підвести товаришів по команді та своїх побратимів на Батьківщині".

Панченко зізнався також, що дуже хоче поїхати і на наступні Ігри нескорених до Сіднея, але для цього необхідно пройти важкий відбір серед українських "робінгудів".

А ось досягнення інших українських "непереможених", які прилетіли у понеділок із Торонто.

Офіцер Окремого полку Президента України 28-річний капітан Василь Пашкевич виборов золоту медаль у пауерліфтингу - у середній вазі він здійснив три успішні підходи по 160 кг, 171 кг та 175 кг.

У липні 2014-го під Савур-Могилою Пашкевич зазнав численних вогнепальних та осколкових поранень в живіт та голову. Участь в Іграх нескорених для нього - це спосіб повернутися у спорт, яким він професійно займався до війни.

Під час змагання з веслування на тренажерах золоту медаль завоював капітан команди, офіцер поліції Олександр Писаренко.

Історичне перше "золото" здобув для України 29-річний Олег Зімніков, військовослужбовець Збройних сил України, сержант 92-ї окремої механізованої бригади. Він першим подолав легкоатлетичну дистанцію у 1500 метрів під час змагань з бігу.

Катерина Михайлова, Роман Панченко, Валерій Рак - "срібло" у стрільбі з лука у командному заліку.

Дмитро Сидорук - "срібло" у стрільбі з лука.

Олександр Ткаченко - "срібло" в бігу на 400 метрів.

Павло Мамонтов - "бронза" у веслуванні на тренажерах.

Вадим Свириденко - "бронза" у веслуванні на тренажерах.

Сергій Торчинський - "бронза" у штовханні ядра.

Читайте також: Ігри Нескорених: українці везуть додому 14 перемог

Ігри нескорених є аналогом Паралімпійських ігор для військовослужбовців, які отримали поранення чи захворювання під час або внаслідок виконання службового обов'язку.

Перші Ігри відбулись 2014 року у Лондоні та стали яскравим свідченням того, на що здатні військові, які захищають свою країну, і наскільки незламною є їхня воля до життя. У 2016 році успіх лондонських змагань повторили Ігри в Орландо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-