Каспаров демонструє характер у блискавичній грі

Каспаров демонструє характер у блискавичній грі

Укрінформ
У два заключні дні учасники супертурніру в Сент-Луїсі (США) грали бліц у два кола. Блискавична гра завершувала четвертий етап Гран-Чесс-Туру. 

Звичайно, усіх цікавило, чи зможе легендарний шахіст Гаррі Каспаров чинити опір своїм молодим суперникам в обмеженому часі (5 хвилин на всю партію плюс дві секунди за зроблений хід). Адже чим менше часу, тим важче ветерану...

І в перший день побоювання за його результат справдилися. Уславлений чемпіон набрав лише 3,5 очка з 9-ти. Щоправда, Гаррі здивував усіх, застосувавши білими гострий королівський гамбіт проти росіянина Сергія Карякіна. У гострому гамбіті Каспаров обрав і  найгостріший варіант. Потім білі стали помилятися й дістали програшну позицію. Та бліц є бліц! Карякін пройшов повз виграш і оголосив вічний шах - нічия. 

Другого дня 13-й чемпіон світу все ж зміг взяти реванш. Він набрав 5,5 з 9-ти, а остаточний підсумок - 9 очок з 18-ти,тобто п'ятдесят відсотків. Письменник Віктор Шендерович з цього приводу зазначив, що характер чемпіона рівний його геніальності. 

У бліці переміг Карякін - 13,5 з 18-ти, другим був Левон Аронян (Вірменія) - 12, 5, а третім американець Хікару Накамура - 10,5 очка.

У загальному підсумку рапіду та бліцу кращим був Аронян - 24,5, Накамура та Карякін набрали по 21,5. Каспаров посів восьме місце з десяти учасників з 16-ма очками з 36-ти! 

Читайте також: Шахи: маленькі трагедії видатного чемпіона

Велика кількість помилок серед елітних шахістів, яка була на цьому етапі , може, змусить трохи замовкнути адептів швидких шахів, які вважають, що "рапід" має замінити шахи класичні. Та, думаю, вони не замовкнуть, а шукатимуть софістичні докази привабливості швидких шахів… 

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.   

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-