Восьмий титул у Меморіалі Капабланки вислизнув від Іванчука останнього моменту

Восьмий титул у Меморіалі Капабланки вислизнув від Іванчука останнього моменту

Укрінформ
На Кубі закінчився 52-й шаховий Меморіал Капабланки. Як відомо, найбільшу кількість перемог у цих турнірах мав українець Василь Іванчук. Сім разів він ставав першим. Цього разу він також був близький до своєї восьмої звитяги.

Нагадаємо, що шестеро гросмейстерів грали у два кола. Після першого - українець упевнено лідирував. Нічого не змінили дві його нічиї на старті другої частини змагань. Але у восьмому раунді сталася велика неприємність. Іванчук білими переграв польського гросмейстера Каспера Перуна. І мав лише реалізувати свою перевагу. Та, на жаль, Василь припустився помилки, коли забрав пішака суперника конем замість ферзя. Несподівано чорні організували стрімку атаку, і львів’янин поступився.

Після цього лідерство перехопив індійський шахіст Крішнан Сашікіран. Наступного дня Василь взяв гору, але переміг і його конкурент. А в останній день Сашікіран швидко погодився на нічию, і в разі виграшу Іванчук наздоганяв би суперника і ділив перше місце.

І українець чорними мав шанси на перемогу проти американця Сема Шенкланда. Та на 36-у ході у кращій позиції в гострому ендшпілі львів’янин припустився помилки. Утім, він ще міг розраховувати на нічию, проте друга похибка перетворила ситуацію чорних на безнадійну. І восьмого тріумфу, на жаль, цього разу не сталося.

Підсумки  турніру: 1. Сашікіран - 6,5 очка з 10; 2-3. Іванчук і Шенкланд - по 5,5; 4. Перун -  5; 5. Рейнальдо Ортіс (Куба) - 4; 6. Еміліо Кордова (Перу) - 3,5.  

Петро Марусенко, міжнародний майстер.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-