На шаховому турнірі в Шамкрі з'явився… Санта Клаус

На шаховому турнірі в Шамкрі з'явився… Санта Клаус

Укрінформ
Фініш шахового турніру в азербайджанському Шамкірі виявився катастрофічним для харківського гросмейстера Павла Ельянова. Він набрав лише пів-очка з чотирьох можливих, причому зробив нічию з другим шахістом світу американцем Веслі Со.

Фіаско на фініші

Три поразки Пала потребують особливої розповіді. Якщо брати ці три партії за позиціями, то Ельянов мав набирати в них від двох до двох з половиною очок. Чорними Павло переграв болгарина Веселина Топалова. І якщо б українець знайшов  вірне продовження на 35-у ході, його супернику довелося б непереливки. А якщо ні - то три інші відповіді зберігали за нашим шахістом серйозну перевагу. Але зроблений ним хід майже позбавив його шансів на успіх. Та цього було замало. І харків'янин на 40-у (контрольному!) ході помилковою жертвою якості потрапив у важке становище. І хоча Топалов реалізовував перевагу не найкращим чином, все ж цього вистачило йому для перемоги.  

Із принциповим суперником - росіянином Сергієм Карякіним - Ельянов досить легко зрівняв чорними гру. Павло пожертвував слона за двох пішаків і міг форсувати нічию. Але він продовжував грати на перемогу, переоцінив свою позицію і зрештою програв.

У партії проти росіянина Володимира Крамника гра проходила за невеликою перевагою українця (білі). Після кількох невпевнених ходів чорних Ельянов міг поставити суперника у вельми неприємну ситуацію. Натомість Павло сам зробив кілька помилок і зрештою навіть примудрився програти партію.

Після турніру харків'янин з властивою йому самоіронією та незлобивістю зауважив: "Я грав як Санта Клаус, стільки очок подарував своїм суперникам. Намагатимуся у наступних турнірах бути гіршим Сантою". Зауважимо, що, дійсно, Павло міг стати переможцем турніру, якби хоча б частково набрав свої пункти. Проте, гра Ельянова підтвердила його фантастичний потенціал, який зичимо йому реалізувати якнайшвидше.  

Остаточні підсумки: 1. Мамедьяров (Азербайджан) - 5,5 очка, 2-4. Топалов, Со, Крамник - по 5,  5-7. Майкл Адамс, Радослав Войташек(Польща), Карякін - по 4,5, 8.Теймур Раджабов(Азербайджан) - 8,  9-10. Ельянов , Пентала Харікрішна (Індія) - по 3,5 очка. 

Хет-трик не пройшов

Українець Антон Коробов був переможцем двох попередніх турнірів у Пойковському. Цього разу він теж був близьким до успіху, лідирував разом з Емілем Сутовським з Ізраїлю за два тури до кінця. Але Антон у передостанньому турі поступився чорними  росіянину  Євгену Наєру. А на фініші зробив швидку нічию.

Читайте також: Українці йдуть серед лідерів на шахових турнірах у Шамкірі та Пойковському 

Переможцями стали Сутовський (перший за додатковими показниками), Наєр - по 7 очок з 9-ти та Коробов - 6. 

Еміль продемонстрував відмінну гру, перемігши у всіх п'яти партій білими. Євген на фініші здобув три перемоги. А от Антон став "королем міттельшпілю", набравши 5,5 очка з 6-ти. На жаль, зробити хет-трик йому все ж таки не вдалося… 

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-