Українці йдуть серед лідерів на шахових турнірах у Шамкірі та Пойковському

Українці йдуть серед лідерів на шахових турнірах у Шамкірі та Пойковському

Укрінформ
У ці дні проходять два великих шахових турніри за участю українських шахістів - харків'ян Павла Ельянова та Антона Коробова. 

Особливу увагу привертає Меморіал Вугара Гашимова, що проходить в азербайджанському Шамкірі, про який ми вже повідомляли. Стартував Павло просто блискуче. У першому турі він технічно обіграв "господаря змагань" Теймура Раджабова білими, потім чорними розібрався з Пенталою Харікрішною з Індії. 

А в третьому раунді здалося, що переможна хода Ельянова продовжиться. Білими він у староіндійському захисті затиснув азербайджанського гросмейстера Шахріяра Мамедьярова у залізні лещата. Павлу лишалося зробити один точний хід, щоб позиція суперника стала невідворотно безнадійною.

На жаль, цього моменту харків'янин помилився, і гра стала рівною. Тепер уже білим треба було виявити певну точність. Але послідувала серія похибок, і Павло зазнав прикрої поразки. Його кривдник став лідером.

Потім Ельянов зробив дві нічиї - з англійцем Майклом Адамсом (білі) та поляком Радомиром Войташеком (чорні).

Отож, після п'ятого туру попереду йдуть Мамедьяров - 3,5 очка, Ельянов та Адамс - по 3. Ще чотири гросмейстери мають 50 відсотків. Сьогодні на турнірі вихідний день, а потім шахісти проведуть заключні чотири тури.

У Пойковському Коробов розпочав турнір з прикрої поразки чорними від Еміля Сутовського. Після цього Антона, як підмінили. Він став розправлятися із суперниками, не як із досвідченими гросмейстерами, а як з немовлятами. У наступних шести раундах він набрав 5,5 очка, демонструючи потужну та настирливу гру.

За два раунди до фінішу Коробов лідирує разом із Сутовським  - по 5,5 очка з 7-ми, росіянин Євген Наєр на пів-очка відстає.

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ. 

На фото: Антон Коробов.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-