Українські надії пов'язані тільки з Анною Музичук

Українські надії пов'язані тільки з Анною Музичук

Укрінформ
Другий раунд жіночого чемпіонату світу з шахів, який триває у Тегерані (Іран), виявився напрочуд цікавим. Про це свідчить хоча б такий факт: із 16 двобоїв у 9 випадках для виявлення переможців знадобився тай-брейк.

На жаль, саме додаткове змагання перетворилося на суцільну катастрофу для трьох українських шахісток. Але почнемо спочатку.

Анна Музичук упевнено, хоча не без пригод пройшла у третє коло. Її суперницею була росіянка Аліна Кашлинська, шахістка непогана, але явно не того класу, що Анна. Але чоловік Аліни - чудовий польський гросмейстер Радослав Войташек.

Ви спитаєте - до чого тут чоловік? Дізнаєтесь про це трохи згодом... У перший партії Музичук чудово виявила себе в італійській партії білими. Тут треба принагідно згадати, що італійську партію чудово поставив Марії Музичук її тренер Павло Ельянов під час матчу за корону проти китаянки Хоу Іфань. Але ж Анна теж була весь час поруч.

Спроба росіянки проявити активність швидко призвела її до краху. І львів'янка повела у рахунку. У другій партії Музичук чорними обрала захист Грюнфельда - дебют на обопільно гостру боротьбу. От тут Аліна піднесла суперниці неприємний сюрприз. Просто кажучи, вона виловила суперницю на дуже неприємну домашню заготовку. І абсолютно зрозуміло, що підготував її саме Войташек.

Після цього кінь чорних був арештований на довічне ув'язнення. І Анні довелося виявити всю свою майстерність у захисті. Не без допомоги суперниці львів'янка досягла нічиєї. Рахунок - 1,5:0,5 на користь українки.

Три її співвітчизниці змушені були грати у перебої. Вони прийшли до цього по-різному. Анна Ушеніна в першій партії білими технічно переграла молоду перспективну китаянку Тань Чжун І. В ендшпілі вона виграла пішака, а потім після певних пригод реалізувала її.

У другому двобої Ушеніна дістала рівну позицію в слов'янському захисті, але далі діяла неточно, потрапила під атаку і програла.

А от Наталія Букса навпаки була змушена відіграватися. Причому це сталося дуже драматично. Чорними вона повністю переграла Сопіко Гурамішвілі (до речі, дружину голландця Аніша Гірі), і коли лишалася нескладна реалізація, Наталія розхвилювалася і припустилася кількох вирішальних помилок.

У другій партії білими Наталія перейшла в ендшпіль, де її шанси були трохи гіршими. Та львів'янка таке закрутила на шахівниці, що Сопіко розгубилася й змушена була капітулювати. 

Інна Гапоненко зробила дві нічиї проти росіянки Олександри Костенюк. 

Не раджу дивитися перебої, надто в жіночих шахах, надто, якщо ви за когось вболіваєте. Важко описати словами, що там коїлося. Гапоненко у швидких шахах білими досягла нічийного результату, а чорними поступилася. Загальний рахунок її матчу з Костенюк - 1,5:2,5.

Дві інші наші шахістки були в центрі уваги. Вони закінчили по два матчі у швидкі шахи унічию (2:2), причому після інколи тонкої гри, а інколи - неймовірних помилок. 

Як на гойдалці, коливалися шанси суперниць за участю Букси. Цих пригод для когось вистачило на три турніри. Не дивно, що під кінець їй просто не вистачило сил. Наталія поступилася з рахунком 3,5:4,5.

Та й в Ушеніної пригод вистачало. Вона повела перед, потім програла. Потім відставала, але взяла реванш. Знову захопила лідерство і знову програла. Усе вирішив "Армагеддон". Це бліц партія, в якій у білих 5 хвилин на всі ходи, а в чорних - 4. Проте за нічиєю далі йдуть чорні. На жаль, Анна і в цій партії не реалізувала чудові шанси - нічия. Але далі пройшла Тань. Рахунок матчу - 4,5:4,5.

Рейтинг-фаворит китаянка Цзюй Вэньзюнь отримала подарунок від екс-чемпіонки світу Чжу Чень, яка нині представляє Катар. У першій партії Чжу білими одразу після дебюту припустилася вирішальної помилки і швидко програла. Друга зустріч закінчилася унічию - 1,5:0,5 на користь Цзюй.

Найгучніша сенсація сталася у двобої росіянки Олександри Горячкиної та в'єтнамки Фам Лє Тхао Нгуєн. Перша зустріч закінчилася унічию, а в другій - Горячкіна настільки наполегливо прагнула до перемоги, що перегнула палицю і зазнала поразки.

У третьому колі зустрінуться:

Цзюй Вэньзюнь (Китай) - Ольга Гиря (Росія)

Роут Падміні (Індія) - Тань Чжун І (Китай)

Харіка Дронавалі (Індія) - Сопіко Гурамішвілі (Грузія)

Нана Дзагнідзе (Грузія) - Шень Ян (Китай)

Анна Музичук (Україна) - Фам Лє Тхао Нгуєн (В'єтнам)

Антоанета Стефанова (Болгарія) - Ніно Хурцидзе (Грузія)

Олександра Костенюк (Росія) - Піа Крамлинг (Швеція)

Ні Шігунь (Китай) - Наталія Погоніна (Росія).

Тепер усі надії українських вболівальників пов'язані з Анною Музичук.

Петро Марусенко, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

Фото: Телеграф.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-