Скандал від шахової королеви в Гібралтарі

Скандал від шахової королеви в Гібралтарі

Укрінформ
Переможцем найсильнішої у світі "швейцарки", яка пройшла на Гибралтарі,  утретє поспіль став американський гросмейстер Хікару Накамура. 

Представник США набрав 8 очок з 10-ти і розділив перше-третє місця з китайцем Юй Яньї та Давидом Антоном (Іспанія). Відбувся тай-брейк. Оскільки додаткові показники були кращими в Антона, він чекав на переможця пари Накамура - Юй. Швидкі партії вони зіграли внічию - 1:1, а в бліц в обох двобоях сильнішим став Хікару.

У фінальному матчі американець виграв з рахунком - 1,5:0,5 очка. Це принесло йому звання чемпіона Гібралтару-2017 та 23 тисячі доларів - перший грошовий приз. Друге місце - у Антона (18 тисяч), третє -  за китайцем (14 тисяч).

У жінок перший приз дістався китаянці Юй Веньюнь - 7 очок з 10-ти і 15 тисяч доларів. Друге-шосте місця розділили Антоанета Стефанова (Болгарія), Анна Музичук (Україна) та Анна Затонських, яка нині представляє США, але є вихованкою української шахової школи, а також дві росіянки - Катерина Лагно та Валентина Гуніна. Усі вони набрали по 6,5 очка.

На жаль, цього разу турнір виявився не надто успішним для українських шахістів. Єдиний чоловік - Василь Іванчук набрав 6,5 очка з 10-ти, розділив місця з 24-го по 46-те і втратив 19 пунктів рейтингу. 

Майже напевно можна сказати, що причиною тому став неймовірний казус, який стався з Василем у другому турі. У партії проти маловідомого ізраїльського міжнародного майстра Кобо Орі перевага Василя була беззаперечною, проте він схибив у запису партії. Наш гросмейсстер пропустив двадцять четвертий хід і, коли було зроблено лише 39 ходів, продовжував спокійно розмірковувати далі, бо думав, що контроль пройшов. Коли ж його час закінчився, партнер львів'янина заявив про прострочку часу.  І хоча Василь був страшенно здивований, проте зробити було нічого вже не можна.

Та це була не остання неприємність Іванчука на турнірі.  У шостому раунді, маючи подавляючу перевагу проти австралійця Валентина Драгнева, Василь не лише розгубив її, а й примудрився програти. Треба сказати, що у грі львів'янина не було притаманної йому легкості і потужності. Сподіватимемося, що це був лише неприємний епізод з біографії художника.

Найкращою серед українських шахісток стала Анна Музичук.  На жаль, вона програла чорними дві партії досить сильним гросмейстерам Лорану Фресіне (Франція) та Ігорю Коваленку (Латвія). Проте упевнено зробила білими нічиї з чемпіонкою світу китаянкою Хоу Іфань, а також "семисотником" росіянином Микитою Вітюговим. Також в активі Анни п'ять перемог. Не треба забувати, що вже 10 лютого в Ірані стартує чемпіонат світу серед жінок, де Анна разом Юй Венью є головними претендентками на корону.  Тому Гібралтарську битву, можливо, вона розглядала як тренувальну.

Марія Музичук, як відомо, в Ірані не гратиме. Вона відмовилася з причини нав'язування учасницям форми одягу (обов'язково треба грати у хустинах). Але в Гібралтарі для неї не все склалося успішно. Прикрої поразки Марія зазнала чорними від Хоу Іфань. Після дебюту Музичук мала навіть трохи кращу позицію, та відступила конем на край шахівниці, а потім ще помилилася. Також вона дещо пасивно провела партію останнього туру з Вітюговим, в якій поступилася. Але на її рахунку теж п'ять перемог, 6 очок. Здобуток одеситки Наталії Жукової - 5,5 очка.   

Турнір, як завжди, проходив у теплій, дружній, приязній атмосфері. Та раптом його спокійна течія була перервана гучним скандалом, що  стався в останньому турі.  Чемпіонка світу Хоу Іфань спочатку запізнилася на партію з індійським гросмейстером Бабу Лалітом на 25 хвилин (максимальне спізнення - півгодини), а потім почала творити дива. Зробивши п'ять дитячих ходів, чемпіонка на шостому просто здалася.

Турнірний коментатор, мій старий і добрий знайомий Саймон Вільямс з цього приводу зауважив, що він коментує турнір гросмейстерів, а не початківців до шести років… Невдовзі Хоу дала інтерв'ю, де пояснила мотиви своєї поведінки. Виявляється, що їй не сподобалося жеребкування - адже з десяти її суперників семеро були жінки. Та й жереб інших учасниць здавався чемпіонці неправильним. Щоправда, вона не уточнила, що саме мала на увазі.

Реакція на такий демарш Хоу Іфань була діаметрально протилежною. Відомий шаховий журналіст Євген Суров підтримав чемпіонку: "У наш час опортунізму, безпринципності Хоу Іфань - єдина шахістка, хто відверто висловлює свою незгоду із чимось". А от гросмейстер Сутовський, який чудово виступив сам (7,5 очка з 10-ти), вважає, що це було неправильним рішенням. Адже жеребкування проводить комп'ютер, а які претензії можуть бути до програми? Павло Ельянов подивився на цю подію з фрейдистських позицій, підкресливши, що чемпіонці вже 23 роки, а вона все з мамою та з мамою…

Організатори турніру проявили толерантність. Засновник турніру Брайан Келлахан відзначив, що Хоу могла б вибрати більш прийнятну форму протесту, але заявив, що, незважаючи на цей інцидент, буде радий бачити китаянку на наступних турнірах у Гібралтарі. 

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-