WADA може дискваліфікувати українських атлетів

WADA може дискваліфікувати українських атлетів

Укрінформ
Через невиконання вимог Всесвітньої антидопінгової агенції (WADA) українських атлетів вже у лютому наступного року можуть позбавити права брати участь у міжнародних змаганнях.

Про це у четвер на прес-конференції в Укрінформі повідомив президент Федерації легкої атлетики України (ФЛАУ) Ігор Гоцул.

"В Україні існує своя антидопінгова агенція, наша країна ратифікувала всі міжнародні документи, пов'язані з протидією допінгу. Однак проблема в тому, що в нас досі існує антидопінговий закон, який уже не відповідає сучасним міжнародним зобов'язанням. В ньому, зокрема, записано, що кошти держбюджету можуть бути витрачені виключно на здійснення досліджень проб в українській лабораторії. Оскільки ж наша лабораторія не має акредитації, ці бюджетні кошти використати просто неможливо", - підкреслив Гоцул.

За його словами, Міністерство молоді та спорту України достатньо давно підготувало нову редакцію закону. Ця робота здійснювалася у співпраці з національними федераціями та  українською антидопінговою агенцією.

"Цей проект закону вже довгий час лежить у Верховній Раді. Він навіть був ухвалений у першому читанні. Тому мета нашого звернення - прискорити цю роботу. Адже ультиматум міжнародної федерації легкої атлетики такий: якщо до лютого наступного року Україна не почне активно здійснювати дослідження проб спортсменів, то наші атлети будуть позбавлені права брати участь у міжнародних змаганнях. Причому, це проблема не лише легкої атлетики, а й усього українського спорту. Такого роду претензії можуть виникнути й до інших федерацій", - зазначив президент ФЛАУ.

Він уточнив, що Україна має виконати дві умови міжнародної антидопінгової агенції: дозволити витрачати гроші бюджету на дослідження у WADA-акредитованих лабораторіях за кордоном і розділити повноваження українських антидопінгових агенції і лабораторії. А вони сьогодні - одна організація, що є порушенням.

Заступник голови Національного антидопінгового центру Ярослав Кручек у свою чергу розповів про вартість проведення відповідних аналізів у сертифікованих лабораторіях за кордоном.

"Коштує це не дешево. Проводиться не лише звичайний аналіз сечі, а й додаткові аналізи - на еритропоетін та  гормон росту, а також на релізинг-фактори гормонів росту. Середня вартість однієї проби відповідно до всіх міжнародних вимог складає від 400 до 500 євро. Задоволення не з дешевих, але іншого варіанту, ніж сплачувати такі кошти, у нас немає. Ми маємо проводити принаймні 800 тестів українських спортсменів в акредитованій лабораторії. Це - близько 12 млн грн на рік", - уточнив Кручек.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-