Номер перший. За що ми пам’ятатимемо СаШо

Номер перший. За що ми пам’ятатимемо СаШо

Аналітика
Укрінформ
12 грудня 2016-го Олександр Шовковський офіційно оголосив про завершення кар’єри, яка тривала 23 роки

Воротар київського «Динамо» та збірної України став уособленням цілої епохи в нашому футболі. Як будь-яка непересічна особистість Шовковський викликав різні емоції у вболівальників та медіа, але повага за професіоналізм та клубний патріотизм до нього залишиться назавжди.

One club men

Аби зрозуміти масштаб кар’єри Шовковського варто побачити лише один показник. За період з 1994 по 2016 роки лише в чемпіонаті України він зіграв за першу команду «Динамо» 426 матчів. За той же час усі інші динамівські воротарі разом зіграли в УПЛ лише 272 матчі. Причому остання цифра була б значно меншою, якби Шовковський через травми не пропустив у загальній кількості майже 4 роки!

Усього, починаючи з березня 1994 року, Олександр відіграв за «Динамо» 633 матчі та 92 поєдинки за збірну. У його колекції 14 титулів чемпіона України, 11 Кубків України, вихід до півфіналу Ліги чемпіонів-98/99 та до чвертьфіналу ЧС-2006. Нагадаємо, що успіх на тому чемпіонаті світу в Німеччині ми досягли, обігравши Швейцарію в серії пенальті. В серії де Шовковський не пропустив жодного м’яча!

Щодо інших рекордів, то Олександр став першим українським футболістом, який зіграв більше 100 матчів в єврокубках. Він один з чотирьох воротарів в історії футболу (поряд з такими легендами, як Касільяс, Кан і ван дер Сар), хто відстояв більше 100 поєдинків в Лізі чемпіонів, та єдиний голкіпер, хто взяв участь одразу в 15 розіграшах ЛЧ!

Особлива цінність усіх цих досягнень в тому, що здобуті вони у воротах одного клубу – київського «Динамо». Подібна вірність на сьогодні – це рідкісне явище. За це Шовковський увійшов до престижної категорії One club men. А там дійсно гідні люди – Мальдіні («Мілан»), Гіггз та Скоулз («Манчестер Юнайтед»).

Протиріччя Шовковського

Навіть статус великого трударя і насправді сильного воротаря не захищали Шовковського від критики протягом усієї кар’єри. Як і у кожного футбольного голкіпера у нього поряд з зірковими поєдинками (вже згадуваний матч зі Швейцарією на ЧС-2006, героїчні ігри проти збірної Франції та «Реалу» наприкінці 90-х), були і провали. Скажімо, одна помилка в пам’ятному матчі проти Словенії в 1999 році чого варта. Або ж його ляп в півфіналі ЛЧ проти «Баварії».

Дорікали Шовковському як його огріхами у воротах, так і його зарозумілістю у спілкуванні з журналістами. Казали, «СаШо (найпопулярніше прізвисько воротаря) упіймав зірку, поводить себе зверхньо, не реагує на критику». В останні роки, особливо коли пішли травми і довелось поступитися місцем Пятову у воротах збірної, ЗМІ почали називати Шовковського баластом в «Динамо», легендарним футболістом, який не відчув слушного моменту коли треба було красиво піти.

Втім, ніби спростовуючи все це, президент «Динамо» пропонував воротареві новий контракт. А головний тренер команди говорив, так, Шовковському вже під сорок, але він все одно наш кращий голкіпер. І це була правда, бо ніхто з численної плеяди «правонаступників СаШо» (Богуш, Коваль, Рибка) так і не заграв на стабільно високому рівні. Лише в цьому році вік взяв своє. Помилки Шовковського в матчі ЛЧ проти «Наполі» примусили Сергія Реброва зробити ставку на молодого Рудька, а гра проти «Зорі» 18 вересня, стала останньою для Шовковського.

Більше у ворота «Динамо» його не ставили.

Правила життя

Попри усі невдачі та критику Олександр Шовковський все одно залишиться на довгі роки в статусі  «Першого номеру українського футболу». Кращого воротаря у нас не було і невідомо хто зможе перевершити СаШо за сукупністю слави, статистики і авторитету. В чому ж секрет його спортивного довголіття?

За словами самого Олександра, можливо причина в тому, що «я більше 30 років займаюсь улюбленою справою і не вважаю, що ходжу на якусь важку марудну роботу». При цьому «я ніколи на зациклювався на суто цілях, я завжди отримував задоволення від докладених зусиль на шляху до досягнення цих цілей». На його думку, для успішної та тривалої кар’єри в спорті потрібні три речі – постійно вчитися новому, не робити собі штучних обмежень та вміти відпочивати.

Багато хто забув, але у Шовковського журналістська освіта. У нього, як кажуть, підвішений язик, він любить поговорити, проаналізувати, зробити висновки. Однак йти в медіа чи ставати блогером СаШо не бажає. Він переконаний, що в майбутньому працюватиме тренером і вже навіть завершив тренерські курси. Каже, колись і він спробує зробити свою команду-зірку. Щоправда сьогодні це важко, бо в сучасному футболі важко знайти одинадцятьох футболістів, які власні амбіції ставлять нижче за амбіції команди.  

Святослав Василик, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-