Нью-Йорк: на кону Шахова корона

Нью-Йорк: на кону Шахова корона

Аналітика
Укрінформ
Матч Карлсен-Карякін: оцінки й прогнози відомих фахівців, шахових експертів

Сьогодні, 11 листопада, у Нью-Йорку починається матч за світову шахову корону між чемпіоном світу Магнусом Карлсеном (Норвегія) та претендентом Сергієм Карякіним, який представляє Росію.

Рейтинг Карлсена - 2853, Карякіна - 2772. Вони зіграють 12 партій. У разі рівноваги в рахунку суперники змагатимуться на тай-брейку.

Під час тай-брейку суперники зіграють 4 партії  у швидкі шахи. Якщо рівновага збережеться, відбудеться матч з двох партій у бліц. Максимум 5 таких матчів. Якщо усі вони закінчаться з рахунком 1:1, тоді - армагеддон -  5 хвилин (білим) на 4 хвилини (чорним) із додаванням 3-х секунд з 61-го ходу. Звісно, у випадку нічиєї чемпіоном буде оголошено того, хто гратиме чорними.

Контроль часу:  2 години на 40 ходів плюс годину - на 20, а потім 15 хвилин до кінця партії з додаванням 30 секунд на хід, починаючи з 61-го. Швидкий контроль: 25 хвилин на гру плюс 10 секунд за кожний зроблений хід, починаючи з першого. Контроль бліцу: 5 хвилин плюс три секунди за кожний хід, починаючи з першого.

Призовий фонд: 1,1 мільйона євро. 60 відсотків - переможцю, 40 - переможеному. У випадку тай-брейку розподіл буде таким: 55 відсотків на 45.

ПРОГНОЗИ

Ми познайомимо вас із прогнозами відомих фахівців, а також спробуємо і самі спрогнозувати підсумок матчу. Умовно можна поділити усіх прогнозистів на тих, хто об'єктивно підходить до цього. І тих, яким будь-що хочеться, аби переміг Карякін, і вони видають бажане за дійсне...

Отож, гросмейстер і шаховий журналіст Генна Сосонко (Голландія):

"Мені здається, що в Карлсена не буде легкої прогулянки. Але якщо б мене спитали, на кого хочеш поставити, я б, ясна річ, обрав Карлсена - це зрозуміло. Не взяв би Карякіна за жодних обставин. Адже врешті-решт усе вирішують ходи на шахівниці. Той факт, що він, граючи добре у Москві на турнірі претендентів, починав партію 1.Кf3, 2.е3, не свідчить про велику теоретичну підготовку. І не це буде вирішувати у підсумку результат матчу. Як любов не купиш за гроші, так і тут. Звичайно, якщо ти до когось залицяєшся, і у тебе ще є мільйон у кишені, який ти можеш витратити на квіти, походи кудись, на подарунки, у тебе шансів більше. Але все ж таки, все вирішує особиста майстерність, особисте уміння».

Янік Пелетьє (Швейцарія), гросмейстер:

"Без сумніву, норвежець - явний фаворит. Але й у претендента є свої козирі. По-перше, за такої підтримки своєї федерації та російського уряду Карякін має необмежені можливості підготовки. З будь-якими тренерами, психологами і взагалі усім, що тільки забажає. Незважаючи на різнобічність та гнучкість Карлсена у дебютах, саме в цій стадії Карякін може отримати деяку  перевагу. Росіянин також відомий як чіпкий захисник, що може допомогти проти знаменитої техніки Карлсена.

Перші партії можуть стати ключовими, оскільки норвежець часто важко входить до змагань і не одразу може зі старту знайти свій ритм. І тим не менш, Карлсен просто краще грає. Якщо він не буде у жахливій формі, не захворіє і не станеться ніяких подібних надзвичайних обставин, я прогнозую його перемогу з рахунком - 6,5:4,5".

Павло Ельянов (Україна), гросмейстер:

"Хотів би помилитися, але не думаю, що це буде привабливий матч з точки зору шахового змісту. Карлсен - явно кращий гравець і великий фаворит через його хорошу форму і цілеспрямовану підготовку".

Джонатан Спілмен (Англія), гросмейстер:

"Зважаючи на величезний додатковий досвід Карлсена у матчах на першість світу я поставив на нього - можливо, 2 до 1, але не набагато більше, і, звичайно, менше, ніж 3 до 1. 

Марк Глуховський, голова правління російської Федерації шахів, журналіст:

"Магнус звик завжди перемагати, і це вельми цінна якість для будь-якого спортсмена. Але в цьому є плюси і мінуси. Одним із недоліків Карлсена може бути неготовність до невдач. Тому що, коли ти прагнеш весь час вигравати, а щось піде не так, може настати надлом. Який потім складно якось виправити. Завдання Сергія - позбавити Магнуса такого комфортного стану.

І передстартове лідерство Карлсена може зіграти з ним нехорошу річ. У першу чергу за рахунок дебютної підготовки. А грати матч при дебютній перевазі суперника дуже неприємно і важко. І якщо Сергію вдасться захопити дебютну ініціативу, його шанси, на мій погляд, будуть нітрохи не гірші".

Сергій Шипов (Росія), гросмейстер, шаховий коментатор:

"Усі ми знаємо, що Карлсен грає сильніше за Карякіна. Його результати стабільно вищі, крива рейтингу крутіша. У Магнуса набагато більше титулів, багатший досвід боротьби за чемпіонство. У чемпіона універсальніший стиль гри, ніж у претендента. Він більш різнобічний гравець, і у нього фактично немає слабких місць. Карлсен звик перемагати. Він вміє домінувати і пригнічувати чужу волю.

Відзначу сильні якості претендента, які можуть його виручити в прийдешньому бою.

1. Чудовий розрахунок варіантів.

2. Глибока дебютна підготовка.

3. Міцна та гнучка нервова система. Карякін вміє тримати високе напруження в боротьбі і не допускає явних зривів.

4. Фізична стійкість.

5. Колосальна мотивація!

Матч виграє... Карлсен, звичайно. Якщо не програє пару партій дурними помилками".

Від себе додамо, що Шипов-професіонал переміг тут Шипова-уболівальника. Цікаво, що перед цим Сергій згадав історію матчів за корону, де явний фаворит поступався. Це Капабланка - Альохіну (1927), Альохін - Ейве (1935), Каспаров - Крамнику (2000). 

Партії матчу починатимуться о восьмій годині за київським часом або о другій за місцевим. Обидва учасники матчу житимуть поблизу від місця гри в Манхеттені, куди добиратимуться пішки, але в різних готелях.

Компанія "Агон" започаткувала віртуальну трансляцію. Кожен, хто купив спеціальні окуляри, опиниться, ніби в першому ряді змагання і може слухати коментарі різними мовами.

Секундантами Карякіна під час підготовки до матчу та в ході турніру претендентів були: Юрій Дохоян, Володимир Поткін, Олександр Мотильов та азербайджанець Шахріяр Мамедьяров. Крім того, є підозра, що  допомагатиме йому також і Ян Непомнящий, який збирався виступати у Кубку європейських клубів, та раптом несподівано зник звідти. Крім того, Карякіну допомагатиме у фізичній підготовці знаменита тенісистка Анна Чакветадзе.

Карлсен тримає у таємниці імена своїх помічників. Достеменно відомо лише, що у Нью-Йорку з ним буде гросмейстер Петер-Хейне Нільсен з Данії.

Учасники мають носити костюми під час партій. 

ІЛЮМЖИНОВА НЕ ДОПУСТИЛИ НА ВІДКРИТТЯ

Президент ФІДЕ Кірсан Ілюмжинов потрапив під санкції Сполучених Штатів. І що він тільки не робив, щоб уникнути заборони на в'їзд - і купував квиток до США, і пропонував прийняти громадянство Сполучених Штатів, і пройти іспит на детекторі брехні, все марно. Нарешті він дійшов висновку, що відкриватиме матч по скайпу. Це йому вже ніхто не заборонить...

Треба додати, що Кірсан Миколайович напрацював ще й на те, щоб його не пускали в Україну. Ілюмжинов заявив про Карякіна: "Він із Сімферополя, він із Криму, справжній громадянин Російської Федерації"...

КАРЯКІН ЯК "ПОЛІТОЛОГ"

Хоча вважається, що спорт, а тим більш шахи, мають бути поза політикою, Сергій Карякін має іншу думку. Окупація Криму настільки розбурхала його, що він став виступати з різними, інколи просто непристойними політичними гаслами. Словом, цим від відвернув від себе багато порядних людей. Хочу нагадати, як зустрічають в Америці піаніста Деніса Мацуєва, диригента та скрипаля Володимира Співакова та інших, хто підтримує "агресивний та репресивний режим Путіна". Цікаво, чи обійдуть увагою активісти шахіста Карякіна? 

Отож, у п'ятницю 11 листопада Магнус Карлсен та Сергій Карякін сядуть за шахівницю. Вони гратимуть за розкладом - дві гри та один вихідний. Після 11-ї партії теж вихідний. 30 листопада, якщо знадобиться, пройде тай-брейк. Але щось мені підказує, що він не знадобиться. Хто не зрозумів, мій прогноз - переможе Карлсен!

ДЕБЮТНІ ЗАГАДКИ

Майже усі фахівці сходяться на тому, що велика перевага Карлсена беззаперечна, але свої головні надії Карякін може покласти лише на дебютну підготовку. Звичайно, вгадати дебюти цього матчу - справа не лише невдячна, а й неможлива. Скажімо, з понад 90 партій, які чемпіон світу зіграв цього року, він на першому ході застосував сім. Найпопулярніші - 1.е4 (зустрічався 48 разів) та 1.d4(26). Чорними на хід королівським пішаком Магнус найчастіше відповідав 1.е7-е5 (20 разів), у п'яти зустрічах він обирав сициліанський захист.

А Карякін надавав перевагу улюбленому ходу Остапа Бендера (1.е2-е4), але грав також і 1.Кf3 та 1.d4. Чорними він обирав ходи 1...e5 та 1...с5. А на 1.d4 обирав новоіндійський захист та ферзевий гамбіт або каталонський початок.

Та не доводиться сумніватися, що шахісти підготували і щось новеньке - спеціально для матчу. Наприклад, мене зовсім не здивує, якщо на арені зявиться захист Каро-Канн, цілком придатний дебют для матчів за корону. Але вже сьогодні ввечері завіса дебютних таємниць трохи відкриється...

Петро Марусенко, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-