Новий президент УЄФА підтримає східноєвропейський футбол

Новий президент УЄФА підтримає східноєвропейський футбол

Укрінформ
Відповідно, «малі» члени УЄФА, а це переважно країни Східної Європи підтримали кандидатуру Александера Чеферіна під час обрання

У середу, 14 вересня, на позачерговому Конгресі в Афінах (Греція) було обрано нового президента Союзу європейських футбольних асоціацій (УЄФА). Несподівано, ним став словенець Александер Чеферін, представник країни, чиї клуби і збірні ніколи не добивалися помітних успіхів, а чемпіонат – не вважався достойним уваги іноземних ЗМІ, футбольних селекціонерів і агентів. Звідси і парадокс: ім’я нового керівника європейського футболу мало кому відоме в Європі. Про Александера Чеферіна кореспондентам Укрінформу розповів в бліц-інтерв'ю головний редактор журналу "Футбол", член виконкому Федерації футболу України Артем Франков.

"Йому під 50 років. Народився 13 жовтня 1967 року у столиці Словенії, отримав прекрасну освіту в області юриспруденції в Люблінському університеті. В цілому можна сміливо сказати, що він з юридичної та футбольної сім'ї. Питаннями права Чеферіни займаються протягом майже сотні років. Александер, продовжуючи справу свого батька Петра Чеферіна, починав з кримінального права, розбирався з проблемами господарюючих суб'єктів, а потім вибрав захист прав людини", - розповів Франков.

З футболом, за його словами, Чеферін пов'язаний з 2000-х років. (До речі, його брат Дарко - відомий словенський футбольний арбітр). Александер почав зі спонсорської та правової допомоги міні-футбольному клубу "Літія". У 2005 році Чеферін став співпрацювати з правлінням цього колективу. З 2005 року Александер входив до складу виконкому аматорської команди "Любляна Лойєрз", у 2006 році увійшов до керівництва ФК "Олімпія" (Любляна), був членом правління.

У футбольному менеджменті Александер Чеферін не новачок. У 2011-му він очолив Футбольний союз Словенії і був переобраний на новий чотирирічний термін у 2015-му.

Відповідно, з  УЄФА він має справу з того ж  2011 року. Обіймав посади другого і третього віце-голови юридичного комітету. У червні 2016- го Чеферін прийняв рішення балотуватися на пост президента УЄФА.

За словами Франкова, Александер Чеферін добре знайомий з проблемами "маленьких" футбольних країн, які, до речі, сьогодні голосували за нього на виборах, а також і держав Східної Європи, і України, зокрема.

"Ми, природно, будемо співпрацювати з будь-яким президентом УЄФА, який був обраний демократичним шляхом. Я впевнений, що словенець Чеферін прекрасно знає проблеми східноєвропейських країн, пов'язані в основному з відсутністю коштів, і буде намагатися їх усунути", - зазначив Артем Франков.

Додамо, що позачергові вибори глави континентального футболу проводилися у зв'язку з відстороненням Мішеля Платіні від будь-якої діяльності, пов'язаної з футболом. Як відомо, він був звинувачений в отриманні незаконної винагороди від колишнього глави Міжнародної федерації футболу (ФІФА) Йозефа Блаттера.

У голосуванні взяли участь 55 членів УЄФА. Чеферін отримав 42 голоси, інший кандидат - голландець Міхаель ван Прааг - 13. Новий керівник УЄФА обраний на 2,5 року, до наступного чергового конгресу організації.

Юрій Щербак, В'ячеслав Куркач, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-