Всесвітня шахова Олімпіада. Українці продовжують переможну ходу

Всесвітня шахова Олімпіада. Українці продовжують переможну ходу

Укрінформ
У дев’ятому турі 42-ї Всесвітньої шахової Олімпіади в Баку (Азербайджан) обидві наші збірні здобули перемоги.

Чоловіча команда Індії, з якою грали українці, - міцний горішок. І довгий час на шахівницях була рівновага. Хоча, слід відзначити, що в усіх чотирьох партіях перевага була на нашому боці.

Павло Ельянов, який вийшов на гру після перерви, затіяв білими довгу, тягучу гру з Пенталою Харікшиною. Десь ближче до контролю Павло захопив ініціативу, але Пентала стійко й чітко захищався та відстояв нічию. Руслан Пономарьов чорними з молодим шахістом Б.Адхібаном, який чудово грає на цій Олімпіаді, дістав невеличку перевагу. Чорні навіть виграли пішака, та позиція не перейшла за межі нічийної, і суперники зафіксували мир.

Ще раз підтвердив свою вогнетривку репутацію берлінський варіант іспанського захисту. Юрій Криворучко білими в ендшпілі мав певні переваги, але нічийна тенденція різноколірних слонів ще раз далася взнаки. Його суперник Сантош Відіт захищався дуже чітко, і суперники потиснули руки один одному.

Скрізь і завжди грає на виграш Антон Коробов, незважаючи на колір фігур. І цього разу чорними він розіграв гострий варіант Раузера сіціліанського захисту з С.П.Сетуроманом. Невдовзі суперники розміняли ферзів. Взагалі-то вважається, що в сіціліанському захисті, як правило, ендшпіль на користь чорних. Проте, не все було так просто. Майже до самого контролю індійський шахіст мужньо захищався, але якогось моменту він припустився помилки, і тут Коробов заграв як автомат. На 61-у ході він переміг, а це значило, що й в матчі звитяга на боці українців - 2,5:1,5.

Американці обіграли норвежців (на чолі з чемпіоном світу Магнусом Карлсеном) з рахунком - 3:1, хоча сам Магнус зіграв чорними унічию з Фабіано Каруаною. Такий же результат зафіксовано у матчі Росія - Азербайджан. Тут росіяни виграли білими, а чорними зробили нічиї.

За два тури до фінішу лідирують збірні США та України - по 16 очок з 18, у росіян - 15, команди Чехії, Грузії та Індії мають по 14 пунктів.

Після трьох невдач поспіль українські жінки були налаштовані на гру дуже серйозно. І вони не лишили збірній Азербайджану жодних шансів. У відмінному стилі провела партію Анна Музичук, яка із самого дебюту (захист Філідора) білими захопила ініціативу й вже не випустила суперницю із лещат.

Цього разу все вийшло й у Марії Музичук. Чорними вона обрала, так звану систему "їжак", де її фігури довгий час знаходяться на двох останніх горизонталях. Та, коли гра нарешті відкрилася, перевага перейшла на бік чорних, а в ендшпілі Музичук чітко реалізувала її. Щось не склалося в Анни Ушеніної, вона потрапила у скрутне становище, та чітко відзахищалася і досягла нічиєї.

Вже з дебюту Інна Гапоненко чорними мала два зайвих пішака, та позиція лишалася вельми гострою. До того ж, Інна потрапила у жорсткий цейтнот. І розплескала майже всю перевагу. Довелося вигравати партію вдруге. І Гапоненко чудово з цим справилася. Отож, повний розгром у матчі - 3,5:0,5.

Китаянки виграли у американок - 2,5:1,5, росіянки з таким же рахунком взяли гору над В’єтнамом, а польська збірна подолала команду Ізраїля - 3,5:0,5.

Тепер китаянки мають 16 очок, полячки - 15, а збірні України, Росії, США та Індії - по 14. Сьогодні нашим шахісткам протистоятиме саме збірна Індії.

Петро Марусенко, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-