Всесвітня шахова Олімпіада: українські збірні - серед лідерів

Всесвітня шахова Олімпіада: українські збірні - серед лідерів

Укрінформ
На 42-й Всесвітній шаховій Олімпіаді в Баку українські збірні не втратили жодного командного очка і, звісно, перебувають серед лідерів.

Чоловіки після вражаючої перемоги над росіянами (2,5:1,5) у п'ятому турі отримали не менш грізного суперника - чинних олімпійських чемпіонів, збірну Китаю. Але, якщо у попередньому турі у нас по ходу матчу могли бути певні приводи для хвилювання, то з шахістами Піднебесної наші хлопці жодного моменту не дали підстав сумніватися в позитивному результаті.

Павло Ельянов білими розіграв класичний варіант захисту Німцовича проти Ван Юе. Він провів план, який віртуозно здійснював ще Михайло Ботвинник. Павло дістав захищеного прохідного пішака. І його партія дивовижно нагадувала двобій з Володимиром Крамником. Його суперник не міг робити нічого креативного, а лише тупцював у своєму таборі.  Але, на жаль, цього було досить, щоб врятувати пів-очка.

Завдання Руслана Пономарьова було досить складним. Адже він грав чорними з найсильнішим гравцем збірної Китаю (за рейтингом) Дін Ліженом. Проте, Руслан виявив себе з найкращого боку. Він дістав непогану позицію, а єдину слабкість - ізольованого пішака - киянин легко захистив. Коли партія перейшла в турове закінчення, нічия стала невідворотною.

Після двох відносних невдач в перших раундах Юрій Криворучко зустрічався із "семисотником" Ю Янчжі. І львів'янин провів партію буквально на одному диханні. У сиціліанському захисті Юрій грав широко і потужно. Він чергував загрози на королівському фланзі з ударами на ферзевому. Фігури китайського гросмейстера скупчилися на останніх горизонталях, і цілком природно чорні почали помилятися. Їхні пішаки посипалися, як осіннє листя. Й Ю змушений був скласти зброю.

І знову найбільше занепокоєння (до партії) викликала зустріч Андрія Волокитіна. Адже йому довелося чорними грати проти нової зірки китайських шахів І Веєм, який крім високих результатів показував відмінну гру в атаці в сіціліанському захисті. Попри це, Волокитін обрав саме найгостріший варіант цього дебюту. Він забрав пішака на ферзевому фланзі білих, та сильно відстав у розвитку. Колись цей варіант чудово розігрував київський гросмейстер Ігор Платонов.

І Андрій не підвів. Його дебютна підготовка виявилася на найвищому рівні. Він відбив усі загрози білих, партія перейшла до ендшпілю, де суперники змушені були повторювати ходи. Отож, нічия в партії та перемога в матчі - 2,5:1,5. Другого титану подолано. Шлях до медалей - відкритий.

Голландці обіграли білорусів - 2,5:1,5, а збірна Індії переграла господарів - команду Азербайджану - 3:1. Після п'яти раундів попереду збірні України, Індії та Голландіі - по 10 очок з 10.

Двобій жіночої команди із сербськими шахістками носив валідольний характер. Майже дві години перевага була на боці наших суперниць.

Але поступово проявився високий клас та бійцівський характер наших дівчат. Анна Музичук чорними мала складний міттельшпіль в системі Мароці сіціліанського захисту. Та коли почалися тактичні сутички, Анна явно переважала суперницю.

Марія Музичук грала білими проти вихованки української шахової школи Ірини Чолушкіної. Марія не дуже вдало розіграла дебют, потрапила в тяжке становище, та своєчасно пожертвувала якість. Партія перейшла в ендшпіль. І тут екс- чемпіонка світу грала відмінно. Спочатку вона зрівняла ситуацію, а потім переграла Ірину і здобула таку нелегку перемогу.

На останніх шахівницях Анна Ушеніна (чорні) та Інна Гапоненко (білі) зробили нічиї. 3:1 - на користь українок. І вони набрали 10 очок з 10. Щоправда, разом з ними тримаються і росіянки, які обіграли збірну Казахстану - 3,5:0,5.

Сьогодні, 7 вересня, на Олімпіаді вихідний день. А завтра на наші збірні чекають ключові двобої. Чоловіки грають із командою США, за яку виступають три шахісти, у яких рейтинг більший або впритул наближається до 2800. Дівчата ж битимуться з росіянками. Саме цей матч багато в чому може визначити долю золотих медалей.

Петро Марусенко, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ, Дмитро Шевченко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-