Всесвітня шахова Олімпіада. Українці б'ють

Всесвітня шахова Олімпіада. Українці б'ють "хвостом"

Укрінформ
І третій тур 42-ої Всесвітньої шахової Олімпіади закінчився перемогами українських збірних. Проте цього разу ці звитяги були мінімальними і коштували уболівальникам великих нервів. Особливо у чоловіків.

Наші хлопці грали з міцним середнячком - збірною Німеччини. Очолює цю команду колишній румунський гросмейстер Дітер-Лівіу Нісіпяну, відомий тим, що колись в нокаут-чемпіонаті світу обіграв нашого Василя Іванчука. Білими німецький шахіст проти Павла Ельянова грав максимально надійно, не намагаючись захопити ініціативу, а більше турбуючись про безпеку. Зрештою йому вдалося досягнути мети, і партія закінчилася нічиєю.

Також зіграв і Антон Коробов. Чорними проти Райнера Бухмана він розіграв слов'янський захист. Виникла доволі цікава позиція, але невдовзі партія перейшла до закінчення. Антон тонко переграв свого суперника і навіть виграв пішака, але цього виявилося замало. Вкотре вже підтвердився напівжартівливий афоризм Зігберта Таррраша, що "турові ендшпілі не виграються". І тут була зафіксована нічия.

У партії Андрій Волокитін - Даніель Фрідман зустрілися два знавці захисту Каро-Канн. Фрідман - знавець дебюту за чорних взагалі, а Волокитін - конкретного варіанту за білих. Дебютний двобій закінчився переконливим успіхом українця. Він застосував теоретичну новинку, цінність якої збільшується ще й тому, що деякі шахові програми скептичного ставляться до неї. Чорні не розібралися в тонкощах варіанту, потрапили під нищівну атаку і дуже швидко склали зброю. Це була єдина і вирішальна перемога українців.

Доля матчу вирішувалася в зустрічі Юрія Криворучка з Маттеусом Блюбаумом. Німецький шахіст обрав французький захист чорними. На жаль, як і попередня зустріч Юрія не принесла йому успіху в цьому дебюті. Щоправда, цього разу суперник обрав зовсім інший варіант, але спромігся зрівняти гру. Якогось моменту львів'янин став грати невдало і потрапив у скрутне становище в туровому закінченні. Мабуть, йому не вдалося б врятуватися, та допоміг суперник. Та й Юрій оборонявся просто героїчно. Його нічия зрештою принесла перемогу збірній України - 2,5:1,5.

У жіночій збірній справи йшли спокійніше. У зустрічі із сильною командою США лідер українок Анна Музичук чорними упевнено зрівняла гру проти досвідченою Ірини Круш і навіть прагнула поборотися за виграш. Та позиція була нічийною, і зробити нічого не вдалося.

Марія Музичук обрала білими спокійний варіант захисту Каро-Канн проти Назі Пайкідзе, та згодом дістала перспективну позицію. Проте певного моменту випустила перевагу, і хоча у заключній позиції мала зайвого пішака, шанси були теоретично нічийними.

Наталія Жукова теж чорними мала хорошу позицію у дебюті чотирьох коней проти Анни Затонських. (До речі, Анна, як і Ірина Круш, родом саме з України). Та коли стало зрозуміло, що успіх команди буде забезпечений завдяки зусиллям Анни Ушеніної, то швидко звернула гру і погодилася на нічию.

Ушеніна на останній шахівниці цікаво розіграла дебют білими проти Катерини Немцової. Анна пожертвувала пішака, а потім і другого. Першого Катерина взяла, від другого цілком слушно відмовилася. Та все ж ініціатива лишалася на боці білих. Чорні змушені були повернути пішака та тримати нелегку оборону. Втім, в ендшпілі проявився більш високий клас української шахістки. Вона скористалася з помилок суперниці й примусила Немцову капітулювати. Загальний рахунок матчу - 2,5:1,5 на користь українок.

Зверніть увагу на синхронні дії наших хлопців та дівчат. Вони не лише виграли з однаковим рахунком, але й перемогу їм забезпечили саме четверті шахівниці. У таких випадках кажуть: "Українці б'ють хвостом".

У чоловічому турнірі не стало жодних сенсацій: Росія переграла Молдову - 3:1. З таким же рахунком американці подолали аргентинців, Китай - Бразилію, а перша команда Азербайджану - угорців. Тепер лідирує 16 колективів, які не втратили жодного командного очка.

У жінок сталася велика несподіванка. Китаянки не змогли подолати в'єтнамських шахісток - 2:2. Росіянки взяли гору над збірною Узбекистану - 3:1. Грузинки, які відстають від конкуренток, розгромили збірну Естонії - 3,5:0,5. Після третього туру попереду 12 команд, які йдуть без втрат.

Сьогодні, 5 вересня, відбудеться один з вирішальних матчів чоловічого турніру - Україна - Росія. У жінок не такий серйозний іспит - їм протистоятимуть француженки.

Петро Марусенко, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ, Дмитро Шевченко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-