Україна приєдналася до конвенції Ради Європи про безпеку на стадіонах

Україна приєдналася до конвенції Ради Європи про безпеку на стадіонах

Фото
Укрінформ
Україна разом з 13-ма європейськими країнами приєдналася до конвенції Ради Європи та УЄФА про безпеку на стадіонах.

Офіційна церемонія підписання відбулася у неділю 3 липня на «Стад де Франс» у Парижі за участю керівників Ради Європи, УЄФА, уряду Франції та міністрів країн-підписантів, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Франції.

«Ця угода є важливим кроком поступу у контексті підвищення міжнародного співробітництва, необхідного для прийняття футбольних матчів та інших спортивних заходів в безпечних та приємних для прихильників умовах. Це відповідальний момент на шляху підготовки Чемпіонату світу з футболу 2018 року в Росії, а також Чемпіонату Євро-2020, який проходитиме в 13 країнах по всій Європі", - заявив під час церемонії підписання генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд.

Член виконкому та голова комісії стадіонів та безпеки УЄФА Міхаель ван Прааг, у свою чергу, заявив, що конвенція започатковує тісну координацію та співпрацю усіх зацікавлених сторін з метою забезпечення безпеки на стадіонах під час проведення футбольних матчів та інших спортивних подій. «УЄФА висловлює задоволення, що Рада Європи та низка європейських держав дуже серйозно поставилися до безпеки всіх учасників спортивних заходів. Ми з нетерпінням чекаємо тісної і безперервної співпраці з усіма зацікавленими сторонами з метою забезпечення мирних і безпечних футбольних матчів на всьому континенті», - сказав представник УЄФА.

Державний секретар Франції з питань спорту Тьєррі Брайар підкреслив, що положення конвенції суттєво підвищують стандарти боротьби з насильством на стадіонах. «Конвенція, яку ми підписуємо сьогодні, посилає потужний сигнал для запровадження високих стандартів у галузі запобігання та боротьби з насильством на стадіонах, шляхом започаткування діалогу між різними учасниками та налагодження відносини між державними органами і фанатами у контексті організації великих міжнародних спортивних змагань», - сказав французький урядовець.

Конвенцію підписали офіційні представники 14 держав. Зокрема, міністри та заступники міністрів спорту Болгарії, Греції, Грузії, Литви, Молдови, Монако, Чорногорії, Нідерландів, Португалії, Росії, Швейцарії, колишньої Югославської Республіки Македонія, України та Франції.

Україну на заході представляв міністр молоді і спорту Ігор Жданов, який в інтерв’ю Укрінформу розповів про «додану вартість» від підписання та ратифікації нової конвенції. За його словами, конвенція спрямована на сприяння гостинності і забезпечення безпеки глядачів всередині і зовні стадіонів, покращення діалогу між поліцією, місцевими органами влади, футбольними клубами та прихильниками, зміцнення міжнародного поліцейського співробітництва, а також для запобігання і покарання за хуліганство за допомогою ефективних заходів.

«Йдеться також про координацію національних органів, дотримання заборони використання піротехніки під час матчів, унеможливлення расистських, ксенофобських та дискримінаційних проявів на стадіонах, визначення ролі та відповідальності поліцейських органів», - додав Ігор Жданов. На його думку, конвенція підштовхне країни до більш серйозного ставлення до заходів безпеки на стадіонах, як під час футбольних матчів, так й інших спортивних подій.

Конвенція є відкритою як для країн-членів Ради Європи, так і для держав, що не є її членами. Її положення набудуть чинності одразу після її ратифікації трьома державами-підписантами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-