Українка знову виграла чемпіонат Європи з шахів

Українка знову виграла чемпіонат Європи з шахів

Укрінформ
Новою чемпіонкою Європи серед жінок із шахів стала українка Анна Ушеніна.

Перемога харків'янки на континентальній першості-2016 у румунському місті Мамая стала наступною після аналогічного успіху одеситки Наталії Жукової минулого року.

Ушеніна набрала 8,5 очка з 11-ти, а її турнірний шлях на дистанції виявився надзвичайно цікавим. У перших чотирьох партіях - лише одна перемога та три нічиї. А потім - раптовий вибух і 5 звитяг поспіль.

Серед них треба відзначити зустріч восьмого раунду з екс-чемпіонкою світу Антоанетою Стефановою із Болгарії, де Ушеніна грала чорними. На той момент, обидві суперниці лідирували у чемпіонаті. Тому важко було переоцінити спортивний результат тієї партії.

Зазначимо, що це був своєрідний рімейк їхнього фінального матчу чемпіонату світу 2012 року. Тоді українка перемогла з рахунком 3,5:2,5 і стала чотирнадцятою володаркою шахової корони. Можливо, ця історія сиділа у підсвідомості Стефанової. І тому вона білими, хоча і захопила ініціативу, та все ж побоювалася суперниці. Все вирішувалося перед контролем. І хоча в Анни було трохи більше хвилини, а у Антоанети - набагато більше часу, але саме чорні виявили неабияку точність, а білі розгубилися і припустилися багатьох помилок. Ця перемога вивела Ушеніну в одноосібні лідери, і цього лідерства вона вже більше не віддавала. Дві нічиї в останніх турах були цілком достатні для Анни, щоб зафіксувати перемогу в турнірі.

30-річна харків'янка додала свій континентальний титул до гучного списку своїх перемог. Чемпіонка світу в індивідуальному заліку, олімпійська чемпіонка, переможниця в командному чемпіонаті світу та Європи у складі збірної України. Вражаючі досягнення!

Дуже приємно, що перемогою на європейському Форумі Анна нарешті подолала кризу, в якій певною мірою перебувала після програшу матчу за світову корону проти китаянку Хоу Іфань (2013 рік).

Інші наші шахістки виступили не дуже вдало. Особливо прикрим є провал на фініші досвідченої Інни Гапоненко, яка програла три заключні партії. Вона чудово почала турнір (з трьох перемог) і, здавалося, ніщо не перешкодить її хорошому виступу. Але постійні цейтноти стали їй на заваді. Приміром, у зустрічі останнього туру проти грузинки Сопіко Хукашвілі (чорні) українка повністю переграла суперницю й дістала позицію, де простіше було перемогти, ніж втратити хоча б пів-очка. Та Інна наробила стільки помилок, що не лише розгубила перевагу, а й взагалі поступилася.

Протягом турніру мала певні надії потрапити до числа 14 найсильніших, що давало право зіграти на чемпіонаті світу, киянка Юлія Осьмак, але просто фантастичні помилки завадили їй це зробити. Наприклад, що їй примарилося в партії десятого раунду проти Катерини Аталік із Туреччини (чорні)? У нічийній позиції Юля раптом віддала якість, після чого поразки вже було неможливо уникнути.

А найкращий результат серед українок (після, звісно, Ушеніної) показала Ольга Калініна (Бабій). Після того, як втратила шанси на високе місце, Ольга заспокоїлася і видала на фініші 3,5 очка з 4-х.

Отож, можемо поглянути на результати з точки зору нашої олімпійської команди, яка гратиме у вересні в Баку. Перші чотири шахівниці не викликають жодних сумнівів і дають великі сподівання на відмінний результат. Це - сестри Музичук, Ушеніна, Жукова. А от, кого поставити запасною нашому досвідченому тренеру Михайлу Бродському доведеться серйозно поміркувати. Та, думається, він зробить вірний вибір.

Підсумки: 1.Анна Ушеніна (Україна); 2.Сабріна Вега (Іспанія) - по 8,5 очка з 11-ти; 3. Антоанета Стефанова (Болгарія), Ліліт Мкртчан (Вірменія) - по 8; 5-10. Катерина Аталік (Туреччина), Елізабет Петч (Німеччина), Анастасія Боднарук (Росія), Ніно Хурцидзе (Грузія), Йоланта Завадська (Польща), Лела Джавахашвілі (Грузія) - по 7,5 очка.

До числа 14 найсильніших потрапили також Ана Матнадзе (Іспанія), Юлія Швайгер (Ізраїль), Олександра Гарячкіна (Росія) та Кетеван Арахамія-Грант (Шотландія).

Результати інших українок: Ольга Калініна - 6,5 очка, Інна Гапоненко та Юлія Осьмак - по 6, Євгенія Долуханова та Анастасія Рахмангулова - по 5, Наталія Букса - 4,5.

Петро Марусенко, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-