Євро-2016: Міста і стадіони, де гратимуть українці

Євро-2016: Міста і стадіони, де гратимуть українці

Аналітика
Укрінформ
Арена-зореліт Лілля, "Стадіон світла" Ліона, "Велодром" Марселя... Зі сподіванням на Сен-Етьєн та Париж

За право приймати матчі фінальної частини боролося більше двох десятків французьких міст. Відбір проходив у кілька етапів, і згодом честь прийняти гостей з усіх куточків не лише Європи, а й світу отримали 10 французьких міст: Париж, Марсель, Сен-Дені, Бордо, Лілль, Ланс, Ліон, Сент-Етьєн, Ніцца, Тулуза. Українцям випало грати матчі групи С у трьох із них: Ліллі, Ліоні та Марселі. Зважаючи на прагматичні прогнози, що віщують нашим німецьким суперникам перше місце в групі, палкі шанувальники підопічних Михайла Фоменка мають ще шанси спостерігати за грою улюбленців в іграх плей-офф на стадіонах Сент-Етьєна та Парижа. Саме у цих містах 25 червня гратимуть команди, що посядуть друге та третє місця в групі C. 

Подорожуючи за своєю командою під час групового турніру, українські вболівальники зможуть побачити найцікавіші регіони Франції, починаючи з півночі, що межує з Бельгією, продовживши центром та, нарешті, досягнувши знаменитого Лазурового узбережжя. 

1. ЛІЛЛЬ: АРЕНА-ЗОРЕЛІТ, ІЄРОНІМ БОСХ І БАРАХОЛКА, ЯКІЙ 800 РОКІВ

Місто Лілль, що є центром регіону Нор-Па-де-Кале і департаменту Нор, розташувалося на лівому березі каналу Дьоль, на відстані лише 14 км від кордону з Бельгією. До недавнього часу воно було центром текстильної промисловості Франції. Лілль, до речі, місто-побратим Харкова, першим прийматиме національну збірну України, яка гратиме на його ультрасучасному стадіоні "П'єр Моруа" з визнаними фаворитами Євро-2016 - німцями, 12 червня о 22:00 за Києвом. Чим може здивувати українців це місто?

Коли європейці говорять про Лілль, то мають на увазі "Великий Лілль" - потужний транскордонний мегаполіс. До нього входить і ряд територій сусіднього королівства Бельгія, які, разом з французькими, у складі 23-х комун утворюють єдиний двомільйонний європейський округ "Лілль-Кортрейк". Його французька частина є другою після Парижа густонаселеною міською агломерацією Франції.  

50-тисячна арена "П'єр Моруа" (фр. Stade Pierre-Mauroy) стала першим стадіоном, оновленим до Євро-2016. і задовго до офіційного відкриття довела свою успішність з маркетингової точки зору. Названий на честь колишнього прем'єр-міністра Франції й мера Лілля, стадіон, який нагадує гігантський зореліт, одразу став улюбленим місцем проведення шоу за участі ідолів популярної музики. Першими після відкриття гостями у рамках світових турне стали Ріанна та легендарний гурт Depeche Mode. 

А ще Лілль встиг до Євро успішно прийняти низку великих змагань і турнірів - з регбі, баскетболу і тенісу, включаючи фінал розіграшу Кубка Девіса - 2014 та матчі плей-офф Євробаскет-2015. (До речі, під час того турніру встановлено європейський рекорд відвідуваності баскетбольного матчу). 

Стадіон відрізняє низка суттєвих технологічних переваг, починаючи від унікального, першого у Франції, розсувного даху, на який пішло 7,5 тис. тонн сталевих конструкцій, і закінчуючи унікальною сценою, в яку натисканням кількох кнопок трансформується поле. 

Увечері (власне коли й гратимуть українці) інопланетний образ стадіону підсилять для глядачів останні новинки освітлювальних LED-технологій, якими обладнаний цей "зореліт".  

Підтримка фанатів для команди вартує багато. Від неї також залежить результат поєдинку Україна-Німеччина. Нагадуєм, його переможець, скоріше за все, отримає право зіграти у цьому місті ще раз, 26 червня, з командою, яка займе третє місце у групі або A, B або F. 

Лілль - це й безліч спокус для туриста, починаючи з унікального блошиного ринку, що не змінював "прописки" з XII століття, і на який щороку приходять кілька мільйонів туристів, - і до художнього музею, де можна насолодитися творами геніальних Босха, Донателло, Рубенса, Ван Дейка, Делакруа та Гойї, або ж відвідати експозицію знаменитих лілльських мережив, що колись цінувалися в усій Європі. Ну, і справжньою родзинкою міста є Центральна площа, що овіяна багатьма таємницями та забобонами. 

Інформація для любителів смачно поїсти. Якщо на сніданок вам запропонують традиційні пухкі круасани з кавою, то на обід або вечерю поласувати можна ексклюзивними, суто лілльськими стравами. Незвичний сир "Старий Лілль", тушкований у сливовому соусі кролик, холодець "Потевлейш" у глиняному горщику, яловичий карбонат "По-фламандськи" на пиві, або ж мідії під вино чи пиво... Ну, дуже все смачно! 

2. ЛІОН: "СТАДІОН СВІТЛА", СЕНТ-ЕКЗЮПЕРІ, СВІТОВА ПОЛІЦЕЙСЬКА СТОЛИЦЯ

Наступний пункт нашої болільницької подорожі - Ліон, розташований у центральній частині Франції, на 680 км на південний захід від Лілля. У Ліоні, що є адміністративним центром регіону Овернь-Рона-Альпи, підопічні Михайла Фоменка гратимуть свій другий матч - з суперниками з Північної Ірландії 16 червня о 19:00 за Києвом. Матч буде другим випробуванням для місцевого стадіону. Першими на ньому 13 червня гратимуть бельгійці з італійцями (група E). 

Ліон ледь не вибув із перегонів на право проведення Євро-2016. Організатори чемпіонату до останнього моменту мали сумніви щодо спроможності "перезапустити" місцевий стадіон. Причина банальна - брак коштів. Саме через це міські мужі вирішили не зводити новий стадіон, а вкластися у проект реконструкції старого. Хоча ліонський "Стадіон світла" (фр. Stade des Lumieres) й відкрився останнім серед десятки "щасливчиків", у січні 2016 року, він, у результаті ще й виявився першим за... вартістю проектом. Близько 450 млн євро.  З них 170 млн виділило місто, а решта - ФК "Олімпік" (Ліон) разом із приватними інвесторами.  

Ліон розташований на перехресті транспортних артерій з півночі Франції до Середземномор'я і зі сходу до Атлантики та злиття річок Рони і Сони. Місто розкинулося у Ронській низовині й оточене садами і виноградниками. Торік дослідники визнали його найпривабливішим для життя містом Франції. У цих змаганнях Ліон впевнено обійшов Париж, Марсель і Тулузу. З 2006 року Ліон є містом-побратимом українського Миколаєва, що теж, до речі, розкинувся на злитті двох річок - Південного Бугу та Інгулу. 

Історична частина Ліона охороняється ЮНЕСКО. Туристичними родзинками Ліона є собор Сен-Жан, базиліка Нотр-Дам-де-Фурвьєр, металева вежа Фурвьєр, середньовічний Готель-Дьо, у якому Франсуа Рабле писав свій знаменитий сатиричний роман "Гаргантюа і Пантагрюель", ну і звичайно півострів Прескіль. Він є центром Ліона і розташований саме на злитті річок Рони і Сони, береги яких зв'язують між собою 27 мостів. У різні часи у Ліоні проживали і славили його фізик Андре Марі Ампер, композитор Жан-Мішель Жарр, Нобелівський лауреат з фізіології і медицини Алексіс Каррель, засновник спіритизму Аллан Кардек, письменник і пілот Антуан де Сент-Екзюпері, а також родоначальники кінематографа брати Луї і Огюст Люм'єр, які поховані на міському цвинтарі, і на чию честь названо спортивну арену.

А ще Ліон відомий тим, що тут розташована штаб-квартира міжнародної організації кримінальної поліції - Інтерполу. Саме сюди організація переїхала з Парижа у 1989 році і неофіційно носить ім'я поліцейської столиці світу. Організація об'єднує 190 держав-членів (у т.ч. й Україну). 

Водночас, високий поліцейський статус не вберіг Ліон від гучного кримінального скандалу, пов'язаного з  "перевертнями у погонах". Зараз у Франції судять комісара-легенду, який тривалий час працював поряд з штаб-квартирою Інтерполу. Відомий своїми успіхами у розслідуванні найгучніших карних справ у Франції, комісар Мішель Нейре за свою 32-літню кар'єру став справжньою легендою розшуку. Упродовж 20 років він, очолюючи бригаду по боротьбі з бандитизмом у Ліоні (аналог українських підрозділів боротьби з організованою злочинністю), розслідував справи про зухвалі розбої і пограбування, успішно боровся з наркомафією і навіть тероризмом. Нейре є кавалером вищої нагороди Франції - ордена Почесного легіону. Однак кілька років тому раптово настав кінець легенди. Комісара Нейре, який отримав підвищення і став начальником кримінальної поліції Ліона, заарештували. Розслідування тривало рік, комісара відпустили, але звільнили з поліції. У травні цього року колишній ліонський комісар постав перед судом за вісьмома статтями обвинувачення. У складних стосунках Нейро з інформаторами злочинного світу слідчі виявили ознаки корупції, торгівлі впливом і розголошення таємниці слідства. Серед іншого "легенду" звинувачують також у використанні конфіскованих наркотиків для "оплати" послуг інформаторів. Зараз йому загрожує до 10 років в'язниці.  

Що тут додати? Сам факт порушення такої карної справи та суду свідчить, як влада дбає про свій мундир. А отже, уболівальникам не варто хвилюватися за свою безпеку саме у Ліоні.

Що в Ліоні п"ють та їдять? У будь-якому з місцевих ресторанів на аперитив вам запропонують "Кір" (бургундський чорносмородиновий лікер, змішаний з білим вином), "Коммюнар" (той же лікер з червоним вином) або "Помпьє" (суміш вина, сиропу з червоної смородини і лікеру "Зельцер"). Вгамувати ж апетит просто - або традиційним "Супом з цибулі" з грінкою та сиром, або "Фартухом сапера" (яловичий рубець у винному маринаді й трав'яному бульйоні з панірованими яйцями). Ну, і ще з ліонського гастрономічного  ексклюзиву - "Пиріг з печінки" під вишуканим ліонським соусом. 

Часу ознайомитися з визначними місцями, історією міста, його мешканцями та кухнею для українських уболівальників вдосталь, наступний матч національна збірна гратиме через 5 діб на Лазуровому узбережжі. Але тим, у кого буде така можливість, ми порадимо відвідати Ліон ще й у грудні, на "Свято світла" (фр. Fete des lumieres). Щороку на початку грудня мешканці Ліона ставлять на вікна свічки, а всі міські вулиці наповнюються яскравим різнокольоровим світлом тисяч ламп і вогнів, ліхтарів і світильників. Свято бере початок із середини XIX століття, воно присвячене Діві Марії, яка врятувала місто від чуми, і стало об'єктом справжнього туристичного прочанства. У ці дні до Ліона приїздить до 3-х млн. гостей, тому про готелі і квитки варто подбати заздалегідь.

3. МАРСЕЛЬ: ЛАЗУРНЕ УЗБЕРЕЖЖЯ, ЗНАМЕНИТИЙ СТАДІОН, ДУЖЕ БАГАТО ОХОРОНИ

Для тих українців, хто захоче вигуляти мешти на знаменитій Французькі рів'єрі та відчути на собі гострі пориви тутешнього вітру Містралю - треба у Марсель, у місто-побратим самої Одеси! Від Ліона до Марселя - усього 315 км. і діставатися сюди зручно - і автомобілем, і літаком, і потягом, і рейсовим автобусом. До речі, наша збірна проживатиме у місті Екс-ан-Прованс - це 31 км від Марселя. 

Тут 21 червня 19:00 за Києвом національна збірна України зустрінеться у  поєдинку з командою Польщі. Це буде остання, можливо, вирішальна гра, у групі С.  

Українці гратимуть на недавно реконструйованій арені і мають всі права на те, щоб увійти в історію футболу. Марсельський стадіон "Велодром" (фр. Stade Velodrome) стане першою в світі спортивною ареною, що прийняла матчі двох мундіалів (1938, 1998 рр.) та трьох фінальних турнірів чемпіонату Європи (1960, 1984, 2016 рр.). Збудований у 1937 році стадіон пережив чотири реконструкції (1971, 1983, 1998 і 2014), проте лише остання вирішила головну проблему арени. Попередній дах стадіону, споруджений у вигляді велетенської хвилі, не захищав надійно трибуни від сильних та хльостких поривів Містралю. Відтак перегляд спортивних видовищ, особливо взимку, перетворювався для уболівальників на справжнє випробування. Остання перебудова даху одночасно не порушила його унікальну архітектуру і - дала змогу повністю накрити трибуни. До того ж, французькі дизайнери вдало підібрали кольорову яскраво синю гамму для підсвічування даху, і це, ще більшою мірою, робить незабутнім перегляд спортивних видовищ. 

Кошторис реконструкції "Велодрому" становив близько 300 млн євро. Його трибуни готові вмістити 67,4 тис. глядачів. Проте, згадуючи історію, можна припустити, що арена спроможна прийняти і більше уболівальників. Під час історичного півфіналу Франція - Португалія на Євро-1984, попри офіційні цифри (40 тис. місць), стадіон зумів вмістити 58 848 глядачів, які стали свідками переможного голу Мішеля Платіні на 119 хвилині.  

 Марсельці обожнюють футбол, не дарма трибуни "Велодрому" носять імена відомих громадян міста. Наприклад, трибуна "Жан Буена" - це відомий марсельський атлет, полеглий на фронті Першої світової у вересні 1914 року. Трибуна "Гюстава Гану" названа на честь велосипедиста, що загинув під час гонки у Парижі в 1926 році. Південна та північна трибуни названі на честь Шевальє Розе - лікаря, що рятував людей від чуми в 1720 році та уболівальника Патріса де Перетті. Цей фанат марсельського "Олімпіка" усі матчі команди дивився з голим торсом незалежно від погоди і місця проведення. Він помер від раку у віці 28 років.

Є, на жаль, у Марселі й важкі проблеми... Місто називають кримінальною столицею Франції. Вбивства, пограбування, крадіжки, вуличне насильство давно стали характерною рисою місцевого буття. Влада упродовж десятиліть намагається викорінити злочинність, що в'їлася у марсельські квартали, завдяки багатовіковій міграції злочинців з арабського та африканського світів та непоступливості місцевої мафії. Ще кілька років тому глава консульства України у Марселі розповідав, що мерія міста по радіо щодня оголошувала застереження для городян та туристів, які саме місця не варто відвідувати. При цьому місцевий диктор голосом Миколи Погрібного (диктор українського радіо) наполегливо роздавав поради не вдягати на вулицю коштовних годинників, прикрас, не брати багато готівки та не відвідувати кілька північних кварталів міста, особливо у темний час доби. Досить частими були випадки пограбування туристів, що ловили гав. Тому наша порада бути особливо пильними саме у цьому місті. Триматися гурту, допомагати одне одному, якщо раптом настане скрутна хвилина.

На жаль, поєдинок Україна-Польща потрапив у список з п'яти матчів з найбільшою небезпекою терористичної атаки.  Втім, бути попередженим - означає бути озброєним. Французька влада пообіцяла забезпечити безпеку під час проведення Євро-2016. Загалом спокій уболівальників охоронятимуть 90 тис. жандармів та поліцейських. Влада також залучила кілька десятків тисяч приватних охоронців. Вони мають забезпечити поліпшений і прискорений доступ до стадіонів, безпеку під час матчів та вихід після нього зі стадіону. Особлива увага приділятиметься фан-зонам.

Українські вболівальники є одними з найбільш організованих і володіють досвідом участі в багатьох міжнародних турнірах, у тому числі під час Євро-2012 в Україні та Польщі, тому є впевненість, що поїздка до Марселя запам'ятається їм лише приємними враженнями з присмаком перемоги. Відтак, наступними містами, де вони зможуть підтримати рідну команду, будуть Сен-Етьєн, Париж, Ліон або ж Лілль. 

Якщо випаде Україні таке щастя, обов'язково нову статтю підготуємо.

Роман Сущенко, Париж

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-